Czytaliscie Listopadowy National Geografic?? wyraznie napisane jest ze od Listopada wszystkie zwierzeta objete konwencja Waszyngtonska musza zostac zarejestrowane...
Pozdrawiam
nazar
Wersja do druku
Czytaliscie Listopadowy National Geografic?? wyraznie napisane jest ze od Listopada wszystkie zwierzeta objete konwencja Waszyngtonska musza zostac zarejestrowane...
Pozdrawiam
nazar
a jezeli ktos nie ma zarejstrowanych to co???
Pewnie nic ale prawnie powinno sie miec:)
z tym juz jest zrobiony straszny mętlik i zamieszanie - ehh...
Natomiast ja czytałem gdzież że, to podelga jakiejs karze - poszukajcie w archiwum cos o rejestracji pajączkow - powinno gdzies to byc.
3 miesiace lub 5000zl od jednego gatunku z tego co pamietam...
coz chyba zaserwowalam sobie dluugie wakacje... za kratkami lepiej niz w domu [hahaha] bo tak jakby nie mieliby jak ode mnie kasy wyciagnac..
Spaliście?? Tu przecież nawet osobny temat był zwany chyba "Rejestracja". Już too late, można było do 2. listopada bez papierów. Ja zarejestrowałem, eeeh co mi tam.
ja tez nie rejestrowalem moich zwierzaków - wiec ciiiiiii.... ;]
albo poprosze ich zamiast 3 miechów w pace - wstrzyknięcie trucizny do zył :)
Jak co to chodźmy do jednej celi. Jak od jednego gatunku to posiedze jeszcze za legwana. Kunia pół roku...
dobrze że rosea, świerszcze, mączniaki,gekon lamparci i stryszki nie jest do rejestracji bo bym miał 21 miechów!! :-) tak moge mieć 6 misięcy:-)(boehmei i smithi :-)
teraz się narobiło będzie tak "sprzedam smihi" - "za ile "-"za 10zł "-"a masz papiery"-"nie" -"to co tak drogo " hie hie hie
czesc
a Ch.Cyaneopubescens podlega rejestracji ?? jak nie to mam tylko 9 miechów :p
ps. nieletni też idą siedziec ? jak tak to przynajmniej odpoczne od boody :)))
a ja nie mam nic do odsiadki :) tylko mój stary ma pół roku schylania się po mydło :):):)
EJJJ!!!! Trochę więcej szacunku dla ojca!
ej serafin.. to mój ojciec! zostaw go w spokoju! zrób se swojego, a nie się mojego czepiasz! jak mi zazdrościsz, że nie będę się schylał po mydło to poczekaj jeszcze rok.. wtedy to już ja pójdę siedzieć :D
kurde.. jak ja i serafin pójdziemy siedzieć w jednej celi to mam przerombane... ;/
nieletni pewnie do sadu rodzinnego itp odpowiadaja za Ciebie rodzice :P
to ze bylo do 2go listopada to wiemy wiemy... ale jakos czekamy na ulaskawienie pajakow z rejestracji :P
hmmm... boehmei + vagans + albopilosum = 9 miechow, jesli zolwie i nimfa tez byly do rejestracji (za pozno sie kapnelam by to sprawdzic) to dojdzie mi jeszcze troche.... egzotyczne rybki tez? :P
NIc z tego, aLiCe ...
nie uda sie naciagnac Panstwa na 9 miechow urlopu.
Za jeden gatunek poodpoczywasz sobie tylko 3 :)
Kup sobie skorpiona cesarskiego to zalapiesz sie jeszcze na nastepne 3 miechy :)))
9 michow to za same pajaki.... :P czyli 9 miechow urlopu, normalnie wlosy moze zapuszcze jesli nikt nie bedzie chcial mnie tam obciac [hahaha]
Z tego co się dowiedziałem.................................. to Kanarki też podlegają rejstracji.
No nieżle ....życie w tym kraju staje się bezsensowne. :/
Gdzie sie tego dowiedziałes? Kanarki nie figurują na liscie CITES, a poza tym nikt juz przeciez nie odławia i nie przemyca kanarkow.
kanarki? :ooooooo o matko
jak kanarki to papugi nimfy napewno :/ blah... moze jednak podrosnie mi ten urlop :P
i co jeszcze? może następne będą psy, koty, chomiki? potem ludzie...
true... true...
Heh, przeciez psy juz od paru lat trzeba rejestrowac, ale to inna ustawa, nie wiedziales??
wiem, że trzeba.. ale chodzi o liste zagrożonych gatunków
Co do rejestracji możecie iść spróbować zarejestrować jeszcze swoje pajączki, gdyż w urzędzie jest burdel i sami nie wiedzą kiedy mają skończyć, A pozatym co im grozi wciągnąć jeszcze kilka zwierzątek na liste, (wymyślćie jakąś bajeczke że was nie było w polsce albo cuś) podobno w niektórych urzedach to działa. ALE PAMIĘTAJCIE ŻEBY SIĘ NIE WKOPAĆ.
Pytanie tylko po co??:)) Przeciez straz miejska nie przyjzie do nas do mieszkania i nas nie spisza. Oczywiscie Ci ktorzy maja sklepy i sprzedaja takie zwierzaki ( objete konwencja) powinni miec rejestracje, bo sa narazeni na kontrole, ale tacy jak my?? Nie sadze, kto sie zgadza??
Pozdrawiam
Nazar
jawohl! ja nawet w jednej z toruńskich gazet czytałem wypowiedź jakiejś babki z urzędu odpowiedzialnej za rejestrację zwierząt.. powiedziała: "nie będziemy przecież łazić po domach i sprawdzać czy ludzie trzymają tam egzotyczne, zagrożone wyginięciem zwierzęta" :) :) :)
Ja polecam się nie chwalić kto czego nie zarejestrował - to tak na wszelki wypadek :-) Jakby się jakiś "wrzód" znalazł i to wypatrzył to będą mieli powód żeby zrobić nalot...
A tak na marginesie to dziwne że pająki trzeba rejestrować.... przecież ich w ogóle nie wolno w domu trzymać :P
Kocham Polskę a zwłaszcza polskie prawo :)
ja też! :) o i jeszcze tą co chciała wakacje skrócić.. jak jej tam?
ja tam swoje zarejestrowałem - ale zastanówcie się - wpada do chaty kontrola i co? myślicie, że straż miejska albo gliniarz będzie wiedział czy twój pająk to brachypelma czy acantoscuria? Bez jaj - wydaje mi się, że w razie czego (niesądzę) można im ładować kity jak się chce. Wątpię, żeby którakolwiek z osób upoważnionych do kontroli wiedziała jak wyglądają pająki objęte konwencją. No chyba, że się mylę - jak tak to zwracam honor.
co o tym sądzicie?
Darz Bór
Ja rejestrowałem z powodu sąsiadów :-). Wypatrzy taki w moim domu pająka to całe osiedle bedzie wiedziało że je mam. A sąsiadka z dołu zadzoni pewnie na pały jak sie dowie że je trzeba mieć zarejestrowne. ;-)
Dokladnie .... wielu "zyczliwych" ludzi tylko czeka na okazje, zeby kogos podkablowac z jakiegokolwiek powodu.
Z powodu pajaka? Czemu nie?
Wezmy pod uwage, ze znakomita czesc przepisow jakiegokolwiek prawa jest egzekwowana nie dzieki tzw. "samodyscyplinie" i "zamilowaniu do porzadku" obywateli a wlasnie dzieki szeroko otwartym oczom i uszom "zyczliwych" ludzi.
znajoma z zoologicznego taką informację mi przekazała podczas robienia zakupów .
Pytała czy wiem że kanarki też się rejstruje .Swoją wypowiedz oparłem na jej wiedzy.. jako sprzedawcy.
Jak takowa kontrola przybedzie do twojego domu myśle że obok pana policjanta z nakazem sądowym pozwalającym na przeszukanie domu, przybędzie weterynarz lub jakiś jego wierny sługa. A w tym przypadku gościu już rozpozna czy to brachypelma czy jakie inne dziadostwo. Ale myśle że kontrole takowe będą zdarzać się jedynie po interwencji "życzliwych" ludzi którzy "dbają" o dobro zwierząt.
Pamiętam w latach 90 modę na CB-radio,....obowiązek rejstracji dotyczył każdego....jedni rejstrowali inni nie... straszyli karami i konfiskatą sprzętu który był dosyć drogi........podobna sytuacja panowała do czasu kiedy powstała ala... komisja kontroli sprzętu, najczęściej stacjonarnego ,bo takowy najłatwiej było zlokalizować po antenie na dachu która miała ok.3-4 m i rzucała sie w oczy.Sedmo sprawy.....komisję tworzyły te osoby które same posiadały sprzęt i stworzyli ala związek ..najpierw ratownictwa CB...potem komisję do zwalczania piractwa..itp.Dokładnie wiedzieli kto jaki ma sprzęt i czy jest zarejstrowany bo najpierw była dyskusja na falach eteru, potem jak się zrzeszyli,to własnych kolegów kontrolowali jako siła wyższa....z głupim uśmiechem na twarzy wlepiali mandaty.Napewno i w tym przypadku powołana zostanie jakaś..... ala komisja z osób które mają o tym pojęcie....czyli z NAS samych.....a teraz cichosza.Powiem że z piwnicy przyszedł taki był ładny ...to zamieszkał z nami.
drodzy, życzliwi, mili ludzie :) mam nadzieję, że was wśród nas nie ma ;]
heh jeszcze tylko tajniakow na forum brakuje:))
nazar... a Ty to na pewno jesteś nazar? :P
Heh nie rozumiem pytania??
TO poczatek mojego Nazwiska:) A co??:)
Kurde ale walek ze mniejuz kumam
Sorki ale nie spalem dzisiaj w nocy:)
Pozdrawiam
Nazar