HEJ !!!
Bardzo chciałbym mieć węża zbożowego , lecz moja mama twierdzi że żbożówka może w jakiś sposób zaatakować właściciela lub go udusić . Czy może taka przyczyna ze strony zbożówki zaistnieć ?
THX za odp. Paweł
Wersja do druku
HEJ !!!
Bardzo chciałbym mieć węża zbożowego , lecz moja mama twierdzi że żbożówka może w jakiś sposób zaatakować właściciela lub go udusić . Czy może taka przyczyna ze strony zbożówki zaistnieć ?
THX za odp. Paweł
HEJ !!!
Ja wiem ze zbożówka nie udusi ale moja mama mi nie ufa :)
Paweł
daj do poczytania swojej mamie jakąś literaturę lub chociaż jakieś fragmenty które mówią o tym gatunku....
Pozdrawiam
Serpent
Nie ma takiej mozliwosci zeby zbozowka cie udusila to jest z reguly wezyk spokojny nie grozi ci z jego strony zadne niebezpieczenstwo
może udusic własciciela jeśli włascicielem jest myszka albo szczur ale nie za duży..
heheh, ja od kilku osob slyszalem 9to miedzy innymi zadecydowalo o zbozowce) ze niektore okazy sa lagodniejsze niz chomiki :D a ty tu o duszeniu :P
moja babcie twierdzi ze nie moze spac bo sie boi ze moj wąż mnie udusi.
Pończosznik ~55cm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co wy opowiadacie?!
Ja swego czasu pozbyłem się zbożówki bo zawsze kiedy chciałem ją wyciągnąć z terrarium to próbowała mnie do niego wciągnąć. Kiedyś to o mały włos mnie nie udusiła. To bydlę było wielkie, miało przynajmniej 80 cm!!! Trzeba uważać na te mordercze węże!
Hihii, u mnie to samo ze wszyscy na slowo "waz" od razu wyobrazaja sobie wielkiego, kilkumetrowego, ludozerczego pytona....A tymczasem moja 135cm zbozowka jest potulna jak baranek, naprawde jest lagodniejsza od chomika i wszystkich zwierzat domowych razem wzietych. Za to moja druga zbozowka (40cm) to istny diabelek. Jest agresywna, kasa i udaje grzechotnika, abym tylko zostawila ja w spokoju...Hihihi, ale i tak ja kocham :)
Ciekawe co na to Mysza, ktora ma zbozowke?? ;)
A tak troszke bardziej serio, to juz kot bywa grozniejszy, jesli w nocy polozy sie na wspanialym z jego punktu widzenia miejscu, czyli na szyj, i jeszcze jak go bedzie draznila ruszajaca sie tetnica, to moze ja przegryz.
eh ja tam neichc e strasyc ale ja znam typa ktoreko zbozowka prawi nie ududila i ta sazm zbozowka trak mocn si oplotla na reku malej dziewczynki zemila cala sina reka (serio)ale to byl pewnie jakis odmieniec zbozowka ogolnie sa spokojne i ardzo milutkie .Wiesz zdazaja sie jakies wyjatki pies ez cie moze zagryzc:).
Ryszardini nie chce byc zlosliwy ale musisz nauczyc sie troche pisac chyba ze masz 5 lat to spoko robisz szybkie postepy, czytaj to co napisales
Powiedz mamie że jak będzie tak mówić to wypuścisz zbożówkę i w pojedynkę udusi całą rodzinę, psa, kota i sąsiadów. :)))
no udusić to cie nie udusi ale jak cie ugryzie a niemasz surowicy to koniec, surowice wiele c niepomoze bo zbozówki sa jednymi z najjadowitszych wezy na swiecie wiec uwaza!!!!!!
tetnice na szyji są za głeboko :)
COB to mnie powalilo, buhahah rotfl'n'lol. zbozwka i jad, hahaha
no ty sie nie smiej jest wiele udokumentowanych przypadków zgonów ugryzień przez te smiercionośne weże
nie człowieku, bez obaw zbożóweczki są łagodne jak myszki. węże nie duszą dla kaprysu ani żeby się bronić, tylko żeby zjeść uduszoną ofiarę. zjeść Ciebie to by mógł 9 metrowy pyton, a nie 130sto cm zbożóweczka. węże te nie są w żaden sposób niebezpieczne dla zdrowia, życia, etc. notabene, chętnie sprzedam Ci zbożóweczkę :)
gg 5086662
Nie miezyles sobie nigdy tetna na szyj, latwiej niz na nadgarstku.
I w ten sposob dusi sie ludzi, niedotlenienie mozgu, a nie przez zgniatanie krtani ;)
łatwiej, ale trzeba paluchy głęboko obok krtani wpychac, ruchu tetnicy nie widac przez mieśnie, powięź, tk tłuszczową i skórę. Szybciej kotek zainteresuje sie poruszającą się krtanią.
Tak czy siak jest wiekszym zagrożeniem niż wąż
Ale fakt faktem że jak się ją porządnie nastraszy albo rozwścieczy to cie może dziabnąć palucha. :)
eeee tam zbożówka udusi ciebie twoją matke a na końcu spali ci dom:(
.... i dom sąsiadów, wywoła popłoch w mieście itd. :|
Widać, że niektórzy są tutaj najwyraźniej dla jaj! Jak gość pisze, że zbożówka jest jadowita to po prostu padam przed monitorem kładę się krzyżem i błagam by więcej takich ludzi się nie urodziło! Może większość wie jaka jest prawda, ale jak gość jest początkujący to może uwierzyć i wtedy jeden z drugim może z satysfakcją stanąć rzed lustrem i powiedzieć sobie - nabrałem frajera. Dla mnie to żałosne, więc błagam MYŚLCIE LUDZIE CO PISZECIE!!!
Moja 80-letnia babcia na wózku jest bardziej agresywna od mojej zbożówki!
THINK!
pozdro
Popieram, ironiczne żarty można sobie robić między sobą ale jak ktoś jest nowy to powinniśmy udzielić mu wyczrpujących i treściwych odpowiedzi.
A skoro jest tu tyle ludzi to dodam jeszcze, że warto by było się zastanowić jak to było jak pierwszy raz jeden z drugim trafiliście na to forum, też nie było wiadomo co i jak skąd się co bierze i że jest taka opcja szukaj ! Wszystko przyszło z czasem !
A poza tym nie wszyscy są obcykani w necie niektórzy nawet maila napisać nie umią i dla takich rejestracja i wysłanie swojego pierwszego posta na forum jest sukcesem. Uważam więc że powinniśmy ich witać z szcunkiem nawet jeśli posty się powtarzają. A powtarzać się będą zawsze bo coraz więcej nowych osób na forum i pewnie tak samo jak rok temu będzie o inkubatorach o wykluciu nowych węży po ceny i kupno.
Zastanówmy się co piszemy, bo to forum chyba nie służy do żartów
Pozdrawiam i jeśli kogoś uraziłem to przepraszam
P.S. Co do zbożówki jest ona polecana początkującym nie jest ona ani jadowita ani agresywna a je na zawołanie. Sam mam zbożówkę i do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów.
po prostu pokaż mamie jakieś artykuły o zbożówce, może zaprowadź ją do sklepu, gdzie ową mają - zobaczy, że nawet dorosła zbożówka jest wężem w istocie niewielkim i pewnie będzie śmiała się z tego, że myslała, że może kogoś udusić...