Tyle zamieszania z tymi murinusami ze ja juz niewiem co to jest, prosiłbym o identyfikacje tego pterinochilusa :)czy to murinus,spinifer,murinus(usambara),mammilatus... ???? (dodam ze na zdjęciu jest samica L9)
Wersja do druku
Tyle zamieszania z tymi murinusami ze ja juz niewiem co to jest, prosiłbym o identyfikacje tego pterinochilusa :)czy to murinus,spinifer,murinus(usambara),mammilatus... ???? (dodam ze na zdjęciu jest samica L9)
nie znam sie na tym, ale mi to wyglada na ten usambara
moge sie myslic bo wnioskuje z innych zdjec
ale moge sie mylic na 99.9%
pterinochilus murinus usambara.. mam taką samą samiczkę, w tym samym wieku :)
Mam identyczną L9 i kupiłem ją od Xeo jako pterinochilus murinus usambara ale niechsie wypowiedzą bardziej doświadczeni...
ten pajaczek na fotce przypomina P. mammilatus :)
jak dla mnie to ptasznik ;) nie mam takiego ale to coś murinusopodobnego :]
no czyli jest to USAMBARA, Rammstein1 a czy mammilatus to coś innego? :)
nie, usumbara a mammilatus to to samo ;)
I nie ma czegos takiego jak mamillatus. Tej nazwy nie powinno sie uzywac.
A co do spinifera, to teraz jego poprawna nazwa jest Eucratoscelus constrictus, a wyglada on tak:
http://www.birdspiders.com/index.cfm...F58E493ED245D5
a Twoj to po ptostu murinus RCF.
Kurde ten watek jest juz poruszany poraz ktorys. Nie powinno sie uzywac nazwy mamillatus, na fotce jest P.murinus "Usumbara"
P.S. Zagladajcie do systematyki ptasznikow znajdujacej sie na forum.
juz wszystko jasne, dzięki wszystkim
skoro jestesmy przy murinusie to pisze sie usumbara, usambara czy usambra??Pytam, bo wszystkie trzy formy spotkalem na tym forum i jestem ciutke zdezorientowany...
Pisze sie usambara.
albo Usumbura albo usumbara :)
hmmm...ja czytałem gdzies ze pisze sie: Usumbura albo usumbara
ok. Juz mi sie rzygac chce jak widze kolejny wątek o tym, ze spinifer w języku obcym znaczy mammilatus, a czyta sie usambara.
Zamykam wątek. Ten temat był juz wyjasniony nie tak dawno przez Małego i Awikularię.
Pozdrawiam.