tlumaczenia opisow ugryzien
witam wszystkich ,
sorx za klkudniowy poslizg w robieniu tlumaczen , ale nie mialem czasu
te, ktore dzis zamiesczam pochadza ze strony :
http://www.arachnopets.com/arachnobo...php?forumid=16
ok , kilka release notes :)
1. nie pytalem sie autorow o zgode
2. nie zawsze tlumaczylem cale posty, poniewaz czesc to byly opisy mowiace skad kto dostal zwierzaka, albo jak ma urzadzone terra , tudziez mieszkanie
3. prosze - darujcie mi miejscami wrzuty opatrzone komentarzem `przyp.tlum.` , ale nie moglem sie powstrzymac :)
4. w kilku przypadkach znalazlem w necie zdjecia zwierzakow , aby bylo wiadomo o czym mowa
5. nie jestem specem od medykamentow podawanych w razie ukaszen , wiec jesli przekrecilem nazwy (staralem sie stosowac oryginalna pisownie) prosze napiszcie o tym na forum aby wszyscy o tym wiedzieli , tak samo , jesli znacie polskie nazwy/odpowiedniki/ceny/gdzie dostac tych lekow , bedzie milo , jesli podacie
6. darujcie pisownie i kilka ortograficznych jak znam zycie , ale tl;umaczylem to `on the fly` i moze byc nieco bledow , powtorzen etc.
oka , mam nadzieje , ze was zaciekawia teksty
(polecam pierwszy txt o skolopendrze )
pozdrawiam
bat
wszelkie uwagi prosze kierowac na hadrurus@o2.pl lub zamieszczac na forum , mozna sie tez ze mna skontaktowac przez gg#7733
SCOLOPENDRA SUBSPINIPES [2]
na poczatek chce zaznaczyc , ze bylo to najbardziej bolesne doswiadczenie jakie mnnie spotaklo.
jakies 3 lata temu, kiedy pracowalem w sklepie zoologicznym klient chcial sie przyjrzec skolopendrze (skolopendrowi ?? - przyp.tlum), a ja bedac bardzo glupim zaoferowalem sie wziac zwierzaka na rece. byla to dorosla samica wietnamskiego czerwononogiego skolopendra miala ok 9" (ok 22.5 cm - niezla bestia - przyp.tlum.) polozylem zwierzaka na reku delikatnie by go nie upuscic. staralem sie kontrolowac go pozwalajac mu przechodzic z reki na rek , jednak w pewnym momencie zaczal sie wspinac w gore po jednej rece. wiedzac , ze jesli zablokuje mu przejscie , lub zlapie zostane najprawdpodobniej ugryziony nie robilem nic , majac nadzieje , ze zawroci. niestety tak sie nie stalo i zwierze schowalo sie pod moja koszula (uhhh - no to ja mu nie zazdroszcze - przyp.tlum.) mialem na sobie tego dnia jeszcze jedna koszule pod uniformem z pracy , to spowodowalo , ze skolopendr , ktory wpelzl miedzy nie poczul sie naciskany i niepokojony (threatened) i zatopil swoje ogromne zeby w mojego miesistego tricepsa (tyl reki), natychmiast poczulem jakby blyskawica bolu przeszywala moja reke, otrzymalem jeszcze dwa ugryzienia , nim zdjalem koszule i odstawilem zwierze do jego pojemnika. ogladajac rany okazalo sie , ze mam 7 ukaszen (3 razy zlapala mnie dwoma zebami , raz jednym), zapewnilem klienta , ze wszystko jest ok i zalozylem koszule (a jak , twardym trza byc , nie mietkim :) - przyp.tlum) mialem jeszcze 4 godziny mojej zmiany w sklepie do skonczenia. w tedy mialem tylko silna opuchlizne i zaczerwienienie w miejscu ukaszenia , oraz najmocniejszy , bol jakiego kiedy kolwiek doswiadczylem. moge uczciwie powiedziec , ze czulem sie tak , jkby moja reka sie palila. postanowilem dokonczyc zmiane , mimo powtarzajacych sie ostrzezen bym sie udal do szpitala. jadac autobusem do domu dostalem nudnosci i postanowilem jednak zawitac na izbe przyjec.dali mi tam troche tylenol-3 abym mogl wytrzymac z bolem, ale nawet mimo to bol trwal jeszcze jakies 17-19 godzin, zanim minal. w miejscach ukaszenia doszlo do uszkodzenia tkanki , byly slady nekrozy (tak to sie po naszemu pisze? - chodzi o martwice tkanki jak sadze tak ??), a caly tyl reki byl twardy i spuchniety.
Re: AVICULARIA VERSICOLOR
Myśle że to da ludziom wiele do myślenia.
Że nawet noworodek pajeczy może być niebezpieczny.
Dzięki za przetłumaczenia.
Tylko tak dalej ::batmex::
Cześć@_@
Re: AVICULARIA VERSICOLOR
teraz chce poszukac opisow ukaszen i najlepiej zdjec tych ukaszen przez latrodectusy , athraxy i inne , aby uzmyslowic ludziom , co to jest , i jakie moga byc konsekwencje trzymania takich zwierzakow w domu , bede wdzieczny za kazdy link :)
pozdrawiam
bat
Re: SCOLOPENDRA SUBSPINIPES
Swietnie :)
NIezla robota ::batmex::
Co do tego tetanus, to gostkowi chodzi o to, ze dostal zastrzyk przeciwtezcowy.
ok , thx zapamietam :)
pozdro
bat
Re: tlumaczenia opisow ugryzien
wlasnie wyslalem maila do dr. Stockwella z prosba o pozwolenie tlumaczenia `scorpion FAQ` (http://wrbu.si.edu/www/stockwell/faq/faq.html)
mam nadzieje , ze dostane odpowiedz , nie chcialbym zamieszczac czegokolwiek , bez zgody autora
pozdrawiam
bat
a painkiller to środek przeciwbólowy - zdajsie ;]
może to jakoś powiesić, alebo zrobić artykuł na stałe