Witam słyszałem ze czarna wdowa to chyba najniebezpieczniejszy pająk i jego ukąszenie prowadzi do śmierci a jakiś koleś trzyma sobie go na ręku malo tego wystawił go na allegro co wy na to ????????
Wersja do druku
Witam słyszałem ze czarna wdowa to chyba najniebezpieczniejszy pająk i jego ukąszenie prowadzi do śmierci a jakiś koleś trzyma sobie go na ręku malo tego wystawił go na allegro co wy na to ????????
podaje jeszcze linka na tą aukcje http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48531361
Zarzuć linkiem. Czarne wdowy zabijają jak odpowiednio wcześnie nie podasz surowicy. Same w sobie agresywne nie są ale często chowają się do butów. Potem ty taki but wkładasz, czarna jest zgniatana i zaczyna atak...
Ale masz zapłon... Juz dużo osób na forum ma wdówki i biorą je na ręce i żyją.
BTW: To mi na czarną wdowę nie wygląda... chyba że samiec...
oj wądpie żeby coś takiego mogło zabić człowieka ;/ mi się wydawało ze to jest troche wiekrze czarne i włochate tak sobie ją wyobrażałem :P
Większe? Tak. Czarne? tak z kropka na karapaksie. wlochate? nie.
kurde,ten pająk wygląda troche dziwnie albo to samiec albo kolo porostu ściemnia
http://arachnea.pl/index.php?option=...d=158&Itemid=# poczytaj, pisze tu troszke o czarnych wdowach + zdjecia, moim zdaniem o ile na zdjęciu nie znajduje sie samiec, osobiscie nie widziałem zdjec samca, to raczej nie wdowa ???? poczekamy jeszcze na opinie innych ;)
ludzie posprawdzajcie nawet aarchiwum bylo tego troszke. to ejst czarna wdowa ale nei ten najbaridzje niebezpieczny gatunek. bo gatunkow potocznie nazywanych czarnymi wdowami jest pare.
"Nie zamieszczam informacji na temat hodowli, bo jeśli ktoś już zdecyduje się na takiego zwierzaka powinien sam zapoznać się wcześniej z pajączkiem który do pająków - maskotek nie należy."
przecież rzetelnie napisał co i jak...
Jest to jak najbardziej latrodectus. Młode są białe,później ciemnieją na kremowe,pojawiają się brązowe paseczki,coraz ciemniej,coraz ciemniej z każdą wylinką,aż zostaje czarny kolor u samic i brązowawy u samców.U samic widoczna jest czerwona klepsydra pod spodem odwłoka,nie wiem jak u variolusów ale u hesperusów i mactansów tak jest.
Goscia sie nie ma co czepiac. Zamiscil stosowne informacje i jest gut. Zreszta ten caly lek dot. czarnych wdow jest znacznie przesadzony... Ukaszenie tego pajaka czesto jest nawet niewyczuwalne i nie przynosi zadnych groznych efektow.
Po prostu jest to gatunek synantropijny i ukaszenia zdarzaja sie po prostu czesto... a odsetek osob, ktore zapadaja po tym na latrodektyzm jest malutenki.
Dla potencjalnych kupców i nie tylko...
http://etox.2p.pl/biblio.html?str=9
wg tego linka KĄTNIK jest bardzo niebezpiecznym pająkiem daje opis ;
Duże brunatne pająki z szarymi znamionami. Występują zwykle gromadnie i stosunkowo łatwo je sprowokować do ukąszenia. Rana po ukąszeniu o średnicy 1,3-2,5 cm jest początkowo niebolesna. Następnie pojawia się obrzęk, zaczerwienienie, bóle głowy i nudności. W ciągu pół godziny dochodzi do powstania nacieczenia, a następnie pęcherzyka, owrzodzenia i martwicy. Do najgroźniejszych skutków należą anemia aplastyczna, wymioty, biegunka. Do zagojenia zmiany dochodzi w ciągu 1,5 miesiąca ale proces ten może trwać i 3 lata! Oprócz leczenia przeciw tężcowi zaleca się leczenie objawowe.
1.5.-2.5 cm :DDDD
Czarna wdowa najniebezpieczniejszym pająkiem? Pierwsze słyszę...
z tego co czytalem bardziej grozne są kątniki i widzialem gdzies w necie ukąszenia i skutki takich ukącszeń :Duże brunatne pająki z szarymi znamionami. Występują zwykle gromadnie i stosunkowo łatwo je sprowokować do ukąszenia. Rana po ukąszeniu o średnicy 1,3-2,5 cm jest początkowo niebolesna. Następnie pojawia się obrzęk, zaczerwienienie, bóle głowy i nudności. W ciągu pół godziny dochodzi do powstania nacieczenia, a następnie pęcherzyka, owrzodzenia i martwicy. Do najgroźniejszych skutków należą anemia aplastyczna, wymioty, biegunka. Do zagojenia zmiany dochodzi w ciągu 1,5 miesiąca ale proces ten może trwać i 3 lata! Oprócz leczenia przeciw tężcowi zaleca się leczenie objawowe.
morda - nieznasz czegoś takiego jak stereotyp ?! :P :P :P
Allegro zapewne usunie ta aukcje :-)
narazie nie ma podstawy prawnej by ją usuneli ....
czarne wdowy są obecnie legalne , co do zagrozeń to ten gatunek nie ma na swoim koncie zadnego zgonu a inne mn mactans mają około 5% śmiertelności po ukąszeniu przewaznie dzieci i staruchów , więc nie jest zle
Zreszta maja one zla slawe TYLKO dlatego, ze wystepuja bardzo powszechnie w ludzkich domostwach. Gdyby zasiedlaly dzungle lub inne mniej dostepne tereny, to zapewne na "Latrodectus mactans" reagowalibysmy slowami: A coz to k. ?
jak najbardziej jet to wdowa, ta czarna z klepsydra na odwloku to Latrodectus mactans mactans, lub latrodectus mactans hasselti wystepujaca np w USA, latrodectus mactans tradecimguttatus wystepuje w rosji i zwany jest karakurtem a nie czarna wdowa,a kolorystycznie przypomina ten gat zamieszcony w aukcji.
Polska nazwa jak zwykle wszystko miesza i plata-prponuje nie poslugiwac sie polskimi nazwami a pozatym sa wiesniackie:)czarana wdowa to te gat z ameryki czli np.l.mactans mactans bo sa czarne, a samica po kopulacji zabija samca i staje sie wdowa-hahhaha no na maxa hlopski system nazewnictwa !!
hmm ale na aukcji jest l variolus więc poco pisać o mactans , sa to 2 rózne wdówki i róznią sie całkiem znacznie od siebie .
baku przeczytaj kilka pierwszych postow to skumasz dlaczego warto:)
podrowienia