mam pytanie do kogoś kto ma tego skorpiona , niedawno go kupiłem i mam pytanie czy ktoś wogóle bierze tą bestie na reke a :)) , jak tak to napiszcie jak można go oswojić . I czy kogoś uszczypnoł albo dziabnoł kiedyś i jak co jest bardziej bolesne ??
Wersja do druku
mam pytanie do kogoś kto ma tego skorpiona , niedawno go kupiłem i mam pytanie czy ktoś wogóle bierze tą bestie na reke a :)) , jak tak to napiszcie jak można go oswojić . I czy kogoś uszczypnoł albo dziabnoł kiedyś i jak co jest bardziej bolesne ??
Oswoic sie nie da. Mozesz go jedynie przyzwyczaic do swojej obecnosci, zeby nie reagowal stresem i ucieczka, ale nie wiem, czy jest sens brania go na reke. Jak chcesz, ale licz sie z uzadleniem lub uszczypnieciem.
Po co brać na rece skrpiona? Dla przyjemności? To trzebabyło se chomika kupić...
W sumie nawet chomika nie powinno sie brac zbytnio na rece, bo po co zwierzaka stresowac.
Zwierzeta to nie zabawki, moze sa "male i glupie" ale czuja.
Atrax nie przesadzaj, w końcu te małe dzieci muszą mieć jakąś "żywą zabawke" a chomik najlepszy. Ja miałem rybki i tez ich nie głaskałem i nie brałem na rękę, bardzo je to zawsze stresowało... ;-)
Skorpiona nie powinno sie brac na reke, lepiej kupic sobie psa ;)
Mnie uzadlil w wakacje ( w zeszlym juz roku ;) ) nie bolalo az tak bardzo :)
jak mój przyjechał to przy przekładaniu go z pojemnika po kliszy do terra wszedł mi na rękę.. pospacerował trochę, zszedł i schował się do norki... ale jak zauważy teraz jakiś ruch w terra to się rzuca bestyja :>
Małe imperatorki bez problemu moga mi łazić po ręce, ale jak taki duży miałby mi coś zrobić to wole go nie dotykać ;-).
Te skorpy do agresywnych nie należą ale nie łatwo jest przewidzieć ich nastrój. Ja biore mojego (ok. 7cm ciała) tylko kiedy musze go gdzieś przenieść. I gdybyś zdecydował się na chwytanie skorpiona ręką to pamiętaj że to nie chomiczek i nie bierze sie go nakrywając ręką od góry. To by go wkurzyło. Złapany za zaodwłok też się wkurzy a poza tym szarpiąc się może sobie zrobić krzywde. Gdybyś go brał to niech wpierw wejdzie np. na kawałek kory a potem nagoń go na rękę - w ów czas potraktuje Cię jak podłoże a nie drapieżnika.
czesc
mnie za niedługo czeka zmiana podłoza u mojego 15 cm imperatorka :)), nie umie sie doczekac, ale bedzie jazdaa :P spróbuje go wziąść w taki sposób jak to zrobil gościu w momęcie gdy go qpowalem, zlapac za zaodwlok :)), ewentualnie wloże do terra jakis pojemnik i postaram sie go skierowac do niego :]
ja zawsze chwytam moje skorpionki za zaodwlok - hehe...to jest jazda ;] zwlaszcza ze sa agresywne :D
ja moje maluchy L2 też łapie za odwłok btw. Rammstein wejdź na gg
Małe imperatorki jak przenosze to zajaniam je palcem do takiego pojemnika po kliszy, jesli postawi sie ten pojemnik potem pionowo to jest 90% że skorp z niego nie wyjdzie i można w tymczasie coś zrobić. :-)
wiem że nie ma sensu go barć na rence ale np : przy manipulacji w terarium albo przeniesiemiem go przeniesienie to jeszcze bo można tak jak z pająkami ale ze skorpionami dopiero zaczynam , w opisach tego gatunu pisało że nie jest niebezpieczny i że na rękach zachowuje sie łagodnie ,wiec dlatego pytam , mam też parę pająków i które moe przenośić i swobodnie manipulować w ich terarrium.!
dzieki za wszystkie odpowiedzi . i wiem że nie jet TO CHOMIK !!!!!
Kiedy próbowalem brac swoje skorpa za zaodwlok to tylko sięwkurzył i zaczął się strasznie rzucać i obijać o wszystkie przedmioty w jego zasięgu więc szybko go puściłem żeby nie zrobił sobie krzywdy. Ta metoda jest dopra jeśli np. chce się skorpa tylko przenieść do jakiegoś pojemniczka który znajduje sie w bardzo małej odleglości. Najlepiej jest stosowaź metodę Myszy czyli po prostu zagonić je do jakiegoś pojemniczka i po stresie.