Co oznacza "sp" przy niektorych nazwach pajeczakow?
Wersja do druku
Co oznacza "sp" przy niektorych nazwach pajeczakow?
Sp. czyli species(gatunek) to oznaczenie gatunku który nie został dokladnie opisany ale załączony do danego rodzaju
pozdrawiam!
czyli np Brachypelma sp:D, Avicularia sp
pozdrawiam!
Czyli taki UNIKAT :D
jeśli już jest taki temat to co oznacza Chów Wsobny czy jakoś tak?
łączenie ze sobą zwierząt z jednego miotu
Gdzie sie spotkales z takim terminem?????
"sp" ? Na prawie każdej stronce o ptasznikach...
Chow wsobny to laczenia brata i siostry.
no właśnie :-)
Tudzież matki z synem lub córki z ojcem (to ostatnie akurat ptaszników raczej nie dotyczy :) ). Jest o tym trochę w archiwum.
a nie bo to kazirodctwo :>
A od kiedy to się wyklucza? :)
Laczenie rodzenstwa jest chyba trudne, nie? Rozny okres dojrzewania jest takim naturalnym systemem obrony przed kazirodztwem.
To nie jest termin dotyczący tylko pająków.
Niekoniecznie - mi rodzeństwo albopilosum dorosło razem, tyle, że samca juz sprzedałem. Nie łącze spokrewnionych ze sobą.
niedokońca :]
tzn oznacza sie gatunek nieokreślony jako sp ale to nie chodzi o to ze on jest nie opisany tylko nie jesteśmy wstanie go oznaczyć do gatunku a jedynie do rodziny
czyli znalazłeś jakieś takie świerszczowate hmm no wiec grylus ale który ?? - no nic grylus sp :] i tak idzie na karme :]
spotkałem sie jeszcze z oznaczeniem spp oznacza to przedstawiciela zborowego ,,, uzywane jest to przy omawianiu grup systematycznych w momencie gdy wybur gatunku nie ma znaczenia a bieze sie to co sie pierwsze napatoczy :]
u pająków to nie ma znaczenia
a jak sie łączy Brata i Siostre to wyjdą słabe osobniki tak??
AFAIK ma, tylko ze im organizm prostszy, tym pozniej mozna to odczuc.
ze kiedyś to sie odczuje ( w tym wypadku kiedyś znaczy realne nigdy ) to sie zgadzam natomiast ciągle utrzymuje ze to nie ma znaczenia w chodowli pająków