Mój samiec 9cm.karpasku ma problem ma tylko jeden pazur przy jednej tylnej łapie ,a przy drugiej tylniej dwa. I chyba go to boli bo jak płynie to najczęsciej macha tylko przednimi ,a tylnie ma schowane, Co zrobić?? Nie wiem kiedy to się stało i jak
Wersja do druku
Mój samiec 9cm.karpasku ma problem ma tylko jeden pazur przy jednej tylnej łapie ,a przy drugiej tylniej dwa. I chyba go to boli bo jak płynie to najczęsciej macha tylko przednimi ,a tylnie ma schowane, Co zrobić?? Nie wiem kiedy to się stało i jak
Odgryzione/urwane przez drugiego? Ten drugi nie pływa za nim a ten nie ucieka? Początki agresji?
W profilu masz wpisane dwa żółwie, być może to drugi osobnik uczynił. Mój ma w przednich łapach po 5 pazówków a w tylnych po 4, nie wiem czy tak powinno być ale nic go nie boli i jest wszystko OK.
jeśli drugi mu ogryzł/wyrwał to faktycznie może go boleć lub chowa je ze strachu przed następnym atakiem..
Nie powinno to być od ataku bo się et żółwie według mnei lubią. samiec śpi na samicy itp. nie gonią się. Ten żółw był brzygarnięty w grudniu ale nie zwróciłęm na to uwagi czy już tak miał. A co na to mam poradzić czymś to przemyć. Pazury odrosną??
Do weternarza do gadó mam 25km.
Co mogę zrobić by go tak nie bolało??
Stan żółwia się pogarsza!
Jeszcze coś mu się dzieje chyba z oczami
Postanowiłem go przenieś do innego akwa by wyzdrowiał.
Jest to akwa 12l. które zaraz przyniose z piwnicy. Żółw dzisiaj się prawie wcale nei ruszał siedzi ciągle w tym samym miejscu na półce z kamienie drugi żółw go chce chyba pocieszyć bo go co jakiś raz do tyka łapą i jak gdyby głaszcze. Czy dobry pomysł jest jego przeniesienie narazie??
Oczywiscie,ze dobry,ale jeszcze lepszym jest wizyta u weta znajacego sie na gadzinkach.
A zna ktoś weta od gadzinek z Poznania ??
Bo umnie w okolicy jest2 wetów ale nie znają się na gadzinkach
W odpowiedzi na Twoje pytanie, polecam Panią dr.weterynarii specjalizującą się w opiece nad gadami i płazami. Jest ona kierownikiem działu gadów i płazów w poznańskim starym ZOO. Niestety nie pamiętam jej nazwiska, ale przyjmuje ona w sklepie zoologicznym SARA przy ulicy Niegolewskich 14 lub 17(nie pamiętam numeru) w każdy poniedziałek od godziny 15 do 18. Podaję Ci numer telefonu do tego sklepu 864 00 02, tam uzyskasz wszelkie informacje.
dr Grażyna Pabian