dzień i noc dla kędzierzawego
Czy można ptasznikowi zaciemnic na pare godzin całkowicie domek? I na jak długo jeśłi tak? Wpadłęm na pomysł żeby od godz. ok. 17:30 do 7:30 przykryć pojemnik z pająkiem tekturoym pudełkiem które da maksymalne ciemnosci! Pająk jest po 2 wylince (brachypelma albopilosum) i trzymam go w poj. na mocz 125ml. Prosze o rade...
Re: dzień i noc dla kędzierzawego
napewno mu nie zaszkodzi noc.... pytanie tylko po co chcesz to zrobic??
Uwarzam ze moj pajak jest bardzo plochliwy za dnia. I od dawna nie ma ochoty na strawe. Wylinka odpada. Dlatego mysle ze to mu pomorze? Nie mam racji.....
dla mnie bzdura - poluz terra z ptasznikiem w zaciemnionym miejscu i to wystarczy
Moze nie ma dobrej kryjowki. Jesli nie ma gdzie sie schowac, to normalne, ze jest plochliwy. Daj mu szybko dobry domek, w ktorym bedzie mial ciemnosci i sobie sam wybierze gdzie chce siedziec.
Jak jest po drugiej wylince, to moim zdaniem ma za duzo przestrzeni- moje kedziorki do trzeciej siedza w pojemnikach po kliszach, a moja B.emilia tez byla plochliwa, jak za szybko trafila do duzego pojemnika.
Ps-w obliczu czego uwazasz ze pajak jest plochliwy? nie powiesz mi ze wyciagasz takiego malucha?
Ps2- pajak ma osmioro oczu a i tak "widzi" tylko czy jest jasniej czy ciemniej, uwazam ze jak caly czas bedzie stal w polmroku to tez mu nie zaszlodzi, ale moga go stresowac np.podbite basy glosnej muzyki.
ej a właśnie miałem się pytać o to jak zrobić w pudełku na mocz kryjuwkę dla ptasznika. Jak to użądzić plis piszcie wszystko co mi się przyda do początkującego hodowania w pudełku na mocz!!!!!!!!!!!!!
moje pajaki do 6 wylinki nic nie maja i ladnie zyja, jak chca to sie podkopuja i to im wystarczy.
na dno troche torfu, do tego jakas kryjowka (dla mlodego orzech wloski lub jakas mokroskopijna doniczka, ew. skorupka po jajku :) - tak samo jak i kazde inne (wieksze lub mniejsze) terra
ja do swojego terra wsadziłem ( kubka na mocz :) ) kawałek pojemnika na kliszę tak go pociołem żeby pajączek sie zmieścił a niezajmowało całej przestrzeni zasypałem na góże torfem i całą filozofia jeszcze pojemnika na wode sie zmieścił
ćwiartka orzecha włoskiego będzie w sam raz.
Wlasnie.
Opcji jest wiele :)
Ja akurat przecialem pudelko po kliszy, ktore uzylem jako domek. Tak samo nadadza sie inne formy, wiec to jest tylko kwestia gustu hodowcy ;)
Więc co mam zrobić??
-nasypać(ile???) torfu
-jak tam włożyć miseczkę z wodą????
-kawałek skorupki orzecha
-gdzie najlepiej postawić pająka w pomieszczeniu co tam ok 20stopni jest??
-czy mogę go karmić robakami z wędkarskiego(larwy much)???
wszystko dokladnie napisane jest w opisie :)
Dzięki, teraz trzymam go na ciemnej półce. Ale myśle że to wylinka, tylko czy to możliwe od ostatniej mineło około 30 dni? Nie zawcześnie jak na tekie objawy. Z góry dziękuje...
jesli jest po drugiej wylince i od ostatniej minelo 30 dni, to by akurat pasowalo.. ;)
To spoko! W sumie nie wiedzialem dokladnie co ile maluchy maja wilinki. Dzięki