Witajcie, co mozecie powiedziec o tym zlowiu?
Np. czy dobrze byl odzywiany, czy ma dobrze rozrosniety i ubarwiony kapraks itd.
Piszcie co o nim sadzicie...
Z gory dzieki i pozdrawiam
Wersja do druku
Witajcie, co mozecie powiedziec o tym zlowiu?
Np. czy dobrze byl odzywiany, czy ma dobrze rozrosniety i ubarwiony kapraks itd.
Piszcie co o nim sadzicie...
Z gory dzieki i pozdrawiam
Fotka
Fotka
Ładny, zdrowy Testudo graeca.
Rowniez uwazam,ze ladny i wygladajacy na zdrowego greka.Troszke ma otarty karapaks ale to chyba nic zlego.Czy to aby nie samica?Wyglada na doroslego juz osobnika.
Jest to samiec a karpaks ma ok 15cm
:D
jest piękny, czemu sie nim tak chwalisz? :P
Potwierdzam jako chodowca żółwi i innych zwierząt terrariowych iż żółw jest ładnie wybarwiony i wyrośnięty , na 100 % jest to samiec . Pozdrawiam . Łysek dobra robota ;) .
Skąd ta pewność, że to samiec, dario-terrarysto, skoro na zdjęciach nie widzisz ani ogona, ani plastronu? Może są inne wyznaczniki płci, ale pewniejszego od ogona i wklęsłego lub nie plastronu po prostu nie znam:)) Sama wielkośc żółwia o niczym nie świadczy.
Pozdrawiam
Natalia
PS Poza tym jakos mi to nie wygląda na Testudo graeca, raczej Testudo hermanni. Ale nie jestem w tym zbyt mocna:)
Aleksander masz racje jest to Testudo hermanni (Pituophis - pokrecil nazwy :) )
Natomiast co do tego ze to smaiec pisalem wczesniej - jest piekny :) a karpaks ma idealny :D (tak ja uwazam i widze ze inni tez :) )
Nie pokręciłem nazw:) tylko najlepiej oznaczać po tarczce nadogonowej, której nie widać. Ubarwieniowo troszkę podchodzi bardziej pod graeca, ale to jest niezbyt miarodajne. Czy tarczka podzielona, czy cała??
No to może razem dojdziemy do czegoś konkretnego:) Zastanawiam się, czy t.graeca też mają takie wyraźne, żółte plamy na "policzkach"? Wskazywałoby to na T.hermanni hermanni. Chociaż w sumie chyba powinny być jeszcze bardziej intensywnie żółte. Ale, jak pisałam, tylko sobie dywaguję:)
Pozdrawiam
Natalia
To nie jest zbyt miarodajna cecha. Najlepszą chyba cechą dystynktywną jest tarczka nadogonowa( cała u T. graeca, u T. hermanni podzielona). W ogóle graeca są dużo bardziej zmienne, zasiedlają w końcu większy obszar.
Aleksander - alebo nie dowidzący jestes albo nie wiem co , zobacz sobie 2 post Łyska z Foto 1 - i nie mów że nie widać plastronu bo wyrażnie widać że jest on wklęsły !! .