Moja Lividum w ogóle nie chce kopać tuneli tylko cały czas chodzi po szybkach terrarium... Czym to może być spowodowane? Z góry dzięki!
Pozdrawiam!
Wersja do druku
Moja Lividum w ogóle nie chce kopać tuneli tylko cały czas chodzi po szybkach terrarium... Czym to może być spowodowane? Z góry dzięki!
Pozdrawiam!
tym, że trafił ci sie taki okaz... nie wszystkie pająki jednakowo sie zachowują... co pająk, to charakter...
nie martw sie napewno zacznie kopać :D a wtedy bedziesz załował ze nie siedzi na zewnątrz ;]
Ktos kiedys pisał że takie zachowanie moze byc spowodowane zbyt duzą wilgotnością...
widzisz swoja lividum napowierzchni i jeszcze nazekasz
Mozesz jej pomoc;) weż np. kij od miotly i zrób dziure w podłożu a ona juz sobie ją poszerzy i rozbuduje. One bez kryjówki sa bardzo nerwowe.U mnie tez niechciala kopac a przy najmniejszym ruchu swirowała;(
A jeżeli dziura nie pomoże, może zmieni się po wylince. ;) Albo jeszcze przed, kiedy bedzie szukałą schronienia.
Za to moja lividium zrobila sie ostatnio jakas dziwna. Zawsze przy otwarciu pojemnika wyskakiwala, z kryjowki, szybko biegala itp. Nawet jak ja wypuszczalem do wanny, jak sprzatalem w jej pudelku, to biegala non-stop. Od jakiegos czasu moge ja nawet szturchac penseta i zrobi moze krok, dwa. Wogole nie jest zainteresowana atakiem czy ucieczka. Moze to zblizajaca sie wylinka, jednak pajak ma tak juz ok miesiaca. Rownierz od tamtego czasu nic nie zjadl, a wczesniej zjadl raptem jednego nieduzego macznika.
Może się szykuje do wylinki i nie chce marnować sił. Zrób jej jak tu ktoś pisał dziurkę - zaczątek gniazda. Moja też dopiero po wylince zaczęła kopać porządne gniazdo.
Lividum jak ją wprowadzisz do nowego terrarium to czesto przed długi czas nie buduje nory.
Kolega mial podobna sytuacje. Po wprowadzeniu do nowego "domku" lividum chodzila po scianka i nie kopala. Trwalo to okolo 1,5 tyg.
a ja bym chcial taka lividum :)
Dla mnie ptasznik podziemny, to musi być ptasznik podziemny. Jak chce popatrzeć na pająka, kupuje inny gatunek. :>
ile ja masz ??? moja przez 2 dni nie kopala dopiero jak sie zaklimatyzuje, a moz emasz ja w zaduzym terra ??