jest to kedziorek podczas wylinki i wedlug mnie jest to samica , niestety nie opanowalem sztuki rozrozniania plci u pajunkow iec prosze o pomoc, z gory dzieki
Wersja do druku
jest to kedziorek podczas wylinki i wedlug mnie jest to samica , niestety nie opanowalem sztuki rozrozniania plci u pajunkow iec prosze o pomoc, z gory dzieki
druga fotka
Jak dlamnie terz samica daje 90%
adam nie pisz nic jak nie masz 100% pewności:] :)
Jak dla mnie samica!
A nie prościej dać fote wylinki? ;)
Moim zdaniem samica.
samica.
No dobra... dlaczego samica, bo ja już zgłupiałem..
kurna, muszę się wreszcie tego nauczyć..
najlepiej gyby ktoś na fotce narysował, ew. dokładnie wytłumaczył
Od tego jest opcja szukaj - nikt nie bedzie Ci tego 100 razy przepisywał panie dudi_pl :) , ja także jestem pewny na 100 % iż jest to samiczka :) .
dudi - sprawdz ten watek :)
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=60254&t=60254
Ze specjalnym uwzględnieniem:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=62239&t=62237
;)
Widziałem oczywiście ten wątek, ale.. jakoś w tym wypadku nie widzę.. po za tym płytka jest imo bardziej prostokątna niż trapezowata.. sam już nie wiem..
A ja niestety powiem ze to samczyk jest...
aaa tam Robert, nie znasz sie ;) :P
Mi to wygląda na samice:] Nie ma tak wyraźnego trapezu ale jest taka fałda...
Daj fote wylinki i wszystko się wyjasni.
Skoro pajak liniał 2 dni temu, to przeciez mogles dac fotke jego wylinki. I by sie rozstrzygnelo.
Robert potwierdza moją teorię O_o
Yhh, wolałbym się mylić, bo i moja emilka wygląda mi na samca ;) pozdr.
Mnie to tez bardziej na samca wyglada...
tak linial 2 dni temu i chetnie bym dal fotke wylinki ale moj aparat nie ma opcji makro takiej zeby uchwycic w tym przypadku to co trzeba , z wylinki wyglada mi na 100% na samice. Zreszta okaze sie za niedlugo bo bede probowal rozmnazac albopiloski :)
Jasne ze się nie znam :P
Tak tylko napisałem żeby sobie posta nabić ;P
W końcu kto nie postuje(pości) ten nie je :D
Fałdka fałdką,a zwraca sie uwagę na całokształt,a nie na pojedyńcze elementy.
Gdyby to był L6 i tak wyglądał,to ok.Moge sie na samice zgodzić.Ale on co najmniej na L8,9 wygląda.A przy tej wielkosci cechy płciowe są juz bardziej rozwinięte.
Alez nie musisz miec funkcji makro - jezeli zrobiles wyrazna fotke pajaka przy linieniu, to i wylinka moze byc sfotografowana identycznie. A i tak bedzie widac to, co trzeba.
zamieszczam fotke wylinki
druga fotka
Z fotki wylinki mi to na samca wygląda:/ juz sam nie wiem:/
co ty theraphosa:/ przeciez to jest 100% samica!!
Samiec.
awi nie widzisz tej szparki?? wiem ze ty jestes bardziej doswiadczona i pewnie masz racje ale ja tam widze szparke:D
tak więc czyżby Stefania była Stefanem???? :]
Moze i jest jakas tam kreska, ale ja tam widze samca.
Mam kilka pajakow, ktore sa samicami i w tym wieku, plec jest juz tak wyrazna, ze wystarczy raz spojrzec na wylinke.
Stefania niestety jest Stefanem ;)
Jak widać rozpoznawanie z wyglądu "spodu "pająka ma sens,ale ostateczne potwierdzenie to wylinka.
Od razu było widać ze pajączek to samiec,przy tych rozmiarach pomyłka jest trudną sprawą.
Awi widzi szparke, ale szparka to nie spermateka. Spermateka wyglada jednak troszke inaczej. Samce tez maja szparke... I to jest wlasnie samiec - czyli Stefan. Tak sobie mysle off topic, ze jakbym miala ponazywac swoje pajaki, to by mi chyba kalendarza zabraklo ;).