-
zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
Zostałem upoważniony przez MOŚ do opublikowania propozycji "Listy niebezpiecznych zwierząt" których trzymanie w warunkach domowych ma być zabronione. Proszę Was o komentarze dot.interesującej nas grupy zwierząt.
Kogo dopisać, kogo skreślić i dlaczego. Być może uda się zbiorowym wysiłkiem wpłynąć na kształt prawa w Polsce. Wasze opinie przekażę do Ministerstwa.
-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
GADY Reptilia
Krokodyle Crocodylia I Niebezpieczeństwo pogryzienia
Waran z Komodo Varanus komodoeansis I Niebezpieczeństwo pogryzienia
Helodermy Heloderma sp. I Jadowite
Pyton tygrysi Python molurus I Niebezpieczeństwo uduszenia
Pyton siatkowany Python reticulatus I Niebezpieczeństwo uduszenia
Pyton skalny Python sebae I Niebezpieczeństwo uduszenia
Anakondy Eunectes sp. I Niebezpieczne ze względu na możliwość uduszenia, utopienia
Zaskroniec wschodni Rhabdophis sp. I Jadowite
Boiga blandingi I Jadowite
Conophis lineatus I Jadowite
Mussurana Clelia clelia I Jadowite
Bomslang Dispholidus sp. IJadowite
Thelotornis sp. I Jadowite
Zdradnicowate Elapidae I Jadowite
Węże morskie Hydrophiidae I Jadowite
Żmijowate Viperidae I Jadowite
Grzechotnikowate Crotalidae I Jadowite
BEZKRĘGOWCE Invertebrata
Czarne wdowy Lathrodectus sp. I Jadowite
Tarantule Lycosa sp. I Jadowite
Skorpiony z rodziny Scorpionidae (wyłącznie z rodzajów Buthus i Centhruroides) I Jadowite
Atrax sp. I Jadowite
Ośmiorniczki Hapalochlaena sp. I Jadowite
-
a co jesli chodzi o slabo jadowite weze?? np trimeresurus stejnegeri/albolabris, czy vipera ursini. Nie mozna czegos wskorac by slabo jadowite weze mozna bylo trzymac w prywatnych hodowlach, po uzyskaniu wczesniejszego zezwolenia?? Jak wiemy wiele osob trzyma te weze a czaserm bardziej niebezpieczne, uwazam ze jesli mozna by je hodowac majac zarejestrowane co daloby mozliwosc kontrolowania ludzi ktore posiadaja takowe weze, a sprzedaz nielegalna by napewno zmalala.
-
crotalinae to podrodzina Viperidae, więc uważam że można skreślić ;)
-
Jak dla mnie nic dodac nic ujac :) (o bezkregowcach mowie pisze)
Moze malutkie zastrzezenia co do Lycosa sp. ale ze wzgledu na prawie absolutny brak w hodowli tych pajakow...
Ciesze sie, ze wreszcie jest inicjatywa, skorzystamy z tego wszyscy!!
Dziekuje Panie Jarku!
-
i uważam że można by jakoś spróbować wykreśli niektóre trimeresurusy. Z tego co wiem to skutki ich ukąszenia są porównywalne do ukąszeń niektórych pająków i uważam że można by je wykreślić, ale wole żeby zadecydowali o tym bardziej obeznani terraryści, to tylko sugestia
-
No wlasnie, Lycosa to troche takie dziwne, prawie niejadowite toto. No i nie wszystkie czarne wdowy sa az tak niebezpieczne... Czarna wdowa to nie tylko to z klepsydra na brzuchu.
-
-
PYTON SKALNY
"Pyton skalny Python sebae I Niebezpieczeństwo uduszenia"
Co?????????????????????????????????? Pyton skalny ma być zabroniony? Jakie niebezpieczeństwo uduszenia? Wiadomo muszę zachować środki ostrożności ale bez przesady.
JESTEM ZA SKREŚLENIEM GO Z TEJ LISTY A JAK NIE TO ODSIEDZE SWOJE WE WRONKACH :-).
-
Re: PYTON SKALNY
DZIWI MNIE DLACZEGO BUTHUS SKORO ANDROCTONUS JEST BARDZIEJ TOXYCZNY!!
ZRESZTĄ NIE BYŁO DOTYCHCZAS UDOWODNIONYCH PRZYPADKÓW ŚMIERTELNYCH ANI INNYCH SZKÓD SPOWODOWANYCH UKĄSZENIAMI SKORPIONÓW LUB TEZ PTASZNIKÓW.
-
prawie wszystko co najlepsze zabronione....
-
jakoś przez to trzeba przebrnąć!
trza wziąść wszystko za i przeciw, zastanowić sie i podjąć decyzje!
i bez kłutni bo bedzie gorzej!!!!
-
Przedewszystkim skreślić pytona tygrysiego wiem ,ze osobniki wyrośnięte mogą być niebezpieczne ale biorąc pod uwagę jego wielką popularność w naszym kraju należało by go skreślić inaczej zejdzie on tylko do "podziemia" terrarystycznego.
No i może trimki też dość popularne u nas może by się dało ( w co nie wierzę ) skreślić a dało by to możliwość wszystkim miłośnikom jadowitych węży mieć takowego w domu a było by to pod może jako taką kontrolą.
-
A ja sie zastanawiam gdzie ma ta anakonda kogos utopic w swoim basenie o glebokosci kilkunastu cm?? Zastanawia mnie tez czy na tej liscie powinna byc anakonda zolta ktora jest mniej agresywna i duzo mniejsza niz anakonda zielona. Co do jadusow to nie powinno byc zadnych wyjatkow.
-
Jarek, zdecydowanie spośród Crocodilia wyłączyć 3 najmniejsze gatunki (2 kajmany i 1 krokodyl):
z podrodziny ALLIGATORINAE:
Paleosuchus palpebrosus
Paleosuchus triogonatus
z podrodziny CROCODYLINAE:
Ostealemus tetraspis
Doświadczenia w Wielkiej Brytanii, gdzie zakazano hodowli wszystkich krokodyli (trzeba zezwolenia na ich trzymanie) wskazują, że wypadki z tymi małymi praktycznie się nie zdarzają, a zagrożenie jest mniejsze niż w przypadku psów czy kotów. Należy się też zastanowić nad często spotykanym kajmanem krokodylowym (Caiman crocodilurus), najczęściej trzymanego krokodyla na świecie i w Polsce. Nie słyszałem o żadnych wypadkach z tym zwierzęciem. W ogóle wbrew pozorom wypadków z krokodylami jest bardzo mało i moim zdaniem, tak jak w wielu krajach w ogóle nie ma potrzeby zakazów hodowli większość zwierzat terraryjnych za wyjątkiem mocno jadowitych węży. Umieszczenie w spisie krokodyli czy pytonów spowoduje, że będziemy mieli jedne z najbardziej surowych przepisów w tej dziedzinie. Ale jeśli już krokodyle muszą być to z wyjątkiem tych trzech gatunków !!!
-
literówka:
Paleosuchus trigonatus
-
Loktok
Co rozumiesz pod pojęciem jadusów? Jadusami można nazwać wszystkie ptaszniki których jad (pewnych gatunków) ma większą siłe sprawczą w stosunku do człowieka niż wspomnianego powyżej trimeresurusa. Tego się po prostu nie da sprecyzować jedną "bzdurną" listą. W UE w większości krajów hodowla jadusów jest "obwarowana "pewnymi pozwoleniami itd ale niej jest zabroniona. W Polsce ludzie trzymaja takie krzyżówki psów że to przekracza ludzkie pojęcie a rejestracja jest tylko rasowych. Dlaczego litera prawa ma być tak surowa w stosunku do terrarystyki jesli do kynologii nie jest.
-
ja jestem za tym rzeby z pytnonow zabroniony byl tylko Python reticulatus lub dozowolony po spelnieniu jakis tam rygorystycznych przepisow
anakonda zolta tez powinna byc trzmana bez problemu, zielona jak pyton siatkowany
ja osobiscie jestem za tym, zeby trimki mogly byc trzymane bez ograniczen a inne jadusy rejestrowane i po spelnieniu jakis tam norm, moze jakies szkolenia nt bezpeiczenstwa lub inne (niewiem ale mozna wziasc przyklad np z czech tam maja i polowa narodu niewymarla od ukaszenia
krokodyle tez powinny byc dozwolone
ptaszniki tez co do innych pajakow i skoriopnow nieznam sie na tyle rzeby zabierac glos
ps, warana z komodo chyba tez mozna wykreslic bo watpie czy ktos takiego ma??
ps2 wie ktos gdzie i za ile idzie takiego mlodego kupic :)
-
Lista jest spoko, trzeba by sie tylko zastanowic co do pytonow
Moze jednak zakaz jest sluszny, bo malo kto stwarza im odpowiednie warunki lokalowe. Choc nie jest to juz sprawa niebezpieczenstwa, tylko wyobrazni wlascicieli.
Bardzo sie ciesze, ze wszystkie jadusy sa nieleglane.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Rozumiem, że chodzi o rozporządzenie o którym mowa w ustawie o ochronie przyrody:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/u....99.1079.shtml
"Art. 73. 1. Zabrania się hodowli i utrzymywania, poza ogrodami zoologicznymi i placówkami naukowymi prowadzącymi badania nad zwierzętami, a także cyrkami, zwierząt niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w tym drapieżnych i jadowitych.
2. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, gatunki lub grupy gatunków zwierząt, o których mowa w ust. 1, wskazując kategorie zwierząt według stopnia zagrożenia dla człowieka, kierując się potrzebą przeciwdziałania sprowadzaniu, oferowaniu, nabywaniu i przetrzymywaniu zwierząt gatunków niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w celu ochrony ludzi przed tymi zwierzętami. "
Rozumiem z tego zapisu, że nie bedzie czegoś takiego jak zezwolenie na trzymanie tych niebezpiecznych zwierząt poza wymienionymi instytucjami. Nie ma więc co wymyślać gatunków na które trzeba mieć zezwolenie, bo takich zezwoleń nie będzie. Ustwa jest uchwalona i chodzi o listę na której zanjdą się gatunki całkowicie zakazane. Wobec tego powinny się tam znaleźć tylko silnie jadowite węże i może niektóre też silnie jadowite pająki (tutaj pajęczarze podpowiedzą które).
-
Trzeba też pomyśleć nad płazami. Niektóre drzewołazy nie należą do "najprzyjemniejszych" przy bezpośrednim kontakcie...
-
Wlasnie popieram Filipa79, loktok powiedz dlaczego wylaczenie wszystkich jadowitych gatunkow wezy????? to moze wylaczyc wszystkie ptaszniki??bo z tego co sie orientuje kazdy z nich jest jadowity. I to jest to co mnie drazni jesli chodzi o jadowite weze to wiekszosc krzyczy NIE !!!!! Wedlug mnie dobrze by bylo wylaczyc te weze jadowite ktore nie zagrazaja zyciu czlowieka ( pomijajac alergikow), poniewaz bledem by bylo zamieszczenie wszystkich jadowitych wezy. Mysle ze wiele osob sie ze mna zgodzi.
-
Mialem na mysli weze i jaszczurki. Na pajakach sie nie znam wiec sie nie wypowiadam.
-
No, sądząc po przedstawionej liście to już i tak wiele gatunków zostało wykreślonych (w porównaniu do starszych wersji). Nie można zakazać wszystkiego, nie wszystko powinno też być łatwo dostepne dla ogółu. Szkoda, ze nie ma tej opcji "dostępnych po spełnieniu określonych warunków". To zancznie ułatwiłoby pracę. Gatunki kontrowersyjny byłyby w tej grupie i byłoby ok.
Co do pająków to pewnie wielu "hodowcom" się naraże ale byłbym za włączeniem niektórych rodzajów: np Heteroscodra, Poecilotheria, Stromatopelma, i inne. Te pajaki w rekach niedoswiadczonego hodowcy mogą zrobić mu krzywdę (może nie zabić). Sam miałem do czynienia z 12latkami którym ktos sprzedał Stromatopelmę calceatum jako gatunek "doskonały dla poczatkujacych bo szybko rośnie". Zrezstą sam stałem się też posiadaczem kilku innych, też nienajspokojniejszych pajączków przyniesionych przez kilku innych przestraszonych, młodych klientów. W rękach nieodpowiedzialnego nastolatka (i nie tylko) taki pajak może być groźny!
no i czekam na obrzucanie błotem ...
-
Zaden ptasznik nie jest w stanie zabic zdrowego czlowieka. A niezdrowego moze zabic nasz kochana, rodzima osa. Pewnie zgodza sie ze mna prawie wszyscy, ze pajaki ptaszniki sa najmniej jadowite z osmionogow... Te najbardziej jadowite sa spoza rodziny - Atrax, czarna wdowa i kilka innych. Jak na liscie znajdzie sie jakis ptasznik, to bede ostro protestowac ;).
-
Juz o tym pisalem dlaczego jestem przeciwny trzymaniu jadowitych wezy i powtorze jeszcze raz.
1. Po pierwsze nie wierze w to ze ktos jest w stanie stworzyc takie warunki ze waz nie ucieknie, to jest zawsze kwestia czasu.
2. Jesli niektore gatunki sa grozne tylko dla alergikow, nie zmienia to faktu ze w bloku ktorys z sasiadow moze byc alergikiem, a osoba trzymajaca takiego gada powoduje dla tego sasiada zagrozenie (bo jadus moze ugryzc i doprowadzic do smierci tego sasiada, to samo sie tyczy pajakow, ktore uciekaja jeszcze czesciej niz weze :-)))))
3. Co do niebezpieczenstwa jadu poszczegolnych gatunkow, trzeba pamietac ze wazna jest nie tylko sila jadu ale takze miejsce ukaszenia (ukaszenia w glowe moga byc bardzo grozne, nawet gatunkow ktore sa podobno niegrozne)
-
:)
no ja kilka proponowałem, nieśmiało :)
-
To, frytus, zakazmy takze hodowanie rotweilerow. Taki pies w rekach niedoswiadczonych moze narobic o wiele wiecej zlego, niz ptasznik.
-
tak ale psa widzisz jak gdzieś sobie biega a pajaczki jak wiesz sama dobrze potrafią żyć w otoczniu niemal niezauważalnie. Wystarczy, że małe dziecko szukając piłeczki wsadzi rekę pod szafe, gdzie siedzi "zagubiona" przez nastoletniego sąsiada Heteroscodra i ... jak słuzba zdrowia dostanie na nowe karetki to może bedzie miała duuużo szczęścia.
-
I fajnie, zakazmy wszystkich pajakow. Brachypelm nie mozna sprzedawac, no bo sa chronione i wjezdza do domu policja. Zakazmy afrykanskich i azjtyckich i tez wjedzie policja, bo beda na liscie zakazanej. I w koncu nikt nie bedzie mogl miec zadnych ptasznikow, bo te pozostale beda praktycznie nie do zdobycia.... Widze, ze chcecie byc lepsi w tworzeniu listy, niz Unia Europejska :/ I tak Polska ma najbardziej rygorystyczne przepisy... Tak, tak, zakazmy trzymania wszystkich zwierzat egzotycznych. Papugi moga podziobac, zolw odgryzc palec, legwan sprac ogonem. Wszystkie sa potencjalnie niebezpieczne.... :/:/:/ Czy Polacy, kurde, musza byc w kazdej sprawie bardziej papiescy od papiez???
-
Tak, tak widze jak sobie biega... Tak sie sklada, ze przez psa bylam pogryziona, a przez pajaki jeszcze nie. I raczej skutki takiego ukaszenia beda lzejsze, niz pogryzienie przez tzw. grozne rasy psow...
-
Zgodnie z przepisami zaden gatunek pajakow nie jest zabroniony (w zadnym panstwie UE) a ty fryta, i tobie podobni chcecie byc lepsi????? Porazka i zenujace...... Jak tak to wszystko czytam, to nie chce mi sie w zadnej dyskusji na zaden temat zabierac glosu.........
EOT.
-
Co do rotwailera to jest on na liscie psow agresywnych, ale co z tego ze taka lista istnieje jak nic z niej nie wynika i tak kazdy moze sobie takiego psa kupic. A poza tym dotyczy to tylko psow rasowych, mieszancow juz nie dotyczy. Na temat pajakow sie nie wypowiadam, bo sie nie znam, ale sama Awi na wykladzie mowilas jak cholery latwo uciekaja :-)))))). I nie chcialbym zeby moj jakis sasiad hodowal jakiegos niebezpiecznego dla mnie, dla moich przyszlych dzieci, czy mojego psa pajaka. Bo kiedys moze mu uciec. Wiec te najbardziej jadowite, agresywne i grozne moze sobie odpuscmy. A licze na was ze wy jako znawcy uczciwie podejdziecie do tego problemu i odpuscicie niektore gatunki dla dobra ogolu spoleczenstwa.
-
Tak jak juz napisalem raz ale powtorze zakazane powinny byc weze i jaszczorki jadowite wszystkie a pajaki wybrane.
-
nie chodzi o budowanie listy ze wszystkimi zwierzętami Avi. Wiesz myślę, ze nie to miałem na myśli. Chodzi mi o to by te, które mogą być naprawdę groźne rzeczywiście w jakiś sposób ograniczyć na rynku.
Brachypelm nie proponowałem i do tego na pewno się nie przyłączę. To spokojne gatunki, a to że sa chronione: to dodatkowy ich atut. Trzymając je chronisz gatunek, kupując - masz pewność, ze nie pochodzą z odłowu. Same plusy.
Wiesz kiedyś gdzieś czytałem taką statystykę z USA, że rocznie więcej jest groźnych wypadków z chomikami (niektórych to śmieszy ale głównie chodziło o ...zadławienia) niż równie groźnych wypadków związanych z hodowlą gadów. Chomików jednak nie zakazali. Kazde zwierzę może być potencjalnie groźne. Tu chodzi o to by zrobic listę tych, które realnie mogą być niebezpieczne (co nie oznacza zaraz smierci po spotkaniu z nimi).
-
Hej Awi trochę za ostro :))
Fryta ma trochę racji, brakuje czegoś takiego jak gatunki trzymane na specjalnych warunkach. Jeśli sprzedawca opycha dzieciakowi zwierzaka, którego ten nie powinien się dotykać to sorry, ale jak znam życie takie przypadki są bardzo możliwe.
Nie wiem jak taki dylemat rozwiązać, ale nie przesadzajmy w obie strony, pająk nie jest zupełnie bezpieczny, zwłaszcza w rękach nieodpowiedzialnej osoby. To tak jak z psami, są rasy (tu akurat gatunki bardziej/mniej niebezpieczne) i sporo zależy od właściciela - choć mechanizm trochę inny.
Nie chodzi tylko o śmierć, ale o różne powikłania. Właśnie dorwałem P. regalis i dopiero niedawno dowiedziałem się jakie ciekawe efekty może przynieść ukąszenie. Co dopiero dzieciak, który kupi sobie takiego pająka i nie sprawdzi nigdzie (bo np. nie potrafi lub nie ma informacji po polsku) jak dokładnie się z nim obchodzić i jakie są przeciwskazania, siła jadu itp.
Nie chcę zakazów hodowli pająków, bo je uwielbiam, ale muszę przyznać rację Frycie, że coś jest na rzeczy.
-
Taaaa, tylko sie powtorze. Skoro przepisy UE nie zabraniaja trzymania pajakow, to dlaczego, do jasnej anielki, chcecie byc lepsi od UE? Nie lepiej sie zajac tak naprawde legalnoscia Brachypelm? Tak, frytus, tak, sprobuj teraz sprzedac jakas Brachypelme bez wjazdu policji i nakazu przeszukania..... Widze, ze wszyscy na wszystko chca robic na hura.
Ja w takim razie zadam, aby na liscie gatunkow agresywnych byly agamy brodate (Pogona vitticeps), bo jedna z nich mnie kiedys ugryzla i mialam ciezkie powiklania. jest to zwierze wedlug mnie niebezpieczne.
-
Nie chce być lepszy niż cała UE, ale UE tez nie jest nieomylna. Poza tym sama zuważ w jakim kierunku zmierza nasza polska terrarystyka: jakimi pająkami głownie handlowano 2-3-5 lat temu? Brachypelmy, Gramostolle, trochę Avikularii. Spokojne raczej gatunki. Teraz połowa niemal ofert to poecilotherie, heteroscodry, stromatopelmy, itp. Klient czesto kupuje bo pająk ładnie na fotce wygląda, a nie dlatego, że jest dobry dla poczatkujących. To nie wróży dobrze na przyszłość. Po pierwszym większym wypadku z pająkiem bedzie duża nagonka na pajęczarzy. Lepeiej więc chyba by to dotyczyło spokojnych gatunków a nie agresywnych. W końcu to odbije się na całym terrarystycznym swiadku.
A poza tym Avi zgadnij kto u nie w sklepie pyta o potencjalnie najgroźniejsze pająki (znając ich nazwy łacińskie, więc już conieco wiedząc na ten temat). Średnia wieku 12-14 lat. Cecha charakterystyczna: dres. Ja im nic takiego nie sprzedam, ale znam takich co chetnie obsłużą takiego klienta. A nie jest to chyba potencjalnie odpowiedzialny hodowca. Zwłaszcza jak się sam chwali, ze ma od pół roku albopilosę i już go 4 razy "dziabną". To co sie stanie jak w jego ręce wpadnie coś "mocniejszego".
-
W zwiazku z tym, ze jest wiecej takich pajakow to sie nasilily wypadki zwiazane z wymienionymi ptasznikami? Nie zauwazylam zmiany sytuacji sprzed kilku lat i teraz... Poza tym, powtorze, jest zakaz handlu Brachypelmami. Wiec ten gatunek odpada.... Doczytaj sobie przepisy na ten temat, nawet malutkimi literkami pisane....
-
To im kurde nie sprzedawaj, kto ci kaze? To znaczy, ze ma byc zakaz? Ja takim tez nie sprzedaje, wysluchujac przy tym bluzgow. Jak bedzie zakaz, to i tak mu wpadnie w rece i tak. Jakos nie zauwazylam spadku zazywania narkotykow, pomimo tego, ze jest zakaz :/