ten filtr kubełkowy to jest bardzo wydajny ?? i czy opłaca sie go kupowac
a moze zwykly wystarczy
Wersja do druku
ten filtr kubełkowy to jest bardzo wydajny ?? i czy opłaca sie go kupowac
a moze zwykly wystarczy
Witaj.Co do tego pytania byla juz nie raz dyskusja i zdania na ten temat sa podzielone.Ja osobiscie jestem za stosowaniem i polecam z czystym sumieniem. Wazny rowniez jest odpowiedni dobor filtra do wielkosci akwaterarium,oraz do ilosci i wielkosci twoich pupilkow.
poczytaj starsze posty, generalnie czym mocniejszy filtr (i większe pow. filtracyjne) tym lepiej!!! zawsze można zmniejszyć wydatek wody aby gadzinki nie miały wiru w akwa... :-)
tylko strasznie drogi ten kubełkowy
Ja mam kaskadowy. Wymieniłam AquaClear 150 na Aquael FZN-2 i różnica mnie poraziła, woda jest czyściutka przez co najmniej 2 tygodnie bez żadnej podmiany. Ale akwa jest stosunkowo małe - 60 x 40 x 40. Mam w planie kupic teraz 100 x 50 (w najszerszyum miejscu bo jest kanciate) x (chyba) 40 i nie wiem czy kaskada się sprawdzi...
Podmiany musisz robić tak czy siak, bo substancji rozpuszczonych w wodzie nie zobaczysz i może wyglądać czysto, a woda będzie niezdrowa dla żółwia. Jak zbierze się za dużo amoniaku to może być nieciekawie... ( być może azotanów również )
Arp: Aquel 1100 to taki z gąbką i pojemnikiem na zeolit lub inna ceramikę ??
Mam taki, ale wacham sie, czy wsadzić go do żółwi, czy do większego akwarium (z rybkami). Może pracować w poziomie ?? (u żółwi mam niski poziom wody). Nie za bardzo wiruje ? Ciekaw jestem, jak technicznie rozwiazałeś sprawę "hydroponicznej babki".
Hecia: Tak z ciekawości, powiedz jaki jest u ciebie poziom wody. Mam kaskadę w normalnym akwarium i bardzo sobie chwalę. Chciałem tak samo założyć u żółwi, ale mam za mało wody i kaskada nie "zaciąga" mi tak wysoko. Teraz kombinuję, żeby wodę do kaskady tłoczyć zwykłą pompką fontannową.
No ale skorka za wyprawke
Musze powiedziec,ze porazi cie jeszcze bardziej wymiana filtra na kubelkowy.A co do wiekszego akwa raczej napewno sie niesprawdzi kaskadowy poniewaz musialby byc napewno "bardzo duzy",a co sie wiaze z jego glosnoscia,chlapaniem itp.
Na pewno, ale na razie kaskada + wewnętrzny będą musiały wystarczyć, bo po kupnie akwa ogłoszę bankructwo...
Sa to duze koszty,ale trzeba je miec w planach na przyszlosc.Wiadomo rowniez,ze nie od razu Rzym zbudowano.
Pozdrawiam.