Przeglądałem sobie opisy na stronie i trafiłem na ciekawą informację o vagansie, mianowicie samica osiąga 12 cm, a samiec 10. To chyba jakaś bzdura. Co to za Grzesiek robił ten opis.
Ma ktoś dorosłego Vagansa ? Jakie rozmiary naprawdę osiągają ?
Wersja do druku
Przeglądałem sobie opisy na stronie i trafiłem na ciekawą informację o vagansie, mianowicie samica osiąga 12 cm, a samiec 10. To chyba jakaś bzdura. Co to za Grzesiek robił ten opis.
Ma ktoś dorosłego Vagansa ? Jakie rozmiary naprawdę osiągają ?
muszę cie zasmucic gdyż przy optymalnych warunkach rzeczywiscie takie rozmiary posiada:)
To prawda moja samica ma aktualnie 9,5cm i nadal rośnie :P
samego ciala owszem 6-7,5cm ale z nogami 10-12 moja samica ma 10cm
No z nogami to się zgodzę. Ale tam nie ma napisane, że z nogami, a we wszystkich pozostałych opisach pająków podane są rozmiary samego ciała. Przydałoby się więc to skorygować lub chociaż uściślić.
masz na mysli doroslego czyli samice po 10 wylince czy np 14 wylince ??
takie wymiary jakie zamieszcza sa w opisie sa poprawne ;)
apropos vagansa, mój dzisiaj przeszedł wylinke i jest już p 4 wylince:-D tylko kawałek soatł mu na spodzie odwłoku, skropiłem ale sie dalej trzymie
moje 4 tez przeszly dzisiaj 4 wylinke :]
RAMMSTEIN - chyba nie sugerujesz, że samica vagansa ma 12 cm ciała ?
nieee :D - ciala niet, z odnozami tak ;)
Eee tam opis vagansa to nic. Widzieliscie opis geniulaty?? Lagodny, mily itede itepe :P
Tak, nawet napisaliscie. Fakt, mozna by dodac, ze niektore osobniki bywaja agresywne. Napisalam tak na podstawie swoich pajakow, mam w tej chwili w domu doroslego samca A. geniculata, samice (tez dorosla) i okolo 20 podrostkow. Żaden z tych pajakow nie jest agresywny (no, moze w stosunku do pokarmu). Oczywiscie ucze sie cale zycie i zdaje sobie sprawe, ze skoro ja mam spokojne pajaki, to nie znaczy, ze wszystkie takie sa. Opis powstal okolo 2 lata temu, sa w nim pewne niedomowienia i zgadzam sie z krytyka... Bananku, a moglbys mi powiedziec, od kiedy sie zajmujesz ptasznikami? Nie jest to zlosliwe, coz znowu! Pytam z ciekawosci...
ja bym dodał do opisu gnicualaty ze zdażają sie agresywne osobniki co potwierdzi to kilka osób, w tym ja, napewno od 7 wylinki są agresywne(może nie wszystkie)
ale generalnie 90 % geniculat jest agresywna - znajomi ktorzy maja A. geniclate równiez sa zdania ze to agresywne "bydle" ;]
no to lepiej dodać zdażają sie osobniki łagodne:-) moja geniculata i geniculata kumpla, obie po 7 wylince-bardzo agresywne
Moja smithi to tez agresor i rzuca sie na wszystko, co sie do niej zblizy. I wiele smithek znajomych rowniez jest agresywnych, a mimo wszystko pajak jest generalnie uznawany za lagodnego :]
moja smithi jest łagodna. zależy tez jak na to patrzeć bo może autorzy gdy pisali opisy prównywali smithiego np do H.lividum która nie jest łagodna:-) w takim przypadku smithi jest łagodny :-) ale zemnie filozof:-) moj smithi jest łagodny, więc z opisem sie zgadza, ale geniculata to lekkie przegięcie, niepsotkałem łagodnej geniculaty
hehe - moze chodzilo o mlode geniculaty :D:D te sa lagodne a podrostka zaczyna obijac ;)
no to kto musi to przeczytać żeby to zmieć:-)??
Nokeg, zapraszam do mnie :). Chyba jeszcze nie miales na reku doroslej A. geniculata :D
no niemiałem nawet swojej bo poco ma mnie dziabnąć:-) ale tylko gdybym miał okazje to bym przeszdł, wogóle zobaczyć te wszystkie pajączki jakie masz, takie moje małe marzenie:-P
ja tez z checia bym sie wybral ;) :P:P
Zapraszam, naprawde sie nie ukrywam przed ludzmi. Ale moze nie teraz, wolalabym, aby ludzie nie ogladali pralki na srodku pokoju i wszedzie porozkladanych plytek do lazienki... Piernicze sie z remontem juz ladnych kilka tygodni. Ale po remoncie i sprzataniu zapraszam, Wroclaw ladne miasto :).
heh tez bym sie wybral:P
Awi - moze otworzyc cos w rodzju "mini zoo" ? :D pobieranie opłat itp ;)
a dla mnie jako pomyslodawcy wstep wolny :P:P
a na powaznie...
nokeg to wybierzemy sie kiedys razem do Awi :D:D:D:D:D
jasne nawet dziś:-)
Avi-może zainstalujesz sobie kamerke z widokiem na wszystkie pajączki i każdy wyśle smsa pod numer jakiś tam i bedziesz zbierała za to opłaty:-) tylko niewiem jak to sie robi:-)
moj vagansik jest po 4 wylince:)i jak do tej pory jest bardzo zlosliwy:)rozrabia od malego:p :p-ciagle wspina sie po sciance pojemniczka:)"paskudka" sie nudzi no a smithi....jest bardzo spokojna:)pozdrawiam cieplutko.no i sama chetnie wpadlabym do Wroclawia:)
hehe Awi - chyba będziesz miala wielu gosci :P:P
Rammstein, i tak mam... Ja jestem gadatliwa, jezeli chodzi o historie i pajaki, tak wiec nie wim, kto z nas bedzie bardziej zmeczony: ja czy moi goscie :P. A co do mini - zoo -> powciskam wam po pajaku, zaplacicie i po sprawie :D:D:D.
hm...Ty ? :D:D
a co do pajakow to z checia przyjme jakiegos :P:P
Nokeg --> kiedy jedziemy do Avi ? :P:P:P
a pozniej moze Avi wpadnie do mnie ? ;> :P:P
Ejjjj no co nie smiej sie ze mnie!! Nooo dobra ja tam nie wiem ze to jest od 2 lat :P... Buuu wszyscy mnie tu jada buuuuuuu... A pajONkami hmmm od 4 miesiecy :D:D:D
Hej, jak wszyscy to wszyscy! :)) Jak juz wracac z Wroclawia to nie z pustymi rekami przeciez!! :] Ciekawe kiedy bede w tamtych stronach, chyba niepredko :(
Hari - ja wybieram sie niebawem do przyjaciolki :>hyhy... do Bialego ;) jak chcesz mozemy skoczyc na browca ;)
Jak zahaczysz o Gdynie to bardzo chetnie :] BTW na okres swiąteczno-noworoczny jestem sam, wiec i lokum sie znajdzie.:> Wlasnie moze ktos chce wpasc, to spotkanko w Trojmiescie mozna zorganizowac? :)
ok - zahacze o Gdynie - dam Ci znac ;)
Rammstein-bardzo chętnie pojade, tylko że do Ciebie też mam kawałek drogi:-) pozatym Ty też masz niezłą kolekcje pajączków:-)
Weee no jak tak to ja biore hulajnoge i pociskam do Vrocka ;P Jedyne 300 km dobrze mi zrobi ;P Ale dla mnie bedzie chyba podwyzka za wstep do zo za ta adnotacje do opisu geniculaty :]
zabierzecie i mnie? ;) bede grzeczna:p
ale Awi ma wieksza ( kolekcje ;) ) ;(;(;(;(
ale spoko - kiedys jak Awi pozwoli wpadniemy do niej ;)