-
Kobra królewska...
Mam ogromną prośbę do wszystkich, ktorzy mogą mi pomoc!!! Planuję rozpocząć moją przygodę z wężami ale nie zabardzo mam doświadczenie w terrariach (dotychczas byl ze mnie akwarysta i hodowca myszy - żarcie dla weża mam ;) ). Mam dostęp do taniej kobry krolewskiej (w tej chwili ma jakieś 2, może 3 miesiące), ale mam kilka watpliwości:
-jak szybko rośnie??
-jak i gdzie usunąć gruczoły jadowe i na ile taki zabieg utrudnia hodowlę??
-jak duże i jak wyposażone musi być terarium??
-czy usunięcie gruczolow jadowych daje calkowitą pewność, że jak użre, to nic sie nie stanie??
A może w żadnym wypadku nie powinienem decydować się na ten gatunek?? Dlaczego?? No i w takim wypadku bardzo przydało by się info na temat jakiegoś nie za dużego (ale takiego, żeby mogl jesc myszy, bo ma druga polowka robakow nie zniesie ;) ), ładnego i latwego w chodowli dusiciela. Za wszystkie odpowiedzi z gory dzieki!!!
-
Re: Kobra królewska...
Z kobry zrezygnuj... w Poslce hodowla węzy jadowitych jest zabroniona a usuwanie gruczołów to według mnie okaleczanie zwierzat i robienie z nich kalek...
łady i łatwy w hodowli dusiciel to Boa constrictor...
-
Większość węży będzie jadła myszy od zbożoego, po pytona tygrysiego...
-
Tak jak napisal Goblin hodowla wezy jadowitych jest zabroniona. Usuniecie gruczolow jadowych to robienie z weza kaleki poniewaz jad nie tylko zabija ofiare ale rownierz prowadzi do rozkladu wewnetrznego co ulatwia trawienie. Natomiast jezeli nie usuniesz gruczolow jadowych nie majac zadnego doswiadczenia z wezami moze sie to skonczyc tragicznie. Jezeli chodzi o dusiciela to zalezy jakie masz terra?
-
Kobra królewsa i do tego na początek... napewno zły wybór :) z dusicieli to tak jak pisali poprzednicy BC albo Regius po solidnym teoretycznym przygotowaniu :)
-
Na razie nie mam zadnego pod tym katem, jak zdecyduje jaki waz, to pod jego katem kupie terrarium...... Chociaż, jesli jush mam kupować weza innego niz ta cobra to wolalbym puki co coś naprawde malego (100-120 cm)...
-
Olav takie małe rosną Pytony królewskie (Python regius) , a czemu jeżeli inny niz kobra to taki mały przeciez kobry królewskie rosną HmMm conajmniej duze :]
-
Bo kobre mialem miec duzo taniej (100pln, od znajomego diewczyny), i mialbym wiecej na wieksze terarium, a w przypadku droższego weża na terarium robi sie mniej pieniażkow :( A fakt, koberki rosną duże (najwieksze z jadowitych) zwykle przekraczają 400cm, a czasem nawet dochodzą do 550 cm...
-
Kobra królewska 100PLN smierdzi mi to nieziemsko mocno :]
Skad ją ma , jaka jest wielka ?
-
ma z wlasnej hodowli, male maja jakies 2, moze 3 miesiace.....
-
własna hodowla kobr królewskich :) ciekawe ale jakoś nie wiem czemu nie wierze ... ma jakieś fotki ich ?? jak tak to zapodaj nimi na ssj0@interia.pl
-
Buahahahahahahahha Ophiophagus hannah CB za 100Pln cena 100$ by była nieziemsko smieszna :)
Tu sie robi coraz ciekawiej na tym forum...............
-
Spoxik, po weekendzie dam znać, co do fotek...
-
Olav załatwisz foto rodziców i młodych to uwierze tak to mam identyczne zdanie co MIDO :]
Ophiophagus hannah CB za 100zł moze bym się pokusił :]
-
Wiesz jak masz za tyle to wezme sobie tak z 5-8 sztuk :)
Wytnie sie już to ,ze w USA CB O.hannah kosztuje ponad 1000$
A w europie ma sporo ludzi i nawet rozmnażaja ale dawno nie pisano mi po ile są.
-
"Dorasta do 5.5 metra" - cholernie rzadko i napewno nie w terrarium. Natomiast jad kobry królewskiej nie jest tak silny jak innych kobr. Nadrabia to ilością wstrzykiwanego jadu (prawie dwa razy tyle co okularnik). Taka dawka jadu jest wstanie uśmiercić słonia albo 20 ludzi... :-)
Jak tobie i twoim współdomownikom życie nie miłe (nie mówiąc o konsekwęcjach prawnych) to polecam zakupić kobrę królewską!!!!
Co do odjadowiania węży zgadzam się w zupełności z przedmówcami...
-
powoli wagowo zblizam się do słonia , wiec jeśli rzeczywiscie 100zł to biore kilka sztuk
-
Ophiophagus hannah karmiony myszami? powodzenia w hodowli...
-
Jeśli chcesz cos w okolicach 100 - 120 cm to możesz kupić sobie jakiegoś węża właściwego ;)
A co do Kobry to mi sie wydaje nie możliwe ale moge sie mylić. Ale skoro masz taką promocje to tylko pozazdrościć ale wraz z wężem radze kupuić sobie miejscówe na pochówek ;)
-
W Europie maluchy od 300 euro w górę. Dość oryginalny pomysł brać sobie kobrę jako pierwsze zwierzę w terrarium ze względu na niską cenę.
-
samce regiusów mają ok 120 cm z reguły :) więc jak najbardziej się nadaje
-
on puscił jakąś scieme a wy sie produkujecie i podniecacie :-)
pozdrawiam wytrwałych:-)
arek
-
Tak jak napisał dr.Robert to bardzo orginalny pomysł... hmmm a może tez znajomy robi podejście do Twojej dziewczyny, nie może się Ciebie inaczej pozbyć i sam zainwestował w Ophiophagus hannah ?? ;)
-
Dendroaspis polylepis (mamba czarna) - polecam, łagodny i powolny wąż, wsam raz dla początkujących.... :D
-
Ja bym proponował wydorośleć....
-
Ten temat tak samo brzmi jak chciałem kupic kotka a kupiłem żyrafę bo kolega koleazanki miał do sprzedania. olav pisząc ten post osmieszasz się bo to kłamstwo a jeśli nie to zmień lekarza bo ten cie okłamuje na psychiatrę bo znam kilku chodowców węży i nie podejrzewam ze któryś by się zdecysdował na kobrę bo zycie mu miłe. Lepiej się dowiedz ile kosztuje surowica ........ Ps więcej takich ludzi buchcha
-
Ciekawa teoria, ale watpie, ze robi podejscie... Myslalem, ze Kasia cus zle uslyszala, ale twierdzi, ze mowil jej wyraznie "kobra krolewska", ale sadzac po waszych reakcjach na temat ceny i dostepnosci to we wtorek sam jade do kolesia to sprawdzić...
-
Mamba czarna na poczatek?? A nie jest jecze bardziej jadowita od cobry??
-
Olav - ktoś sobie żartował z tą Mambą :)
-
Olav - za bystry to ty nie jesteś :P
To była ironia baranie :P!!!
ps. przepraszam za szczerość....
-
Stary kup sobie tą kobre. To bardzo przyjazne węże i nie ma z mini kłopotu.
Można często brać je na ręce i nigdy nie gryzą.
Nie musisz jej nawet usuwać gruczołów jadowych.
Ludzie to jakaś paranoja.
Może w końcu jak zdaży sie jakiś poważny wypadek z jadusem, to niektórzy zaczną myśleć.
Więc, kupuj śmiłao może przyczynisz sie do tego że w przyszłości że inni, wyciągną wnioski z Twojej głupoty.
Jak mawia mój ojciec "GŁUPICH SIE NIE ŻAŁUJE"
-
Olav rozbrajasz ludzi na drobne kawalki. Jestem ciekaw czy TY sobie tak żartujesz czy poważnie piszesz, bo jeśli poważnie to brak mi słów :-]
-
Nie tyle poważnie, czy jaja se robie tyko dopiero mam zamiar zabrac sie za weze i dostalem propozycje nabycia takowego od znajomka nie wiedzac nic na temat, dlatego pytam "ludzi z branży" teraz jush jestem pewien, że nie kupie sobie ani cobr, ani mamby, ani zmiji rogatej itp, bo to duzo wyższa szkola jazdy, może kiedys, za bardzo duzo lat... W każdym razie troszku sie dowiedzialem.... Na przyklad dopiero po wyslaniu pierwszego posta dowiedzialem sie o rozmiarach cobry, a chcialem coś malego... Tak dopoltora metra (np. rozmiarow pytona krolewskiego)...
-
To wy sobie robicie jaja piszac: To bardzo przyjazne węże i nie ma z mini kłopotu.
Można często brać je na ręce i nigdy nie gryzą.
Nie musisz jej nawet usuwać gruczołów jadowych.
Przeczyta to jakis idiota i jeszcze kupi jadusabo nie bedzie mu sie chciala doczytac do konca. Moze to nie byc kobra czy mamba ale zmija zygzakowata.
-
a moze nie kobra krolewska, tylko pyton krolewski albo waz krolewski, a ona faktycznie sie przeslyszala (a ze weze to dla niej pewnie wszystko to samo, jadowite i potwory, to sie jej z kobra skojarzylo) ;) To w sumie dosc prawdopodobne- o ile Olav z tym przeslyszeniem sie jej mowi prawde.
-
Raffee: niech kupi... ciekawe gdzie?
-
wcale nie tak drogo mozna kupic weza jak mowicie.tutaj macie dowod
http://www.ifauna.cz/inzerce/search....ge=1&rubrika=3
a co do hodowli kobry to zgadzam sie co do niepotrzebnego ryzyka.
-
Widze że ktoś tu nie załapał mojej aluzji z mambą czarną.....niechciałbym być niemiły, ale jak ktoś nie ma o takich żeczy pojęciach to najpierw powinien poczytać a potem brać się za hodowle. Proponuje coś niejadowitego, aczkolwiek ludzka ciekawość i upartość każe początkującemu "wężologowi" kupować kobre królewską. A tak na marginesie ciekawostek to Kleopatra zginęła od ukąszenia kobry królewskiej (dobrowolnie), według wierzeń bodajże taki człowiek miał rajskie życie "po drugiej stronie".
-
: Conqueror z dostaniem zmij zygzakowatej nie ma wiekszych problemow, a bedac kiedys w zoologiku po zaopatrzenie przyszedl rybak postawil na ladzie wiaderko i spytal co ma z tym zrobic. Po looknieciu co jest w srodku z gosciem zobaczylismy zmije ok.40cm i spytal czy nie chce sobie jej wziasc :D Po krotkiej rozmowie okazalo sie ze gosciu zlapal ja golymi rekoma i wsadzil do wiaderka bo myslal ze to padalec. Zmije oczywiscie wypuscilem w lesie.
-
brac...niech zadziala selekcja naturalna!
A tak na powaznie...chcesz jeszcze pozyc? To nie bierz!
Kup sobie weza zbozowego, czy cokolwiek-NIE MYSL O JADUSACH, nawet za 10 lat, po co?