Czy to jest pleśń? (ostrzegam że zdjęcie będzie moim pierwszym w życiu samodzielnie zrobionym fotem na przypadkowo dorwanym aparacie :)
Wersja do druku
Czy to jest pleśń? (ostrzegam że zdjęcie będzie moim pierwszym w życiu samodzielnie zrobionym fotem na przypadkowo dorwanym aparacie :)
No ale da się zobaczyć to szare koło skorupy orzecha- o to właśnie mi chodzi. Wygląda to jak pajęczyna ale czy nie jest jej czasem za dużo?
Boze - mooooje oczyyyyyyy !!!!!! - czy mi sie wydaje czy fotka jest nieco - "NIECO" rozmazana i nic na niej nie widac ? :>
Pozdrawiam...
PS. zrob lepszej jakosci fotke :> :P:P:P:P bo mozna sobie oczy popsuc ( zwlaszcza jezeli ktos - KTOS ma okulary np. ja :P )
Wez porządne zdjęcie wstaw, bo po pzobaczeniu tego, moim pierwszym skojarzeniem było: "rozmazana młoda avicularia" .
Tak to jest pleśń !!!!! ale weś jeszcze daj jakaś lepszą fotke bo ja widziałem jakieś 3 plamy brazową jakaś zielona i to coś szare przypominajace pleśń
Nic tu nie widac....!!!!!!
Ostrzegaj przed zamieszczaniem takich zdjec!
Ja jestem wrazliwym czlowiekiem :)
prawdopodobnie to nie jest pleśń jeżeli sie oto pytasz!! pleśń ma charakterystyczną budowe i raczej nietrudno odrużnić ją od pajęczyny
To moze byc plesn, ale nie musi... jak dasz wyrazniejsza fotke. Kiedys celowo hodowalem plesn i miala dosc podobna budowe, ale... tu po prostu nic nie widac.
ja okularow nie mam ale po takiej fotce niewykluczone, ze bede miec musial...Az musialem zamknac oczy....lepsza jakosc bylaby mile widziana :)
prosze prosze, piktorializm w fotografii lub abstrakcja w malarstwie :D
na moje oko to jest pleśń, pozatym powąchaj to, bo pleść śmiedzi a pajeczyna jakos niebardzo
zobaczymy.......
.
ja nadal nie widze co to, ale moze slepy jestem :D Jak masz wątpliwosci to po prostu zlap to w pesete i wywal. Pająk sie nie obrazi - problem z glowy :>
Czyli tak, zacznę od tego że cała skorupka i inny sprzęt był wygotowany 3-4 dni temu. I tu pierwsze pytanie: czy pleśń może się rozwinąć tak szybko i to w takim dużym stopniu? Całość wygląda właściwie jak pajęczyna- dużo nitek ciągnących się od górnej części orzecha aż do torfu. Dodam że mój pająk to Smithi L2 i dostałem go 3 tygodnie temu (liczę z czasem przesyłki)- przez ten czas nie miał wylinki więc powinna być niedługo... Ale jeżeli to pajęczyna to po co ona jest, przecież pająk siedzi na zewnątrz orzecha a nie w środku... Eh, nie wiem już sam, ale lepszego zdjęcia już nie zrobię...
Plesn jak ma sprzyjajace warunki rozwija sie bardzo szybko...!!!
jak pająka niema w śrdoku a całe wejście jest zapchane to napewno to nie jest pajęczyna, pozatym Smithi nie robią tyle pajęczyny, ja dalej sądze że to pleśń
a ja powiem że weds jest współczesnym artystą który lubi abstrakcje ;] jak dlamnie jest to napewno pleśń.
A ja dalej nie rozumiem, jak można nie odróżnić pleśni od pajęczyny.
Dla pewnosci wymien wrzystko i bedze dobrze....
Racja Jimbo dla Mnie to tez jest dziwne zeby ktos nieumial odroznic pajeczyny od plesni - hehehe... ]:->
Podniosłem orzech i co się okazało? Tak, to była pleśń!!! Wyrzuciłem w cholerę tego orzecha, i tak w nim nie siedział (pewnie bał się pleśni :). Sam torf wystarczy...
Kryjoweczka tez powinna byc.
Na przyszlosc podlewaj terra w miejscu oddalonym od kokoska, a samego kokosa, w miejscu, w ktorym styka sie z podlozem, zanurz w roztopionym wosku.
U mnie dziala.
Orzechy łatwo pleśnieją, zrób kryjówkę z modeliny, albo z jakiejś doniczki najlepiej. A jak już masz z orzecha, to nie spryskuj w jego pobliżu, jak już Atrax zauważył.
kryjówki można zawsze zrobić a jakiś palasykowyuch elementów i pokryć torfem wmiare wyglada i nie pleśnieje