Czy mógł by ktoś coś powiedzieć o tym pajączku?
http://adorablebunnies.com/LOOK%20WHAT%20I%20CAN%20DO/
Wersja do druku
Czy mógł by ktoś coś powiedzieć o tym pajączku?
http://adorablebunnies.com/LOOK%20WHAT%20I%20CAN%20DO/
to Loxosceles reculusa pajak wystepujacy w A. Północnej zaliczany do rodziny Sicariidae jest maly do 1/3 cm ( nazywany pustelnikiem brunatnym ) a jego jad jest b. silny powodujacy znaczna martwice tkanek oraz blon komorkowych ;P
bleeee, ale mu zrobil kuku ten pajaczek.
i pomyslec ze wiele, wiele osob ma takie rany ;)
Te pajaki sa bardzo male, trudno je zauwazyc...a konsekwencje sa wlasnie takie jak widac na zdjeciach. ech....fajnie byloby w szkole wypuscic takiego pajaczka :>
jak juz wypuscisz w tej szkole to daj i mi :) a temu gosciowi to co? amputacja graby ?
nie, nie amputuja.
sotosuje sie rozne leki, polecam zobaczyc na: http://etox.2p.pl/bottom/BiblPostgraduateMedicine.html
Widzialme kiedys program ,ze w Australii na martwice po ukaszeniu pajakow uzywa sie paralizatorow i podobno ma to zastopowac martwice.....nie wiem jednak czy to skutkuje w 100%...narka
o ile sie nie myle ( mówie na 20% ) zawiera on bardzo silną toksyne metaboliczną która uniemorzliwia refrakcje błon komórkowych = komurki ci explodują :]
ale mówie ze tak tylko mi coś świta : ]
bueh :/ taki kurdupel a taka rana, ochyda!
nie dziw sie :) ten pajak taki ma jad.
Ja wlasnie rowniez widzialem ten program w ktorym do leczenia stosuje sie paralizatory, jednak to nie pomoze na rane a bol jest nie do zniesienia, ( ech...chcialbym zostac ukazsany przed tego pajaczka :( ) gdzies widzialem statystyki ile osob rocznie zostaje ukaszone przez te pajaki - poszukam... ;]
"ech...chcialbym zostac ukazsany przed tego pajaczka "
lol?
Tak.
ech...moze wtedy swiat bylby lepszy beze mnie :(
hehe no co ty:)
RAMMSTEIN wyluzuj :)
hehe ;)
dzieki ;)
Temat byl juz bardzo wiele razy na forum :)
Jad tego pajaka nie jest tak bardzo niebezpieczny, jak bakteria Baccilus sphaericus, ktora jest jego komensalem i wystepuje na szczekoczulkach bardzo wielu osobnikow. Sama bakteria rowniez nie jest grozna, jednak toksyny, ktore sa ubocznym produktem metabolizmu bakterii powoduja cyto i hemolize.
A co do leczenia pradem, to niby jest to skuteczne w poczatkowej fazie choroby, ale nic wiecej mi o tym niewiadomo.
ja widzisłem odbawy ugryzienia atraxa!!!! ludzie to dobiero zły pajączek :>
hmmm no ciekawe, ciekawe:-) na to sie umiera?? jak kogoś ugryzie np w szyje to domyślam sie że po nim, a jak w ręke to co?? rozprzestrzania się to na reszcie ciała??
niee martwica powstaje w obrębie palca jakies 5-6 cm od ukąszenia leczenie jest dlugotrwale i bolesne po wyleczeniu zostaje duza blizna!
Pewnie widziales "bardzo zmasakrowana noge", gdzie na dole byl podpis "a bite of Atrax robustus". No to tam sie troche pomylili, bo na... na 99% sprawca byl pajaczek Lampona cylindrata
Zanotowano przypadki zgonow wsrod dzieci.
Od ukaszenia mozna umrzec. Jest pewne prawdopodobienstwo.
Ciekawi mnie tylko, że koleś zamiast coś z tym zrobić, to patrzył jak się fajnie rozkłada i pstrykał sobie codziennie fotki. Zdecydowanie mi coś tu nie pasuje.
ano co mial za wyjsci?;] moze cos z tym robil ale nie pomagalo wiec przy okazji pstrykal se foty:P