No właśnie. Stanąłem przed dylematem wyboru między Brachypelmą albopliosą a Brachypelmą augustum... Co lepsze dla max. początkującego na rozpoczęcie przygody z pająkami?
Z góry thx za odpowiedź.
Wersja do druku
No właśnie. Stanąłem przed dylematem wyboru między Brachypelmą albopliosą a Brachypelmą augustum... Co lepsze dla max. początkującego na rozpoczęcie przygody z pająkami?
Z góry thx za odpowiedź.
Bez roznicy. Ograniczaja cie jedynie: zasoby twojego portfela i twoj gust.
Coo wolisz, obydwa nie należą do najpiękniejszych ;). I Angustum a nie "Augustum".
>obydwa nie należą do najpiękniejszych
najpiękniejsze to one nie są ale za to każdy prawie hodowca zaczynał od kędziora, jest to bardzo wdzięczny pająk, polecam,
ja tez polecam kedziora :)
a ja niezaczynałem od kędziora :P
Dobry do zaczęcia, ale praktycznie wszystkie Brachypelmy są dobre do zaczęcia. I wiele innych pająków również.
Black Flame!!! KUP angustum jesli masz okazje a zobaczysz ze bedziesz zadowolony,mam angustum i albopilosum, ta pierwsza jest o wiele bardziej ciekawym pajakiem. Jest zywsza, nie jest takim obibokiem jak albopilosum,czasami(nie zawsze) lubi robić pajęczyne w wyzszych partiach terrarium/faunboksu. Czasami zachowuje sie nerwowo,jednak to nie zaden tam znowu szatan. Mój i nie tylko mój angustum ponieważ znam pare osób ktore maja te pajaki lubi postraszyć i robi to chętnie jeśli zadomowi się dobrze w fauboxie,albopilosa natomiast robi to zadko,zadziej niz angustum.Barwy angustum sa moim zdaniem atrakcyjniejsze niz albopilosy. Angustum lubi sobie pokopac podobnie jak albopilosum... Na Twoim miejscu niezastanawiałbym się i brałbym B.Angustum...ja z mojej miałem o wiele więcej radochy niz z B.Albopilosum... aha i dodam...tam ktos pisał ze zalezy od "kieszeni"... angustum to nie sa drogie pająki ! drozsze niz albopilosum ale mysle ze ich cena w stosunku do wieku jest odpowiednia.pozdrawiam
a ja polecam Chromatopelmę !!!!! Zaczynałem od B. smithi'ego i się nim znudziłem... potem kupiłem chromkę i jest git ;) plecie dużo sieci i jest bardzo ruchliwy i wiecznie głodny :) jedyny minus - cena
Jak możecie(większość z was) polecać Black Flame'owi B.Albopilosum lub mówić że to "obojętnie","bez różnicy" itp...ze to przecież ten sam rodzaj (Brachypalma) jeśli żaden z was nie ma B.Angustum i nie może dobrze wypowiedzieć się w temacie jakie są różnice i co jest lepszym wyborem, wypowiadacie się o nie mając do końca pełnej wiedzy na temat. Nie chce nkomu ubliżyć ale myśle że jak już pisać to tylko konkrety które są oparte wiedzą i doświadczeniem a nie w stylu "wydaje mi się że..." (to tyczy się też innych postów) pozdrawiam i przepraszam za tą rozpiske, nie chce nikogo urazić podkreślam!
a ja bym kupił obydwa :D
ale jezeli koniecznie chcesz tylko jednego to ja bym brał angustum.
Czyli jednak Angus (sorry za błąd) Nie wiem tylko, czy nie będzie ZBYT ruchliwy (aby przypadkiem mi kiedyś nie nawiał xD). Ubarwienie faktycznie ma ładniejsze. I tak na początek wezmę samca ;) Chcę się przekonać jak to jest ;) ALE nie chcę pająka, który działalby odstraszająco :P będę musiał do niego przekonać starszych :P Wygląda na to, ze pan PrzemekB jest mocno za Angusem ;)
Dzięki za odpowiedzi ;) i REpozdrawiam
moim pierwszym pajączkiem również był kędzior:)
Polecam kedziora :) Chyba najlagodniejszy pajak z jakim mialem do czynienia.I wcale nie jest taki brzydki,po prostu jest inny :))))
A ja ostatnio kupiłem Chromatopelmę i ją szczerze polecam. Minusem jest cena, ale plecie dużo pajęczyny, jest dość ruchliwa, dużo je i jest pięknie ubarwiona. Poza tym 65zł to nie jest chyba dużo licząc, że będzie żył 5 lat w najgorszym wypadku.
Kędzior ...
pozdro
Uwierz nie będzie zbyt ruchliwy, a co do straszenia to robisz to na własne zyczenie denerwujac g...to wszystko ;)
Kedzior chyba najlepszy, aczkolwiek ja bym polecal boehmei ;)
angustum lubi sie zakopywac i siedziec w norkach, jest aktywny bardziej nocą . moze byc tak ze nie bedziesz go przez dlugi czas widzial bo mu sie zachce siedziec pod ziemia, za to fajnie w nocy baraszkuje po terra:)