Otóż pod koniec wakacji kupuje sobie właśnie anakonde żółtą i chciał bym znać wasze opinie, spostrzeżenia i sugestkie na temat tego pięknego węża i terrarium dla niej. Kupuje młodą.
(czytałem archiwum, więc mnie nie odsyłajcie)
Wersja do druku
Otóż pod koniec wakacji kupuje sobie właśnie anakonde żółtą i chciał bym znać wasze opinie, spostrzeżenia i sugestkie na temat tego pięknego węża i terrarium dla niej. Kupuje młodą.
(czytałem archiwum, więc mnie nie odsyłajcie)
Większość osobników agresywna, nieufna, oddaje kał do wody (czyli będzie smrut) lepiej kupić samca (osiąga mniejsze rozmiary)
duże i wredne. potrafi użreć z zaskakujących pozycji...
Jaka duża rośnie?
Samice 2,5 m, samce sporo mniejsze.
KORSAKOW fakt nie można "wyczuć" kiedy się bestia szykuje do ataku ;)
a co myslicie o tzrymaniu anakondy razem z constrictorem?? oczywiscie w duzym terra
W łódzkim zoo mieli samicę ponad 3,5 m:). Tam też z konieczności łączą mniejszą sztukę z dwoma pytonami tygrysimi i jednym siatkowym.
Jest bardziej tolerancyjna na chłodniejsze temperatury niż większość dusicieli, najczęściej aktywna nocą, powszechna jest opinia, że są to agresywne węże, chociaż umiejętne obchodzenie się z osobnikiem urodzonym w niewoli moze zaowocować obłaskawieniem potwora. Tak jak tu już KORSAKOW i tokaga wspomnieli, nie sposób przewidzieć ataku, ich metoda jest dość osobliwa; zamiast gwałtownego ruchu głowy do przodu, preferują atak z boku, przez gwałtowne odwrócenie pyska, bez jakichkolwiek oznak. Co ciekawe, wybitnie nienawidzą być wsadzane do worków i pojemników transportowych, nawet łagodne osobniki po takim doświadczniu będą cholernie rozdrażnione. W niewoli żyją od 10 do 30 lat.
xav
A terrarium? Wiem że musi być duży basen tak na 1/2 terra, ale co jeszcze? jakieś korzenie żeby miała się gdzie wspinać?
Można dać jakiś większy korzeń, żeby miała gdzie się schować (jeśli nie w wodzie), z gałęzi raczej nie będzie korzystać.
dla młodych anakond lepiej zapewnić terra odpowiadające ich wielkości, bo w zbyt dużym terra podrostek będzie się czuł zestresowany i przytłoczony. Lepiej także, żeby było szersze i dłuższe niż wyższe, anakondy uwielbiają też, jeśli maja w basenie jakieś rośliny, możesz Twojej utworzyć jakiś sztuczny gąśżcz, w którym sobie będzie siedział.... no i srał (to jest ten minus)
Hmmm a kapibarami też ją będziesz karmił?
Hmmm a czemu anakonda żółta miała by być karmiona kapibarami ???
Vivien, chyba pomyliłaś Anakonde Zieloną z Zółtą :) Żółte nie jedzą kapibar :P
Nie, nie pomyliłam ich .Dobrze wiem, że anakonda żółta nie żywi się kapibarami. Miał to być pewien element groteski, bowiem jestem przeciwna hodowli tego gatunku, ale prosze nie rozwijajcie tysiąca postów o zaletach E. notaeus bo moderatorzy forum na pewno mają pełne ręce roboty. Każdy może mieć własne zdanie.
Ja się nie będe kłócił, tylko chce poznać Twoją opinie. Czemu miał bym jej nie hodować? Uzasadnij swoją wypowiedz!
Dlatego że większość okazów wykazuje dużą agresję ??
Jeżeli niedoszły hodowca zdaje sobie z tego sprawe i odpowiednio się do takiej prawdopodobnej możliwości przygotuje to nie widze problemu w ich utrzymaniu. Nie są trudne w chowie, odżywiają się tym co każdy dusiciel podobnej wielkości. Ale oczywiści każdy może mieć swoje zdanie :)
Miałem ją dziś na rękach i wiem jaka jest agresywna i jak śmierdzi. Mimo to chce ją nadal kupić... :)
Ja jestem tu moderatorem, i jakoś nie widzę postów o zaletach:). Zresztą o gustach się nie dyskutuje:).Ktoś może lubić łagodne i kolorowe boa, ktoś inny agresywne anakondy. Nie wiem też czemu być przeciwnym jej hodowli? Co najwyżej protestować mogę przeciwko hodowli przez początkujacych, trzymaniu w nieodpowiednich warunkach i niekontrolowanemu rozmnażaniu tego węża( zaczyna ich być za dużo). Dla doświadczonego hodowcy, który dysponuje dużym pomieszczeniem i nie szuka zwierzaka do pieszczenia- czemu nie?
Jeśli masz środki , duże terrarium , chęci i świadomy jesteś jej paskudnego z natury temperamentu to czemu nie... - samce są małe i szczupłe przeciętnie 180-220cm , samice znacznie cięższe i potężniejszej budowy osiągające przeciętnie od 260-320 cm.
Wymagają dużego zbiornika z podgrzewaną wodą do temp około 25-26 stopni w którym spędzają wiekszość czasu i w którym się załatwiają. - przyjmują każdy podany pokarm , jedzą chętnie i dużo. Nie lubią intensywnego światła. Łatwo się stresują i bywają bardzo nerwowe, wyciąga się je w ostateczności.
w sumie Śląska Grupa Terrarystyczna walczyła o wykreślenie tego gatunku z proponowanej przez MOŚ listy zwierząt niebezpiecznych, to jest duży, agresywny i wredny wąż, ale przy rozważnym hodowcy i odpowiednich środkach ostrożności nie jest to jakiś super niebezpieczny zwierz, jeśli chodzi o niebezpieczeństwo to imho to taki super agresywny i zwinny dorosły constrictor, no troszke silnejszy...
Moim zdaniem całkiem ładny wąż, ale nie spotkałem się ze zbyt przychylnymi opiniami o nim ;)
Jednak w przyszłości może sobie takiego zwierzaka sprawię, kto wie :)
Na pewno jest to dusiciel dla osoby odpowiedzialnej, doświadczonej i silnej ;)
Jak już ją zakupisz podziel się wrażeniami z jej chowu.
Morbius jeżeli chcesz się cieszyć z jej posiadania to kup ją jak najszybciej, bo o ile mi wiadomo zostanie wprowadzony zakaz hodowli min. anakondy żółtej i tylko ci co już ją mają będą mogli ją hodować (ale nie rozmnażać)
Tokaga dzięki za info ;)
Chciałbym już to zrobić, ale póki co jestem za mało doświadczony by zakupić tego węża.
No cóż, pożyjemy zobaczymy.
A nie wiesz może jakie jeszcze zwierzaki(chodzi mi głównie o węże) mogą się znaleźć na tej liście?
Dokładnie nie wiem jakie ale napewno:
Python sebae
Python reticulatus
Eunectes beniensis
Eunectes deschauenseei
Eunectes murinus
Eunectes notaeus
Słyszałem że jeszcze Python curtus ale aż mi się nie chce wierzyć ;/
Spodziewałem się, że właśnie takie gatunki mogą się znaleźć na tej liście.
Jestem ciekawy czy nie znajdzie się na niej jeszcze pyton tygrysi, w końcu to duży wąż przejawiający agresję(z tego co słyszałem).
A nie wiadomo kiedy ten projekt będzie wprowadzony w życie?
Dobrze by było to wiedzieć wcześniej i podjąć odpowiednie kroki ;)
curtusy chyba nie, natomiast nie wiem jak sprawa p. molurus spp się skończyła?
Z tego co słyszałem - ze względu na mnogość molurus bivittatus w Polsce został wykreślony z listy - większość podniotów opiniodawczych co do tego gatunku była zgodna - natomiast :
Python sebae
Python reticulatus
Eunectes beniensis
Eunectes deschauenseei
Eunectes murinus
Eunectes notaeus
zostały bez zmian.