Jak w opisie czy ktoś zna stronkę (albo post na forum) gdzie widać dokładnie bulbusy samca (konkretnie mi chodzi o b.smithi)
Wersja do druku
Jak w opisie czy ktoś zna stronkę (albo post na forum) gdzie widać dokładnie bulbusy samca (konkretnie mi chodzi o b.smithi)
Wejdz sobie np. na giantspiders.com - w dziale Care są fotki. Poszyka w google... pełno tego jest w sieci.
To takie haczyki na nogogłaszczkach.
ok już wiem, jak to wygląda... ale czy przy L6 powinny już się pojawiać czy jeszcze nie(o ile to samiec)???
z tego co pamietam i wyczytalem na forum,. bulbusy i haczyki pojawiaja sie po ostatniej lub przedostatniej wylince.
a ja mam pytanie, ktora to jest ostatnia wylinka? jakas konkretna czy wtedy jak juz sa haczyki i blubusy w koncu :)
Bulbusy i haczyki pojawiają się po ostatniej wylince samca. I nie ma reguły, która to wylinka z kolei. U różnych gatunków różnie, a nawet u tego samego gatunku różnie bywa.
Aha, trzeba jeszcze dodać, że u niektórych gatunków haczyki wogóle się nie pojawiają (np Blondi).
ostatnia wylinka to ta po ktorej sie pokaza bulbusy i ewentualnie haczyki :P
Haczykow nie maja takze ptaszniki z rodzaju Avicularia, Iridopelma, Poecilotheria.... Ale bulbusy ma kazdy samiec, to w koncu jego narzad rozrodczy.
"Wejdz sobie np. na giantspiders.com - w dziale Care są fotki. Poszyka w google... pełno tego jest w sieci.
To takie haczyki na nogogłaszczkach."
No, mordko, nie popisales sie, ale wybaczam, matura i te sprawy ;). Bulbusy to nie sa haczyki, haczyki sa calkiem w innym miejscu i na innej parze odnozy :P. Na mojej stronce zamieszcze fotki bulbusow roznych gatunkow ptasznikow.
a jest juz ta stronka??
Awi - nie chodziło mi o haczyki na nogach do przytrzymywania szczękoczułek samicy. Bulbusy wyglądają jak takie maczygi ale jak by przyjrzeć się im od spodu to takie zakrzywione haki.
no maja haki tylko one sa zamkniete jak scuzoryk i wyciagaja je tylko podczas kopulacji to tak jak by mu stawal :)
niezle ujete :D
Stronka ruszy za okolo 2 miasiace. No, mordko fakt, takie jakby haczyki sa podwiniete pod te bulbusy ;).
Awik, potrzebujesz jakiejs pomocy nad stronka?
Msk, nie potrzebuje, mam od tego mojego przyszlego meza ;). A stronka ruszy za 2 miechy, bo za 6 tygodni jest moj slub i po prostu nie bardzo mam czas na prace przy niej. Tak wlasciwie jest juz na ukonczeniu.....
Ale dzieki za propozycje :).
Anytime =)
tu jest pare fotek http://arachnophiliac.co.uk/burrow/g...omic/index.htm