Mam szafke na której moge ustawic terra o dowolnej wysokosci a wymiary szafki to 45/50cm i nie wiem czy mógł bym w terra 45/50/? trzymac gekona toke?
Albo jakiego jeszcze jaszczura polecacie?
Wersja do druku
Mam szafke na której moge ustawic terra o dowolnej wysokosci a wymiary szafki to 45/50cm i nie wiem czy mógł bym w terra 45/50/? trzymac gekona toke?
Albo jakiego jeszcze jaszczura polecacie?
takie terra bedzie odpowiednie dla 2-3 malych i dla 1 doroslego (na styk).
a wysokosc?
Tak, dobre dla 35-40 cm jaszczurki... Koszmar! Dla toke nie mniej niż 100 x 60 x 60 cm, najlepiej oczywiście większe i wyższe.
Pituophis to co proponujesz do terra 96/56/43, 96 to wysokość
Anolisy zielone ? bo dla felsum to tez za wąskie
A ile felsum madagaskarskich mógł bym tam trzymać?
Ile anolisów?
Jeśli felsumy to tylko młode bo dla dorosłych za wąskie !
A co do anolisów to mysle ze 1.3
TYlko ze te anolisy nie za bardzo mi sie podobają:/
A co bys jeszcze polecił? Najlepiej z biotopu roslinnego.
hmm.. może jakieś żabki ? :D
Albo Phelsuma standingi ,Phelsuma dubia ,Phelsuma abbotti - ale te są raczej trudno dostępne w polsce ...
Pozdrawiam
Phelsuma standingi ??? Bocieq prosze Ciebie... Dorastają do takich samych rozmiarów co madagaskarskie (będzie in ciasne). Phelsuma abbotti w polsce trudno szukać. Można Phelsuma dubia (dość łatwo dostępna) inne felsumy są trudno dostępne.
Gekko ulikovskii
Gekko vittatus
Pachydactylus bibroni
Holaspis guentheri
no tak nie są najmniejszymi gekonami ale oto częsc opisu z tej strony ;
>Wielkość terrarium
Minimum 40/40/80 cm (dł./szer./wys.).
<
Tak więc myśle ze w terraium o tych wymiarach nie było by im źle, tym bardziej jesli zostałoby odpowiednio urządzone ...
Pozdrawiam
Dość ciekawy jest ten Gekko vittatus
Iel tych geków mógł bym w moim terra trzymać? 1:3?
Bocieq zauważ że w opisie felsumy madagaskarskiej jest: "Dla pary dorosłych osobników wystarcza terrarium o rozmiarach 40x40x60 cm." :)
Jak dla mnie dla tych dwóch gatunków to terrarium jest zbyt ciasne, chyba się ze mną zgodzisz że minimum nie jest niczym dobrym.
Theraphos najlepiej para vittatus'ów.
Zgodze sie z Tobą ze dla pary za małe , lecz dla 1 osobnika spokojnie wystarczy.
Ale wsumie pojedynczo nie opłaca sie hodować i lepiej zrobic wieksze terra :)
Tak więc zgadzam się z Tokagą , a co do vittatusów to nie wiem bo sie z nimi nigdy nie spotkałem.
PS. tokaga gdzie kupiłes lygodactylusy ??:D
Pozdrawiam
Najpierw od "Szreka", a potem dokupiłem od Voraxa, ale nie polecam wszystkie są w słabej kondycji (mi padły już 2 osobniki) Ale piękne ;)