siemka podpowiedcie mi czy mozna trzymac razem vagansa samice L10 z doroslym samcem tez vagansem ?? czy bedom walczyc ?? i czy juz moga kopulowac ??
Wersja do druku
siemka podpowiedcie mi czy mozna trzymac razem vagansa samice L10 z doroslym samcem tez vagansem ?? czy bedom walczyc ?? i czy juz moga kopulowac ??
Nie mozna, zjedza sie i wcale nie jest powiedziane, ze wygra samica.
Moim zdaniem na kopulacje jest jeszcze za wczesnie.
Tak Atrax ma racje, jeszcze nie pora!
Wstrzymaj sie jeszcze :)
dzienki chlopaki a przykladowo z takiej samej wielkosci samcem ?? i wogule po ktorej wylince samica jest dorosla ??
Mozna trzymac dorosle, czemu nie? Ale w ciagu kilku godzin pewnie samica zezre samca. Musisz zrozumiec, ze ptaszniki to nie sa stadne zwierzeta i nalezy je trzymac osobno. Ja nie bardzo lubie okreslanie gotowosci do kopulacji samic po liczbie wylinek, wole na lata i na wielkosc - samiczka powinna miec od 3 lat w gore.
oooo ranyyyyyy pajaki to nie sa chomiki czy myszy.... :O:O:O:O:O:O:O:O:O o co Ty pytasz
zaskoczyla mnie tak wyrozumiala reakcja w wypowiedzi moderatora ktory nie zamknal watku ale ja juz nie moglem wytrzymac...
nie marudze na ludzi pytajacych o " dlaczego nie chce jesc" ale to..... nie no ja nie wiem jak napisac zeby nie urazic Ciebie NEXYK
Pajaki: tylko rzadkie przypadki zyja w gniazdach - a tak to sa samotnikami - zabijajacymi jakakolwiek konkurencje jedyny wyjatek to MOMENT kopulacji (tylko u niektorych gatunkow trwajaca wiecej niz kilkadziesiat sekund)- ktora tez jest ryzykiem czesto nawet dla obu a bezposrednio po niej to najczesciej rowniez powraca zasada - "there can be only one" (jedynie wyjatkowe gat sie toleruja przez pare dni ale nie masz gwarancji...)
nie rozumiem teraz o co Tobie w tym drugim poscie chodzi - o trzymanie wtedy dwoch samcow??? - takie rzeczy nawet u wspomnianych gryzoni czasami koncza sie zagryzieniami (jak dokladasz obcego) - a co dopiero u pajakow
Jesli natomiast myslisz o czyms takim aby miec terrarium z dwoma pajakami - to mozesz to zrobic - jesli dokladnie przedzielisz terrarium (i to tak zeby byla sensowna ilosc miejsca dla obydwu osobnikow) - przedzielisz tak aby nie bylo zadnej mozliwosci przedostania sie jednego do drugiego - bo inaczej sie pozabijaja (one sie nie przyzwyczaja do siebie i nie oswoja ze soba {ale gdyby jednak udalo sie Tobie je do siebie przyzwyczic i "pogodzic" to pisz tu od razu i Ksiega Rekordow G. jest Twoja:>:>:>:>:>:>:>:> - oczywiscie to zart - nie probuj bo stracisz 1 lub obydwa})
To jest dopiero surowe okreslenie gotowosci (choc prawidlowe) ale nie pisz tego za czesto bo sie ludzie zalamia i przestana sie brac za pajaki (zwykle tylko o to pytaja a kiedy to juz mozna rozmnazac = w sensie miec np 600potencjalnych "artykulow handlowych")
dobra ale uzyskalem odpowiec tylko na i a na 2 ?? czyli po ilu wylinkach samica jest dorosla ????
Cecha osobnicza. Zwykle zaznacza sie przedzial, bo ilosc wylinek nie jest wiekszym wyznacznikiem.
Awikularia po wielkości to niebardzo ja mam samiczkę B.Albopilosum która ma 6,5cm ciałka i jest po 11 wylince i wcale niechce kopulować.Chociaż niewiem moze to jest mała samica.
Coz, ja znam z kolei 2 przypadki, kiedy samice B. emilia kopulowaly i mialy kokony po 10 wyl. (3,5 roku). A samce tego gatunku dojrzewaja nawet po 15 wyl. Zawsze sa wyjatki. A ze samiczka nie chce kopulowac - moze jej nie odpowiada partner, ja czesto szukam czasami 3-4 samce dla swoich samic, bo nie chca kopulowac...
Jeśli Ci nie zalezy na samcu to mozesz trzymac razem,jezeli trzymasz w duzym terra to tym bardziej. Mimo wszystko vagansy san najczesciej agresywne co do siebie
za młode jak nic