To w koncu co to jest w morde jeza spinifer bo ja juz zglupialem?? na terrarytyce nie ma jego opisu i tutaj tez nie :/. sprawdzalem tez pod ta druga nazwa i nie ma. czy w ogole w sprzedazy sa spinifery i ile kosztuje jeden taki L1-2. ?
Wersja do druku
To w koncu co to jest w morde jeza spinifer bo ja juz zglupialem?? na terrarytyce nie ma jego opisu i tutaj tez nie :/. sprawdzalem tez pod ta druga nazwa i nie ma. czy w ogole w sprzedazy sa spinifery i ile kosztuje jeden taki L1-2. ?
P. murinus jest to dawna nazwa obecnego P. spinifer.
po 1-2 wyl kosztuje 10/15 zł :)
P. spinifer=P. murinus.
a jednak spinifer to NIE MURINUS tylko USAMBRA
Co????? Kamil wez sie zastanow co ty piszesz... jak nie wiesz to sie nie odzywaj
P. murinus 'usambara' to inna forma barwna p. spinifer - poszukaj w archiwum było już o tym x razy :)
Usambara to nie pajak, to prowincja w Afryce :P:P:P:P
a jednak dalej sprzedawcy pod taka nazwa sprzedaja i mozna sie dogadac
We wstepniaku pod linkiem do forum jest cos chyba napisane :>
ehhh
Nazar sam sie nieodzywaj.....
to czemu sprzedają Murinusy jako murinusy (żółte) a spinifery jako red form (tzw "usambra")
CHYBA SPINIFER JEST INNY OD USAMBRY NO NIE>?? WIEM CHYBA BO SAM JE MAM
a zresztą co mnie to ....
Przeczytaj sobie co jest pod napisem pajęczkai to bedziesz wiedzial dlaczego tak sprzedaja
no a mamilatus to tez chyba jakas odmiana murinusa?? nie wiem juz calkiem sie tu pomieszalo :P
mamilatus to chyba spinifer.......vel usambra
Nazar.....jakby ci napisali że masz iść w ogień ... to byś poszedł ???
wież we wszystko co się bisze... będziesz BOGATY ;]
,.;:bez obrazy:;.,
już sie niewypowiadam .....
n/c
Murinus ma kilka form barwnych. Mówią na nie różnie - spinifer, mammilatus, usambara... Generalnie to ten sam pająk tylko ciut inaczej ubarwiony.
Najpoprawniej jest mówic murinus "red form". :)
To samo np. z rosea. Jest i czerwona i nominalna.
czyli generalnie sa w sprzedazy dwa murinusy - normalny P. murinus i P. murinus "usambara" (odmiana barwna)
P. mammilatus to dawna nazwa "usambary" a spnifer to z reguły zwyczajny murinus
Spinifer to wlasnie "usambara" czyli Red Rorm.
Dokladnie:)