Rozne stadia w kokonie i poza nim
Zauwazylam, ze wiele osob nie bardzo wie, jak wygladaja i co to sa rozne stadia larwalne ptasznikow. Postaram sie to obrazowo wytlumaczyc na przykladzie kokonu Psalmopoeus cambridgei.
W pierwszym zalaczniku jest zdjecie rozcietego kokonu. Widac zoltawe jajeczka. To tak jakby pierwsze stadium ptasznika.
Re: Rozne stadia w kokonie i poza nim
Tutaj jest ten sam kokon, ale widac juz pierwsze larwy Psalmopoeus cambridgei. Larwy wygladaja tak, jak jajeczko z doczepionymi lapkami. Larwy bardzo slabo sie ruszaja i sa dosc niemrawe.
A to sa juz nimfy, czyli larwy po przejsciu linienia. Takie stadium pajaczka jest juz dosc ruchliwe, aczkolwiek daleko im do "speed, zawrotna szybkosc".
Te same nimfy, ale zaczynaja juz ciemniec - za 2-3 dni beda juz pajaczkami.
Terrarium mi przestalo dzialac, wiec jeszcze raz to samo, co wyzej: ciemne nimfy.
Hehe ładne zdjęcia, ten 2 pikczer to mi przypomina jakby się obcy wykluwał, tzn cała ich masa. :)
A tutaj juz w pelni uksztaltowany malutki Psalmopoeus cambridgei.
I tak wyglada rozwoj pajaczkow - od kokonu, do tzw. 1 wyl. (czy jak kto woli, do L1).
super fotki . Duzo tu wyjasnilas jakie sa stadia rozwoju ja np nie wiedzialem lecz od dzis bede wiedzial i napewno bardzo sie to przyda tym ktorzy nie wiedzieli i tym co dopiero zaczynaja bawic sie w hodowle ptasznikow :)
awi super tematy wkoncu cos ciekawego :-)
Brawo brawo brawo!!! naprwdę Avi gratulacje :) Również przydatne jak poprzednie tematy
kazde podsycenie wiedzy jest dobre
jest to ich pierwszy instar - okres od jednej wylinki do drugiej ( nie wiem czy mamy po polskiemu słowo na to :] )
pajączki rosną wśrodku - na powierzchni zułtka dlatego po wyjściu z powłok jajowych wygląda jakby te kleszcze połkneły nasze jajeczka :]
Super. fajne wyglądaje te jajeczka z nóżkami... :)
Piporek - wtedy niby jest większe narażenie na różnego rodzaju pleśnie itp. ale jak masz dobre warunki to nie powinno się nic stać. Czasem jak nie otworzysz to też Ci kokon cholera weźmie...
Bardzo dobry temat, bardzo dobrze objasniony i te fotki wogule super
super temat super wykonanie-prosimy o takich wiecej jednak uwazam ze duzo osob o nim z czasem zapomni i znowu beda jakies pytania dotyczace kokonu dlatego moze fotki te i opisy zlaczyc w jakis artykulik i go zamiescic na stronie albo chociaz do FAQ'u go przeniesc.