Jak najlepiej ogrzać terra o wymiarach 50x45x70 do temperatury 24-27 stopni? Myślałam o macie grzewczej na tylnej ściance lub pod dnem ale nie wiem czy spełni swoją rolę ponieważ ściany będą wyłożone korą korkową a na dnie ok 15 cm podłoża i basen.
Wersja do druku
Jak najlepiej ogrzać terra o wymiarach 50x45x70 do temperatury 24-27 stopni? Myślałam o macie grzewczej na tylnej ściance lub pod dnem ale nie wiem czy spełni swoją rolę ponieważ ściany będą wyłożone korą korkową a na dnie ok 15 cm podłoża i basen.
Nie wiem czy taka mata wystarczy do ogrzania tego terra,ale ja ogrzewam swoje terrarium o wymiarach 44x35x30(dł,szer,wys) od spodu kablem grzewczym zawiniętym w poskładaną ręcznik.W ten sposób mam swego rodzaju "matę" grzewczą o mocy 25W,podłoże o grubości 6cm i temperaturę ok.25 stopni.
a jeżeli umieszczę matę na tylnej ścianie to pewnie wiekszość ciepla sie zmarnujebo korek będzie ją izolował? czy zamiast tego moge ogrzać terra po prostu zarówką?
Tylko zależy jakie to terra.Pustynne czy tropikalne?Jeśli to drugie to lepsza będzie mata pod terra,bo żarówka mocno wysusza powierzchnie i powietrze,a jak pustynne to może być żarówa.
ma byc dla rzekotek żabich więc tropikalne. chodzi mi tylko o to czy to 15 cm ściółki nie będzie za bardzo izolować ciepła od maty? zastanawiam się też co z roślinkami i jak wpłynie na nie takie podgrzewanie od dołu. I czy w ogóle przy rzekotkach można je ogrzewać żarówką?
moze poprostu zastosuj kabel grzewczy pod ściółką,zaby raczej nie powinny kopac wiec powinno być ok, u mnie jest 7cm podłoze terra stoi na kablu i jest ciepło,chociaz moze to zaleta pobliskiej rury od kaloryfera;)
a jaka jest temperatura w pomieszczeniu z terrarium??? moze wogóle nie trzeba ogrzewać. Pamietaj że u pąłzów lepiej mieć troche chłodniej niż za ciepło. Koledze padły rzekotki żabie bo miały za ciepło. A jak nie ogrzewał było wszystko OK.
mam ok 22 stopni wec to chyba troche za mało a ogrzewanie chciałam podłączyć do termostatu żeby nie przegrzać
Wg mnie wystarczy Ci np. świetlówka.
świetlówka będzie ale myślałam że i tak trzeba będzie je dogrzewać. dzięki za pomoc:)
Ja nie miałem tych rzekotek wiec poczekaj jeszcze na inne opinie, ale z tego co wiem, jak większość płązów preferują temperaturę pokojową. Myśle że spokojnie wystarczy im świetlówka.