Co szanowni forumowicze sadza o takim rozwiazaniu ? Ja od ponad miesiaca karmie Blondii wlasnie dzdzwonicami i nie wyglada, by jej zaszkodzilo, a do tego chyba jej smakuje.
Wersja do druku
Co szanowni forumowicze sadza o takim rozwiazaniu ? Ja od ponad miesiaca karmie Blondii wlasnie dzdzwonicami i nie wyglada, by jej zaszkodzilo, a do tego chyba jej smakuje.
jeśli żyje to nie widze przeciwskazań. ale ty te dzydzownice kupujesz czy łapiesz bo takich z dworu to bym nie podawał!!
..chodzi o to ....żeby pająk jadł owady które dają mu chitynę,....która to jest mu potrzeban do prawidłowego rozwoju...A dzdzwonica ... chyba jako urozmaicenie , bo na dłuzsza mete ,niedobory chityny moga doprowadzic do komplikacji ....
Czasami lapie we wlasnym ogrodku, ale naogol sa kupne. Co do chityny, to naturalnie dostaje tzw. supermaczniki, cmy itp.
Można podawać dżdżownice, ale raczej jako pokarm uzupełniający i musisz pilnować, żeby nie były zbyt długo w jednym pojemniku ze starą ziemią.
Dżdżownice "przepuszczają" przez siebie ziemię i wraz z nią wydalają ze swojego ciała toksyny. Jeśli zbyt długo będziesz trzymał robala bez zmiany podłoża, to powstanie coś na wzór obiegu zamkniętego.
Można. Było o tym 100 razy więc poczytaj też w Archiwum.
z tą chityną to coś nie tak chyba ;) organizmy które mają chitynowe pancerze nie muszą jeść chityny aby je utworzyć jak by tak było dawno by wymarły.
Nie wiem wlasnie jak to jest z ta chityna. Wypadki wykazaly juz tak, ze pajaki karmione tylko i wylacznie plazami i innym tego typu pokarmem, po kilku wylinkach mialy klopoty z pancerzem, czesto nawet i padaly. Dzialo sie to zwykle po wylince.
Mogl to byc zbieg okolicznosci lub zle cos zinterpretowalem, ale gdybym sie nie mylil, to wychodziloby na to, ze pajaki potrzebuja w pewnym stopniu pokarmu bogatego w chityne.
Z kolei wyklucza sie to w tym, ze przeciez pajaki nie pozeraja calego owada, a chitynowy pancerzyk idzie w resztki.
Dopoki jednak ta kwestia jest dla mnie niejasna, wole karmic pajaki swierszczami, ewentualnie co jakis czas urozmaicac im pokarm :]
karmilem dzdzowniacami kiedys;] ale jako dodatek;] pajaki sa cale i zdrowe;]
Chityna może i po części idzie w resztki, ale również w znacznej mierze (może nawet i w większości) ulega rozpuszczeniu, a tym samym wessaniu przez pająka :]
a białe robaki mają tą chityne?
elo , doszła stromatoplma :] napiosz na maila :]
a co do dzownic to mogą być ale jak złapiesz to przepuść je przez czysty torf z duzą ilością piasku bo taka ziemia ogrodowa jest zasyfiona - mogą być pestycydy nawozy czy coś ,, no i metale cienzkie