Ile mozna czekac? (B. Smithi)
Witam!
Wiem, że na ten temat było już bardzo dużo, ale pod koniec lutego br. kupiłem B. Smithi, był po 4 wylince. Teraz jest już prawie połowa grudnia, a on nie przeszedł u mnie jeszcze ani jednej wylinki. To jedna sprawa, a druga to to, że niechce nic jeść. Próbuja karmić go co jakiś czas larwami mącznika, ale ani myśli je zjeść. Juź mam 3 pokolenie mączników w hodowli odkąd go kupiłem, a on nie ruszył ani jednego. Pomieszczenia raczej nie ma za dużego, bo siedzi jak narazie w szklance z torfem. Temperatura ok. 22-24 stopnie Wilgotność też chyba raczej ok. Wiem, że czasami długo czeka się na wylinkę, ale już tyle ponad pół roku? Bez wylinki i jedzenia? Ze 3 tygodnie temu podkopał sobie mały dołek i siedzi tam prawie non-stop, ale o wylince chyba nie myśli, bo poza siedzeniem tam nic :/
Re: Ile mozna czekac? (B. Smithi)
To strasznie duzo... Od lutego do grudnia to 10 miesiecy. Jestes pewnien, ze w tym czasie nie linial, tylko ty tego nie zauwazyles? Znam przypadki nielinienia o wiele dluzej, ale u doroslych ptasznikow...
Podaj mu muszke octówke.Larwy mącznika mogą być dla niego za twarde.
Dbaj też o to żeby miał wilgotny torf i odpowiednią temperature.
Powinnien wtedy zacząć jeść.
Jeśli poza tym mu nie jest to tylko cierpliwość, cierpliwość... :)
Nie liniał na 99,9%, chyba, że wyliniał bardzo szybko, wylinkę zjadł i przy tym nic nie urósł, ale to raczej wątpliwe :)
Na twoim miejscu podwyzszylabym mu temperature do 28 stopni i dala przekrojona larwe macznika mlynarka tak za 2-3 dni od podniesienia temperatury. Pamietaj, ze to pajak wystepujacy na polpustyniach i sawannach, gdzie wilgotnosc dos niska. Wystarczy 60%.
kurde naprawde starsznie dlugo nie linial 10 miesiecy ;/ chyba zgodze sie z wernim jezeli nic mu nie jest to pozostaje tylko czekac
Czekać można czasem długo. Smithi są dość leniwe, jak chodzi o wylinki. Zresztą nasza Emilka też miała okres od kupienia - 5 wyl. do 6 wylinki ok. 11 miesięcy. Jeśli chodzi o jedzonko, to nasze małe pająki nie chcą w ogóle mączniaków. Wtedy mają post, hodują mącznika w pudełku i to wszystko. Od jakiegoś czasu kupujemy malutkie świerszcze (3-5mm) i od razu widać, że jedzą. Ale w razie czegoś uważaj na świerszcze. Te paskudy zjadły nam dwa pająki. Owady muszą być dobrze nakarmione i nie za duże w stosunku do pająka.
Wirginia & Tadeusz (Talullah)
boze 10 miesiecy to bardzo dlugo, moja smithi nigdy nie czekala nawet 3 miesiecy z wilgocia nie przesadzaj temp mozesz podniesc wlasnie jak mowi Awi do okolo 28 stopni, a co do jedzenia zauwazylme ze moj smitas jest padlino zerca :D zywego nie rusza nie wiem dlaczego, ale jednak linieje co mnie cieszy. Mama nadzieje ze z twoim smitasem bedzie wszystko okej.
Moja emilia nie lniala ok 2miesiecy i jaszcze nie wiadomo ile bede czekal.
Pajak jest l2 i tez nie je
Cholernie długo ale mi sie zdaje ze to moze sie skończyć najgorszym dla pająka bo im dłuzej nie wychodzi ze starej skóry tym bardziej go ciśnie w środku
Szmitas ale bzdury tu walisz na forum...
Moja albopilosa tez nie liniala od marca i nic nie jadla 2 tygodnie temu zaczolem ja karmic na troche na sile (tzn wrzucalem swierszcze do jej nory) i poskotkowalo teraz je regularnie stala sie bardziej aktywna bo ciegle cos kopie .Dodam ze moja jest okolo L 10
Mój SmItHi z L6 na L7 przeszedł w ok. 3 miesiace . Teraz na L8 czekam od sierpnia ale moze w koncu wylinieje bo sie zakopal i nic nie chce jeść.