Ktoś ma pająka z rodziny Nhadu ??bo chodzi mi o Chromus bodajze :)
A drugie pytanie to takie czy dorosly smithi zmiesci sie w terra 30x20x20-25 (nie chodzi o to czy sie zmiesci tylko czy bedzie mu tam dobrze ;)
Wersja do druku
Ktoś ma pająka z rodziny Nhadu ??bo chodzi mi o Chromus bodajze :)
A drugie pytanie to takie czy dorosly smithi zmiesci sie w terra 30x20x20-25 (nie chodzi o to czy sie zmiesci tylko czy bedzie mu tam dobrze ;)
Nhadu Chromatus :P sorki.
Starczy takie terra dla Smithiego.
terra wystarczające.
Terrarium jest dobre.
Nhandu chromatus w Polsce jest już od dawna. Synonim Vitalis cristatus. Lasiodora cristata to zupełnie inny pajak i nie jest to synonim N. chromatus. Niestety pająk ten właśnie jak L. cristata trafił do Poslki.
A wiesz moze coś o nim ? CHodzi o agresje i płochliwość itp
Raz płochliwy, raz spokojnu a nieraz agreswyny. Taki troche nieprzewidyalny pająk. Moje zazywczaj zamiast szaleć uciekają od razu do nory. Wyst. w Brazylii. Temp i wilgotność standard... powiedzmy tak jak np. dla genicualty. Rosnie dosć szybko i baaardzo późno się wybarwia, dopiero koło 8-9 wylinki.
Morda sorry ale wybarwia sie kolo L6-L7.Ostatnio zamieszczalem foto.Do zobaczenia pod :
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=27671&t=27671
Raczej nerwowy i nigdy nie wiadomo co mu odbije.
To mój po 7 wylince. Na pewnie się nie pomyliłem bo wylinki zapisuję i mam pająka od 1 wylinki. Drugiego mam po 5 i jest dużo mniej od tego wybarwiony.
Moj byl na 100% L6 na pierwszej fotce.Tak jak Twój wygladał przy L5.Moze nadmorski klimat mu służył ? :)
A masz tego pajaka od 1 wylinki? Nieraz pająk nie jesy po 5 a na przykład po 3 wylince. W różnych krajach róznie liczą wylinki.
A oto moja samiczka po 11 wyl.Przepraszam za jakość fotek, ale nie dysponuję dobrym sprzętem i umiejętnościami jeśli chodzi o fotografię:)chromatusy są zajebiste.Masz rację Morda,ten pająk jest naprawdę nie przewidywalny.Druga samiczka zachowuje się całkiem spokojnie,a ta co na zdjęciach jest to istny dzikus:)Tylko pokrywkę podniosłem od pudła a ona odrazu z ryjem do mnie:)
Ps.Kupiłem od Mantida samca i samiczkę a okazało się że mam dwie samiczki:)Farcik:)
Kolejne
Kolejne,sorki ale zapomniałem fotki.
To moze jednak narazie jej nie bede kupywał...
Więc wolisz pozostać przy pająkach, które nie ruszają się nawet jak je szturchniesz? Kup sobie coś ciekawszego. Dasz sobie radę z nim - on nie skacze od razu do gardła. Jak się odrobinę uważa to nie ma szans, żeby Cie ukąsił. Poza tym to ma dość słaby jad.
Ale to jaki lepiej.. ten Nhadu Chromatus czy ten drugi con..
Bo chciałbym jako pierwszy pająk kupic g.rosea i zaraz po tym moze kedziora i zostaje mi jeszcze miejsce na 2 terraria i mysle ze znajde do tych miejsc lokatorów ?
Jeżeli ktoś ma jakiegos pajaka , jest srednio ruchliwy i niezbyt agresywny to niech pisze jaki to gatunek :)
Jak chcesz zacząć od czegos ciekaweszego (a wystarczy tylko troche uważać i muśleć trzeźwo :P) kup Nhandu chroamtus. Polecam. Naprawdę fajny i bardzo ładny pająk. Do tego nie jest taki drogi.
a ktory z nich jest mniej płochliwy itp. ?
G. rosea - zwykle nieprzewidywalna, najczęściej spokojna i ciekawska.
"kędzior" - pająk pluszak. Ledwie toto chodzi, ale zdarza mu sie przebiec 5cm za świerszczem.
N. chromatus - zazwyczaj u mnie ucieka, nawet nie wyczesuje włosków. Jak go naprawde wkurzysz to sie postawi i zacznie atakować.
Nie chciałem nikogo zniechęcić do zakupu tego gatunku:)Nie które osobniki mają świra inne nie.A ten drugi gatunek to pewnie ci chodzi o Nhandu coloratovillosus-piękny pajączek.Są płochliwe,i jak się wkurzą to potrafią dość szybko zasuwać po terra.Jak kupujesz chromatusa to musisz być na oriencie przy wszelkich pracach w terra.Wszystko zależy od tego jak się czujesz w temacie.Ja zaczynałem od czego innego,wolałem stopniowo.Moim zdaniem lepszym wyborem na start będzie G.rosea lub jakieś inne stworzonko np. G.pulchra,Ch.cyaneopubescens etc.(są spokojne i lubią zjeść,więc nie będziesz mieć problemów)
Chromatopelmy nie są zbyt spokojne. Ja moją już pare razy goniłem :D
No też słyszałem że chromki aż takie spokojne nie są :)
No to zaczne od G.Rosea lub ewentualnie B.Smithi.. stopniowo będę podnosił swoją wiedzę i kupywał inne gatunki typu Nhadu ;]
dzieki !