Jak sadzicie czy wystarcza w takim terra. 2x 60 W ?Bylbym wdzieczny za podanie linku ze zdjeciem terrarium z wmiare ladnie zamontowanymi zarówkami ....
Wersja do druku
Jak sadzicie czy wystarcza w takim terra. 2x 60 W ?Bylbym wdzieczny za podanie linku ze zdjeciem terrarium z wmiare ladnie zamontowanymi zarówkami ....
Zależy dla kogo to terra i jaka ma być temperatura i dobowy cykl termiczny.
No tak ups... brodata ...
A więc raczej nie wystarczy. Do ogrzania takiego terra najlepiej użyć tak jak napisałeś dwóch żarówek albo obie po 60 W albo jedna 60 i druga nieco mocniejsza. Gorzej z ogrzewaniem nocnym - w tym wypadku trzeba zastosować ceramiczny promiennik (wystarczy jeden, myśle że 50 W) albo lepiej - kabel grzewczy (minimum 50 W ale polecam mocniejszy 75 albo nawet 100 ale w tym przypadku trzeba by go podłączyć przez ściemniacz). Najlepiej jeśli zrobisz tak: dwie żarówki lustrzanki np. OSRAM albo Philips po 60 W każda podpięte przez ściemniacz (umożliwi do dokładne sterowanie temperaturą w dzień) oraz kabel grzewczy 50 - 75 W rozłożony pod 1/2 lub najwyżej 2/3 podłogi (żeby było też miejsce chłodniejsze - najlepiej żeby kabel rozłożony był po stronie przeciwnej do otworów wentylacyjnych) grzejący non stop (jeśli moc będzie dobrze dobrana to nie trzeba będzieregulować kabla ściemniaczem)
To musisz wypróbować zamontuj dwie oprawki wkręć żarówki i mierz temperature w najcieplejszym i najchłodniejszym miejscu.W zimniejsze dni najwyżej zmienisz na większą. A jeśli to dla agamy to nocne ogrzewanie zupełnie zbyteczne o ile nie masz w domu jakichś "mrozów" tzn. powiedzmy jeśli temperatura na dłuższy czas nie spada po niżej 20st.
Ja ma terrarium o podobnych wymiarach, zainstalowałem tam kabel grzejny 25 wat i lustrzankę 40 wat, to w zupełności wystarcza do ogrzania i ośiwetlenia.
Krzysztof.W to ciekawe bo ja mam terra 100x60x60 a więc nieco mniejsze (co prawda dla regiuska ale mniejsza o to bo zakres temperatur zbliżony) i mam zamontowane dwie lustrzanki - 40 W i 60 W podłączone przez ściemniacz (zwykle chodzą z połową mocy) i do tego kabel 50 W grzejący non stop i wcale nie jest za ciepło.
Krzysztof a co w tym terra trzymasz ?Bo ja docelowo chce zamieścić w nim dwie brodate...
A więc tak na dzień dzisiejszy w pod samą lampą mam 38 st, w miejscu gdzie jest kabel grzejny jest 34 st, zaś w najchłodniejszym wilgotnym kącie pod półką jest 27 st. Terrarium stoi daleko od okna może dzięki temu temperatura jest jako tako optymalna.
Oto jak wygląda moje terrarium.
http://terrarystyka.com.pl/forum/alb...hp?pic_id=1657
Ja mam 120/60/60 i jedna lustrzanka 60W przez ściemniacz i starcza, wszystko zależy od temperatury w domu i tego czum wyłożyłeś ściany. Trzeba próbować.
Rozbierzności temperaatr zaależą od wielu rzeczy: temperatura na zewnątrz, rodzaj terrarium skło/osb.... Ja mam zrobione tak, że jest jedna żarówka dzienna, grzewcza, zapewniająca wystarczająco dużo światła i druga- nocna tzn "idealna jako całodobowe źródło ciepła"- jak napisał producent. Ta jest podłączona przez ściemniacz. Teraz latem chodzi tylko dzienna, a w zimie trzeba dołączać tą nocną. (Moc nie ważna, bo wymiary inne) I mam w prosty sposób całkowitą kontrole.