mam b.vagans i b.albopilosum------->podgrzewam je żarówką 25W
jak myślicie przez jaki czas powinem mieć włączonom lampke
Pozdro Grzech
Wersja do druku
mam b.vagans i b.albopilosum------->podgrzewam je żarówką 25W
jak myślicie przez jaki czas powinem mieć włączonom lampke
Pozdro Grzech
ja wylaczam na noc ale rownie dobrze moze sie swiecic caly czas.
Ja mam 15 watową żarówke i świece 12-14 godzin moim zdaniem 25 to chyba zadużo ale niech wypowiedzą sie doswiadczeni hodowcy.
ale podkreślam ze żarówka jest
25W
Napisz cos wiecej...tzn. w czym trzymasz pajaki czy w terrarium czy jakies pojemniki.
Tez zalezy jaka masz temperature pokojowa. Jak daleko jest zarowka od pojemnikow. Najlepiej polozyc w poblizu pojemnikow termometr i sprawdzic. Ja u siebie mam 15W bo 25 bylo za duzo.
spox dzięki
a ile masz stopni że 25W podgrzewasz... /??
gdzie mam ile stpni
Ja mialam 60W u zaplodnionych samic, ale bylo za goraco - 31 stopni. Kilka dni temu zmienilam na 40W i jest spoko, 28 stopni. Zarowki to najzwyklejsze "grzybki"...
wydaje mi sie że się pisze włączoną ale włonczonom też może być :D
:D
Ja grzałem 24h/dobę zwykłą czerwoną żarówką 25W wewnątrz terra 25x25x40, temperatura przy żarówce ok 35-40*, na drugim końcu terra jakies 20-25* (mierzone dłuższy czas dwoma termometrami). Tak było w zimie, od niedawna nie dogrzewam wcale, bo na zewnątrz temperaturki są w miarę dobre. Pająki nie narzekają. Ale jeśli już będziesz w lecie dogrzewać to uważaj żeby nie przesuszyć zwierzaków, u mnie nawet włókno kokosowe szybko schnęło przy ciągłym ogrzewaniu.