-
Co do poprzedniego tematu - papiery
Wszystkie i tylko Brachypelmy sa na liscie CITES. Innych pajakow na niej nie ma. Zeby sprzedawac na allegro (i nie tylko zreszta) Brachypelmy, nie wystarczy tylko miec ich zarejestrowanych - pomimo tego ze nie jest wymagana rejestracja, jak przychodzi do domu policja, to konfiskuje pajaki. Jak ma sie ten papier od rejestracji, to pajaki zostaja w domu. Jak nie - to zabieraja. Oczywiscie jezeli udowodnia, ze sprzedawaliscie Brachypelmy. Coz, CITES a sprzedaz to dwie rozne sprawy. Oferujac chronione gatunki (Brachypelma) do sprzedazy powinno sie miec pozwolenie na ich sprzedaz, a co najmniej zaswiadczenie od powiatowego lekarza weterynarii o urodzeniu w niewoli. Wtedy mozna sprzedawac.
Wczoraj byla u mnie policja i dlatego to wiem. Pajakow mi nie zabrano, poniewaz posiadam na nie papiery. Ale aukcje z Brachypelma angustum musialam usunac, poniewaz w ten sposob lamalam prawo :/. Chore :/
-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
Czyli ze co, niby rejestracja nie jest wymagana, a tu przychodzi policja z nakazem od prokuratora o zabezpieczeniu srata tata i tak dalej. Ktos sprzedaje pajaki chronione, ale nie ma na nie papierow, bo nie sa one wymagane. A jak nie masz papierow, to ci zabiora pajaki. Jakas paranoja!!! Czytam te przepisy i czytam i jestem ciezko zdziwiona. Im wiecej czytam, tym mniej rozumiem.... Skoro nie jest wymagana rejestracja Brachypelm, to po kiego grzyba potrzebne i na jakiej podstawie wydawane jest zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli? Dlaczego policja konfiskuje (akurat, na szczescie, nie w moim przypadku) Brachypelmy? Chcialabym poznac odpowiedz, ale pewnie jej nie uzyskam...
-
Należałoby dowiedzieć się jaki paragraf stosuje policja przy konfiskowaniu Brachypelm. Wydaje się to absurdalne w sytuacji gdy nie ma obowiązku rejestracji ani powiadamiania o rozmnożeniu. Chyba, ze przyjmuje się interpretację, że jak ktoś sprzedaje tzn., że zwierzęta przemycił, ale na to trzeba mieć dowody.
-
- co do paragrafu".. przęstępstwo z art. 128 ust.2 pkt. d Ustawy z 16.04.2004 r. o ochronie przyrody w sprawie przeciwko handlu egzotyczną fauną na podstawie art. 217 paragraf 1 i 2, 219 paragraf 1, 2, 220 kpk..." - czy wszystko jasne
- owszem nie ma obowiązku rejestracji ale jest obowiązek potwierdzenia urodzenia w niewoli, na tej podstawie można leaglnie handlować pająkami;
- jeżeli awikularia miałaś dokument potwierdzający urodzenie w niewoli to nie miałas obowiązku zamykania aukcji, bo niby na jakiej podstawie, na pewno wówczas nie łamałaś prawa (wynika z tego że nie posiadałaś dokumetu potwierdzenia urodzenia w niewoli) i pytanie czy komuś już skonfiskowano pająki?;
- do dr. roberta gdzie jest zapis, że nie ma obowiązku powiadamiania o rozmnożeniu zwierząt Citesowych? przeczytałem wszystko i nie znalazłem
-
aaa jeszcze jedno wiecie skąd się o was dowiedzieli i o waszej hodowli " działalności przestępczej" :))???
zainteresowanych zapraszam na gg :))
-
PPPPPP to byla "zorganizowana akcja" z allegro. Mialam 4 szt. Brachypelma angustum od dawna i wystawilam je na sprzedaz. Po 2 dniach pojawila sie u mnie policja... Nawet sie nie zdazylam wzbogacic o te 60 zl (15 razy 4), hihi. Skad mialam miec dokument potwierdzenia urodzenia, skoro ten, kto mi dal te pajaki, tego nie mial? Z tego, co gliniarze mowili, wczoraj komus we Wroclawiu skonfiskowano pajaki (Brachypelmy) i oddano do ZOO (biedne). Ten ktos nie mial ich zarejestrowanych. Ale co ma piernik do wiatraka? Np. mam zarejestrowane B. albopilosum, ale sprzedaje mlode B. smithi. Na to wpada policja i zabiera mi te niezarejestrowane. Nie mam zarejestrowanych Brachypelm (no bo nie trzeba), ale mam zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli. I tak mi zabieraja Brachypelmy... Wczoraj dosc dlugo rozmawialam z tą "władzą wykonawczą" i takie mam wyniki rozmowy. Nie wspominajac, ze na pajakach rzeczoznawca sie niezbyt znal....
-
Ja pieprzę, niech łapią przestępców, a nie ...... :[ Zaczynam się trochę cieszyć, że mieszkam na zadupiu :)
-
jeszcze jedna sprawa - jak policja była z nakazem od prokuratora to ktoś musiał do prokuratury zgłosić przestępstwo (napewno to nie był pracownik allegro - oni na sprzedawaniu zarabiają)
pewnie jakiś kolejny oszołom z organizacji typu "zieloni" mający wielkie pojęcie o ochronie środowiska, sflustrowany i niespełniony działacz ale to jest typowe dla naszego kraju
-
ty sie tak nie ciesz bo jeszcze to zadupie odwiedzą :)haha
-
to prawo jest powalone a tych konfidentów co ją wkopali to tylko za jaja powiesić
-
z tego co wiem to salamndra.org podala donosy....
1.a co do tematu to co w takim razie trzeba zrobic jesli chce sie handlowac brachypelmami?
tzn jakie warunki trzeba spelniac i jakie trzeba miec papiery?
2. znalazlem w ustawie o cochronie srodeowiska ze nie wolno trzymac zwierzat jadowitych ;) . mam spuscic murinusy, phelociterie w kiblu czy co?
znaazlem tez zapis ze nei mozna chiodowac wozey powyzej 3m to znaczy ze jak przekroczy to amm mu obciac ogon i wypuscic do lasu?
gdzie my zyjemy....
-
Jadowite sa tez pszczoly. Nikt mnie nie wkopal, a nawet jesli tak myslal, to sie przeliczyl. Nie znaja sie na niczym, swiadcza o tym dzisiejsze wiadomosci w prasie. Jak gadac pierdoly, to wszyscy, a jak dzwonie do prowadzacego takie sprawy, to telefon wylaczony.
-
widziałem wypowiedz pracowników allegro jak sami zgłaszali na policje handel nielegalna odzieza (podróbki znanych firm ) Inicjatywa wypłyneła ze strony policji aby kontrolowac takie sprawy jak handel nielegalnymi przedmiotami na internetowych aukcjach .Zakrojona na szeroką skal akcja dotyczyła róznych giełd internetowych...z dużym skutkiem sukcesy po stronie policji w ujeciu kilku b.duzych "fabryk "podrabiajacych ciuchy .Teraz postanowili poszerzyc działania co do asortymentu........ mianowicie handel nielegalnymi zwierzetami ...ale napewno mają swoich informatorów wszród ludzi zajmujacymi się hodowla pająków i sa czestymi goścmi forum działu giełda ,sprzedam itp.Ale aby tam dotrzec musieli dostać jakiś donosik...gdzie szukać .Od konkurentów..... może ?
-
jeszce raz jak był nakaz to musi byc nr dr-ka i musi być zgłaszajacy przestępstwo
do wiadomości wszystkich z tego co mi wiadomo:
organizacja salamandra pan Borys Kala
-
A panu Borysowi co do tego kto co hoduje.... jaki ma w tym interes aby zgłaszac organom ścigania ..czy jak ich tam zwał.
-
-
Wlasnie jestem po dluuuuuuugiej rozmowie z panem z Salamandry. Jaki byl efekt? Cos tam mu sie obilo o uszy, ze jest takie cos jak terrarystyka, a ich obywatelskim obowiazkiem jest zawiadomienie o sprzedazy gatunkow chronionych. Wiec zawiadamiaja. Natomiast nie obchodza ich nic a nic metody policji, oni zloza donos i sa swieci i czysci. A nawet nie zameiluja ani nie zadzwonia do takiego czlowieka, tylko od razu napuszczaja na niego gliny i maja poczucie dobrze spelnionego obowiazku. I taka byla w skrocie nasza 20-minutowa rozmowa... Nic nie wnoszaca. Na zapytanie, dlaczego policja konfiskuje pajaki, ktore nie wymagaja juz papierow rejestracyjnych, odpowiedzial wymijajaco, ze to nie od niego zaleza metody policji... no, ma poniekad racje. Pogratulowalam mu pieknie rozpoczetej afery i sie grzecznie pozegnalam.
-
.....ale jednego nie rozumiem ,nie trzeba rejstrować ..a chcieli zabrac jakby były nie zarejstrowane co za paranoja
-
.Awi....gratuluje postawy ...więc ustawa swoje a organy swoje (zabezpieczyć dowody winy ..kąfiskata zwierząt ) ...no nieżle się zaczeło .
-
I tak policja nie moze nic zrobic a przynajmniej zrobili dużą reklame terrarystyce. Swego czasu głosno bylo o walkach w klatkach, i co?? i stały sie bardziej popularne.
Cos czuje ze za niedlugo zwiekszy sie popyt na jadowite i na niejadowite pająki:P
Pozdrawiam
-
czas zejsc do podziemia - forum gielda tylko na haslo :D
ladne porąbanie, Awi, gratulacje, jesteś sławna na całą Polskę, muszę oglądać wiadomości, może coś będzie :)
A moje Brachypelmy schować do szafki.
Albo wszystko podpiszę jako Grammostola Rosea i przykleje na ścianie nową ustawę :)
-
WItam
Jak by byl ktos tak uprzejmy i mi wytrluamczyl jak to z brachypelmami to byl bym bardzo wdzieczny. Czytam i czytam i nie moge zrozumiec:/
Ale zdaje mi sie sie ze o to chodzi ze mozna posiadac brachypelmy bez zezwolen, rejestracji itd. ale zeby handlowac trzeba udowodnic ze sa urodzone w niewoli.
Oto chodzi czy o cos innego??:)
Pozdrawiam
Totalnie zamieszany nie wiedzacy o co chodzi - Borello:)
-
Malo tego. Nie wystarczy miec zaswiadczenia o urodzeniu w niewoli. Trzeba miec tez, poza tym, pozwolenie od ministerstwa srodowiska na handel chronionymi gatunkami......... A czemu jestem slawna? Przeciez mi nic nie zrobili???
-
prosze niech ktos potwierdzi slowa Borello...naszczescie mam sasiada weterynarza :D (chociaz on kiedys twierdzil ze gadow nie mozna przewozic przez polska granice bo tak jak swinie (:P) potrzebuja przebadania i kwarantanny :D )
-
Awikularia - co do tego, ze chronione. A innymi ptasznikami, tymi, które nie są w CITES, mozna dalej handlowac? Przynajmniej teoretycznie.
-
tak nie tylko zaświdczenie o urodzeniu w niewoli, ale takze zarejestrowana hodowle zwierząt w PUW danego województwa, obdzwoniłem dziś wszytskie urzędy począwszy od warszawy skończywszy na wrocławiu w tej sprawie i tak:
aby legalnie sprzedawać zwierzęta to nie obowiązuje tylko rejestracja w UM wydziale ochrony środowiska ale również należy zgłosić właśnie PUW i otrzymać pozytywną decyzję lekarza o warunkach hodowli i otrzymać wówczas dokument potwierdzający zalegalizowana ich hodowle (takie coś kosztuje ok. 20 zł.), dopiero jak się ma taką decyzję można otrzymać dokument potwierdzjący urodzenie w niewoli i wtedy dopiero sprzedaję się zgodnie z prawem, wówczas można na allegro swobodnie handlowac (oczywiście jeżeli ktoś się wówczas nie doczepi że nie prowadzisz działalności gospodarczej (tzn. nie wystawiasz faktury :))) w tym zakresie, ale to już co innego prawo handlowe a prawo ochrony środowiska)
ale co jeszcze wyszło w poszczególnych miastach polski różnie do tego podchodza jedni sa doskonale zorientowani inni nie mają bladego pojęcia i to ma być przestrzeganie prawa jak sami nie wiedzą co i jak robic w związku z tym.
Jeżeli ktoś chce uzyskac więcej informacji jakie ja już posiadam w tym kierunku (mam też taki wniosek) zapraszam na gg bo pisania jest dużo:) chyba że sami już o tym wiecie :)
a i jeszcze jedno jak dokładnie postudiujecie prawo, to tym co policja zabrała bez asysty lekarza weterynarii zrobiła to nie zgodnie z prawem, bo tak na prawde nie mają oni pojęcia o tym co wam zabrali :)) ale to inna kwestia
-
Panowie, nie przesadajcie. Policja rozpozna Wam pajaka? Zartobliwie rozmawialem z kolega i mowie mu, jak przyjda, mow: prosze, terrarium moje, a pajaki sobie bierzcie i je wypuscic. Ciekawe jak dlugo by zostali w tym pomieszczeniu ;-) Ja hodowca nie jestem, a jedynie wlascicielem.
U nas byla kiedys zadyma z lapankami policji na pirackie Windowsy i plyty. I co, profilaktycznie sprawdzieli, dwa, trzy mieszkania. Ci z tego linku na wp.pl musieli czyms sie niezle wykazac...
Poza tym pamietajcie jedna wazna zasade: nie ma nakazu prokuratorskiego, nie ma przymusu otworzyc drzwi... Ale mowie, zdobyc nakaz prokuratora w tak blahej sprawie nie jest latwo i ktos musi sie bardzo zasluzyc, zeby policja interweniowala, dla przykladu: sprzedaje ich 100 dziennie, albo wychodza mu z mieszkania i sasiedzi sie burza ;-)
Jeszcze jedna rada, jak przyjda "smutni panowie" (a spodzieacie sie), popatrzcie przez wizjer i cisza, jak nie ma nikogo w domu, drzwi wam nie wywaza przeciez ;-) Pojda sobie, ale na pewno wroca ktoregos dnia, a w tym czasie pajaki mozna miec w drugiej czesci Polski ;-) CHyba sami rozumiecie...
-
Witam
Na poczatku po raz tysieczny w sprawie zwierzat niebezpiecznych - nie powolujcie sie na jadowitosc pszczoly, bo w nowej wersji ustawy nie o jadowitosc idzie, a o niebezpieczenstwo dla życia i zdrowia ludzi. Ewentualna jadowitosc moze byc tylka jedna z przeslanek do uzananie zwierzecia za niebezpieczne.
Pszczola nie jest zwierzeciem niebezpiecznym... Murinus juz tak.
Co do CITESU, to czy Wy jes eksportujecie?????
Jesli nie to, w czym problem, bo nie za bardzo moge go znalezc.
Pomozcie.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
A więc mark0wy - mam tylko zarejestrować moje Brachypelmy w UM, nie sprzedawać ich i to finał? Bo juz sie pogubilem.
-
Spokojnie, spokojnie. Wlasnie moj ukochany mąż siedzi przy necie i wertuje przepisy. Nie jest, moi drodzy, wesolo, niestety.... Trzeba bedzie to zmienic, moze to bedzie tematem mojego kolejnego wykladu (jak mnie śgt zaprosi). Napiszemy artykul i go wrzucimy (artykul na podstawie przepisow prawnych obowiazujacych w naszym kraju). Z Brachypelmami jest ciezko, oj ciezko... Cale szczescie, ze inne pajaki mozna normalnie sprzedawac..
-
no to Awi, do boju :)
to ja może felieton napisze :D
-
głupoty piszesz
znam 4 sprawy i wszędzie był nakaz prokuratora do rewizji domu i pomieszczeń (piwnicy) policja nie jest głupia i nie zapuka do drzwi bez nakazu
i nie trzeba sprzedać 100 dziennie a wystarczy jedną brachypelmę
-
Jedyna optymistyczna wiadomość to, że Avi na wolności, chociaż to jej pająki pokazywali w lokalnych wiadomości TVP3. W takim razie kim są te 3 zatrzymane osoby z Wrocławia. Gdy chodzi o przepisy ja już pasuję - nie rozumiem. Myślałem, że to z powodów przepisów skarbowych (sprzedaż,podatki) te osoby zostały zatrzymane/skontrolowane. Jeżeli drążycie temat (zadanie raczej dla wytrwałych) to oprócz zaleceń dajcie konkretne przepisy (paragrafy, rozporządzenia). Tylko przepisami prawnymi można się bronić. Powodzenia !
-
Doktorze, wlasnie tu nic nie rozumiem. Podpisalam protokol, na ktorym jak byk bylo napisane, ze nie nagrywaja u mnie w zaden sposob. No to skad, kurde, maja materialy??? Policja przyszla do mnie, jeszcze raz powtarzam, poniewaz szanowny pan z SALAMANDRY doniosl, ze sprzedawalam na allegro Brachypelma angustum. I dlatego przyszli.
Nikt mnie nie zamykal, ani nie zatrzymywal, bylam zlozyc wyjasnienia i to wszystko. Jutro sie musze z tymi policjantami skontaktowac, bo cos mi tu zajezdza smierdząco - zwłaszcza z tym materialem nagranym. O ile wiem, jednej osobie skonfiskowano pajaki, o zadnych zatrzymaniach nie mam bladego pojecia. No chyba nie sadzicie, ze mam w celi komputer i internet oraz męza :P.
Dr Robercie, mam okolo 200 stron przepisow mowiacych na temat handlu m.in. pajakami z rodzaju Brachypelma. Jutro lub pojutrze napisze jakis artykul, poparty wlasnie tymi przepisami. Moge powiedziec w wielkim skrocie: w zaden sposob nie mozna sprzedawac, wystawiac itp. Brachypelm. Chyba ze sie ma udowodnione ich pochodzenie, ale to za malo. Trzeba jeszcze miec pozwolenie z Ministerstwa Srodowiska.
Naprawde to napisze i wrzuce, ale tego tyle jest, ze najpierw musze sie przez to przedrzec i napisac to zrozumiale. Prosze o troche cierpliwosci.
-
to ja dodam odp od Borysa, troszke to wyjasnia:
cytat
Uprzejmie informujemy, że:
1) Pwiadomienia na policję zgłaszamy wyłącznie w przypadku nielegalnego handlu
gatunkami objętymi ograniczeniami prawnymi (w przypadku pająków -
cały rodzaj Brachypelma).
2) Od 1 maja 2004 obowiązuje w Polsce nowa ustawa o ochronie przyrody
oraz rozporządzenia Unii Europejskiej. Na ich podstawie samo
posiadanie pająków z rodzaju Brachypelma
nie wymaga rejestracji, jednak prowadząc handel nimi trzeba posiadać i przekazywac
dokumenty
potwierdzjące legalnośc ich pochodzenia.
Jeśli ktoś chce zarabiać na hodowli i handlu zwierzętami, powinien znać związane z
tym przepisy.
w imieniu PTOP "Salamandra"
Borys Kala
koniec cytatu
-
A nie mozna bylo wyslac meila do "przestepcow"? Ja naprawde zle zinterpretowalam przepisy. Kilka razy natknelam sie na allegro na sprzedaz gatunkow chronionych (m.in. lapane w Polsce jaszczurki) i nie lecialam od razu do prokuratury. Wyslalam meila do delikwentow. Trzeba od razu leciec z donosem w imie ochrony przyrody? Za 15 zl ludzie maja wpis w papiery i zdjete piekne odciski palcow. Nie mowiac o telefonicznych grozbach... Szkoda, ze ja takiej grozby nie otrzymalam :/
-
taaaaaaa i to jest rozwój terrarystyki czy szukanie nowych sensacji z tym związanych????
Do Pan Borysa Kala (wiem że śledzi ten wątek )
Doskonale wiecie że jest to temat w Polsce nowy nikt włącznie z urzędnikami nie zna się na niczym co dotyczy egzotyki w polsce - no przepraszam może znajdą się jakieś wyjątki - to właśnie wy jako Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody "Salamandra"powinniście zadbać o to jak juz tak bardzo dbacie o ochronę, żeby to prawo było zdrowe i nie kulało, uświadomić wszystkim co tak na prawdę jest celem tej ustawy, a nie zgłaszać bóg jeden jeszcze wie gdzie, że ten czy tamten narusza prawo bo.... sprzedaje Brachypelmy zgroza!!!!!!!!!) bo nie za bardzo rozumiem co chce pan osiągnąc i całe wasze towarzystwo, co wy właściwie robicie tam w salamandrze?? - szukacie rozgłosu bo macie za mało członków i wpływających składek???
Jeszcze jedno uważacie że taki donos poprawi stan polskiej egzotyki ??? wiedzcie o tym, że teraz niejeden "mały" HODOWCA (który sam wyhoduje - rozmnoży pająki)bojąc się tak strasznej nagonki policji, usmierci swoje pająki, żeby tylko być czystym, bo co na przykład rodzice powiedza jak im do domu wejdą Polcjanci - to ma być ochrona???
Dlaczego nie zabierzecie się za sklepy w których sa faktycznie złe wręcz tragiczne warunki przetrzymywania zwierząt nie tylko egzotycznych ale i każdych, chrońcie je !!! ;
Dlaczego nie zabierzecie się za faktycznych przemytników, handlarzy na szeroką skalę nie tylko w polsce ale i na terenie całej europy choć nie wiem czy nie dalej nawet ??? nie znacie takich czy boicie się ruszyć ten temat ??? pomóc wam!!!???
aaaaaa wiem bo najprościej jest wejść na internet i przeszukać fora terrarystyczne, inetrnetowe sklepy - allegro, bo od tego się zaczęło, tak faktycznie nie ruszając d... z miejsca można "przyczynić się do rozwoju egzotyki" BRAWO trzymajcie tak dalej!!!
Jestem przerażony tym co się stało i zachowaniem powiedziałbym jeszcze wczoraj poważnych ludzi zajmujących się ochroną w polsce (teraz już nie wiem czego?)
Wiem że nieznajmość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, ale czy nie łatwiej i prościej było na początku jak weszła w życie ustawa ogłosić to wszem i wobec na forum - w mediach - prasie, co zrobić aby zalegalizować domowe małe hodowle??
nie wszyscy od razu jak się ukazują nowe ustawy czytają je od początku do końca!!! trzeba było im pomóc !!!
Terraryście z krwi i kości łączcie się !!! nie dajmy się !!!
-
O czym wy piszecie?????????
1) Czy policja miala nakaz prokuratora albo sadu, lub chociaz komendanta komisariatu?
Jesli nie, to po co ich wpuszczalas do domu?
2) Nie ma zadnego przepisu, ktory zabranialby handlu Brachypelmami, jesli jest takowy, to poprosze o niego.
To, ze policja robi naloty, to nie znaczy, ze faktycznie istnieje podstawa prawna, do tego typu dzialan.
Czekam na sensowna odpowiedz, ktora poziomem argumentacie choc troche przewyzsza posty pppppp.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Mark0wy czytac potrafisz?
to poczytaj dobrze wszystko jest napisane wyżej, jeżeli nie to jeszce raz:
cytuję:
"...co do paragrafu".. przęstępstwo z art. 128 ust.2 pkt. d Ustawy z 16.04.2004 r. o ochronie przyrody w sprawie przeciwko handlu egzotyczną fauną na podstawie art. 217 paragraf 1 i 2, 219 paragraf 1, 2, 220 kpk..." - czy wszystko jasne ???
-
Moze jakies argumenty, bo ja znam co najmniej 30 spraw, w ktorych zlozono zazalenie do sadu na bezzasadne zatrzymanie, rewizje itp.
Pozdrawiam
Mark0wy