-
UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!
Ponoćmają zakazać paru gatunków pająków jako zwierząt niebezpiecznych !!
najbzdurniejsze w tym jest ze to mają być mn aphanopelmy , pamphobeteusy i pare innych - sick...
trzeba cos zrobić , jest nas durzo więc mamy szansie coś zdziaać ...
moja propozycja jest taka ,,, napiszmy wspulnie jakieś uzasadnienie sensowne , ubierzmy to w słowa i wyślijmy do MŚ ..
na osobe będzie to koszt nadania listu czyli symboliczna złotóweczka a moze o pomóc " ocalić" hobby
argumenty z mojej strony :
1) Nie jest znany nauce przypadek zgonu po ugryzieniu JAKIEGOKOLWIEK ptasznika , jedyne doniesienia to plotki w których gatunek nigdy nie został oznaczony i wszystkie te plotki dotyczą śr naturalnego nie chodowli ,
2) pająki są spokojne - i nawet bardziej agresywne gatunki nie śpieszą sie do konsania ,,,
3) pająki pozostają w terrariach w których maja stworzone odp warunki , więc nawet w przypadku ucieczki nie przerzyją w naszym klimacie przez co nie stwarzaja zagrorzeniia dla osób postronnych ..
4) wymienione na liście gatunki są bardzo popularne w chodowlach i ich liczbe mozna szacować w dziesiatkach tysięcy a dotej pory nie było przypadków " tragicznych " z udziałem pająków
jakmacie więcej to piszczie ,, przydał by sie terz ktoś kto napisze potem to w formie podania ( nie mam talentu do pisania :] )
Ps : To jest naprawde powarzna sprawa !! musimy sie za to wziąść !! bo inaczej będziemy potem płakać ... więc prosze o nielekcewarzenie tego tematu !!
-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!
Pozatym Brachypelmy sa często mnożone w Polsce i ich importowanie nie jest opłacalne.
-
pomysł moze dobry ale musiałoby się podtym podpisać naprawde ale naprawde wiele osób żeby w ogóle oni taki list przeczytali. ja oczywiście będe stał za wami.
-
Przyłaczam sie do akcji , to jest poprostu glupie z ich strony ..........
-
Nie ma problemu. Kazdy, jak sadze ma z 50 znajomych min, ktorzy tez maja znajomych itd. Proponuje pozbierac podpisy od wszystkich ktorzy zechca dac i przeslac to jednemu z forumowiczow, niech napisze postulat i sie to wysle z naprawdym sporym poparciem. Nie do konca orientuje sie jakto jest, ale dla uwiarygodnienia podpisow moznaby, jak na listach do komisji wyborczej, dac nastepujace rubryki: Imie Nazwisko, Adres, PESEL, Podpis. I niech ludnosc wypelnia!!
-
Nie wszystkie brachypelmy maja raki samy jad....... tak samo... aphanopelmy... Niewiem czemu mają zakazać tych gatunków jak sa gatunki bardziej jadowite i niebezpiecznie i żadziej spotykane międzyinnymi : poecilotherie,haplopelmy,citharischiusy.... moje zdanie ;]
-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA
przylaczam sie do akcji tylko napiszcie odpowiednie podanie.
-
niech kazdy wyśle swój list ze swoim podpisem - będzie łatwiej !! chyba ze masz ziomków którzy sie podpiszą to terz ok ,, zbierz ich i wyślij , ale najpierw musimy napisać podanie !!! i zato sie weźmy na początek
-
A skąd te informacje? Może poczekajmy, aż ukaże się rozporzadzenie Ministra w sprawie zwierząt niebezpiecznych....
-
haplopelmy nie są niebezpieczne .. crawashyi terz nie jest ,, - to moje zdanie ,,
prawda jest taka , nikogo nie zabiły i z nikogo kaleki nie zrobiły ,, niema powodu ich zakazywać ..
-
był wątek i było w newsach portalowych ..
myśle ze jak wejdzie to będzie zapuźno ,, a napisac nie zaszkodzi ...
w mojej wersji ma to wyglądać tak .. publikujemy tutaj wzur podania ,, terraryści przepisują/drukują podpisują sie pod podaniem / zbierają inne podpisy ( niekoniecznie ) i wysyłają ,, jak wyślemy im troche listów to przemyślą sprawe a jak wejdzie w rzycie to będzie przechlapane ..
zróbmy to na wszelki wypadek,, nie wymaga to od nikgo pracy ani jakiś pieniędzy ,, napisać /wydrukować list i przejść sie na poczte ...
-
ja sie przyłączam, napisać podanie tak jak Baku powiedział i każdy niech wyśle w swoim zakresie
-
jestem za ! niech ktoś najpierw zorientuje się czy taka ustawa jest w planach ministerstwa, a następnie można opublikować jakiś wzór tak jak baku mówi, wtedy ja na pewno zaciągnąłbym na niego kilkaset podpisów (zamiast pesela, można wziąść numer legitymacji szkolnej) i wysłal do ministerstwa
działajmy teraz zanim będzie za późno. jeśli zobaczą ogromny protest przeciwko takiej ustawie, to powini coś zrobić...
jeszcze jedno, słyszałem że weszła nowelizacja do ustawy o zagrożonych gatunkach i że można już legalnie sprzedawać citesowe pajęczaki, czy t prawda ???
-
Jestem za. tylko ktos ładne ułoży podanie bo ja nie mam zdolności. Po za buraki z sejmu zawsze muszą sie przyczepić do czegoś.
"Nie kradnij rząd nie lubi konkurencji"
-
Zdaje się, że PST swojego czasu wysyłało do MŚ pismo nt. zwierząt niebezpiecznych. Chodziło im wtedy o węże. O sam wzór można ich poprosić - może nas wesprą i po kilku modyfikacjach sklecimy to, co nas interesuje. W końcu ptaszniki to też zwierzątka terrariowe. :)
W kazdym razie jest o co walczyć, bo w przeciwnym wypadku w praktyce hodowle ptaszników nie znikną lecz zejdą do podziemia i dopiero wtedy staną się ofiarami policji i bufoniastych pismaków żądnych sensacji. :/
Ponadto słyszałem też, że mają tam być Pterinochilusy i Poecilotherie. :/
Trzeba o to walczyć dopóki ta lista jest jeszcze projektem. Teraz są teoretycznie największe szanse na jej zmianę. Gdy ona wejdzie, to możemy sobie jedynie popłakać i mieś nadzieję, że policja nam nie pokradnie zwierząt.
Baku, jakby co, to ja chętnie pomogę. Muszę mieć tylko punkt odniesienia w postaci innego pisma. Jeśli ktoś coś takiego ma, to prosiłbym o zostawienie wiadomości na @ lub GG.
I jeszcze jedno - kilka osób myli listę zwierząt niebiepiecznych z listą zwierząt chronionych. Brachypelmy są na tej drugiej, a nam teraz chodzi o tą pierwszą.
-
wszyscy cos slyszeli tylko nikt nie powołuje sie na zadne wiarygodne zrodła - gdzie bylo cos takiego napisane?
-
http://www.terrarystyka.com.pl/forum...18829&start=15
Tutaj dr Robert napisał jakie gatunki planują wprowadzić na liste zwierząt niebezpiecznych .Ciekawe co oni by zrobili z tymi wszystkimi pajakami gdyby jednak sie okazało , że nie można ich trzymać w domu. Nie sądze że jakiś ogród zoologiczny był chętny do przyjęcia kilkuset - kilku tysięcy Poecilotheri.A z tymi Aphonopelmami to juz jest totalne przegięcie nie są aż tak jadowte jak Stromatopelmy albo Heteroscodry których nie ma na tej liście.
-
Ok. Myślę że zanim zasypie się ministerstwo listami trzeba by jednak poczekac na ukazanie sie karty rozbieznosci i ostatecznego tekstu rozporzadzenia. Zadne z wymienionych przez dra Roberta gatunków nie byly uwzglednione w pierwotnym projekcie rozporzadzneia. Wiem ze tez cwoki z Salamandry chicaly umiescic te gatunki na liscie, ale o ile sie dobrze orientuje to nie oni poki co stanowia w tym kraju prawo (mimo, ze sa swiecie przekonani, ze tak wlasnie jest).
-
Baku może wyjaśnij, gdzie słyszałeś o wprowadzeniu tego zakazu ?
-
Cieszę się, że po temacie dr Roberta wreszcie coś ruszyło, ale rzeczywiście skąd informacje o pająkach, które maja się na niej znaleźć? Korsakow napisał,że pajęczarze nic nie zrobili w sprawie swoich pajaków. A co mieli zrobić? Przepraszam ale gdy dostaliśmy do konsultacji proponowaną listę nie było na niej żadnych ptaszników natomiast np. pyton tygrysi był więc "gadziarze" mieli o co walczyć. Poza tym dlaczego terraryści maja dzielić się na gadziarzy, pajęczarzy itd. kiedy trzeba wyrazić jedną opinię na temat jednej konkretnej listy! Przecież wielu z nas hoduje wiele róznych gatunków. Uważam, że żadnych ptaszników na liście być nie powinno bo niezanotowano przypadku smierci człowieka po ukąszeniu któregokolwiek gatunku ptasznika (w przeciwieństwie do pytona tygrysiego który ponoć pozbawił życia paru hodowców). W pełni popieram napisanie takiego uzasadnienia do MOŚ i chętnie wyślę swój podpis. Teraz już jest o co walczyć...
-
niebyło ale mogą być ,, lepiej zasypać ich listami na wszelki wypadek niz potem płakać
jw73 zobacz post SD AS
mantid ,, jak to wejdzie to będzie zapuźno
-
niebyło ale mogą być ,, lepiej zasypać ich listami na wszelki wypadek niz potem płakać
jw73 zobacz post SD AS
mantid ,, jak to wejdzie to będzie zapuźno
-
Już cos znalazłem trzeba zadzowinić do kogoś z głebszych zrodeł:
http://www.mos.gov.pl/1telefony_i_adresy/index.shtml
tylko nie wiem do kogo moze nacie osoby z tamtej listy to moznaby było sie cos dowiedziec.
-
http://www.mos.gov.pl/telefony/cgi-bin/search.cgi
tu jest moje wyszukanie z departamentu ochrony przyrody ale do kogo sie zwrócić. ??
A wysle majla do wszystkich o informacje w sprawie gatunkow które maja byc zakazane
-
ELO!!!
Postaram sie jakos zalatwic konkretne podanie!!!Zapytam sie tez mojego brejdaka co mozna zrobic i czy zna kogos kto moze cos doradzic albo zrobic.Baku bede sie odzywal na gg
-
Dobra narazie skleciłem coś takiego :
Dzień dobry
Pisze ten e-mail w sprawie nowej ustawy, która ma wejść. Chciałbym prosić państwa
o to abyście przesłali mi dokładniejsze informacje o gatunkach pająków, które maja
być zakazane w hodowli. Jeśli to możliwe prosiłbym o podanie telefonu do osoby,
która tworzy lub bierze udział przy pracy nad tą ustawą. Proszę o telefon dlatego , że
chciałbym się dowiedzieć więcej o całej tej ustawie czy poprawkach to ustawy, która
weszła wcześniej w życie.
Jednocześnie pragnę się zapytać dlaczego terraryści z całej Polski dowiadują się o nowej
ustawie ostatni i nie są spytani o zdanie. Jak wiedzą państwo dobrze, to tylko terraryści
potrafią ocenić, które gatunki są groźne dla człowieka i są zbyt agresywne by mogły być
dopuszczone do hodowli. Dzięki naszej wiedzy, która nie pochodzi tylko z książek, można
śmiało stworzyć nową ustawę, która będzie bezpieczna dla środowiska oraz jednocześnie
będzie zadowalająca dla terrarystów.
Również prosiłbym bardzo o wysłanie wiadomości do administratorów stron:
- www.terrarium.com.pl
- www.terrarystyka.com.pl
W celu stworzenia nowego newsa oraz przesłania całemu gronu terrarystów nowych
informacji o nowej ustawie. Jednocześnie proszę o szybka odpowiedz lub jeśli wiadomość
został wysłany pod zły adres, podanie prawidłowego adresu osoby, która będzie mogła mi
podać dokładniejsze informacje.
i wysłałem do :
Departament ochrony przyrody:
Wlodzimierz.Bobrzyk@mos.gov.pl, Jan.Chodziutko@mos.gov.pl,Halina.Cze...cka@mos.gov.pl, Tomasz.Czujkowski@mos.gov.pl, Agnieszka.Dalbiak@mos.gov.pl, Maria.Derlukiewicz@mos.gov.pl, Piotr.Dobrzynski@mos.gov.pl, Bozena.Bartak@mos.gov.pl, Bozena.Haczek@mos.gov.pl, Adam.Jawinski@mos.gov.pl, Helena.Kaminska@mos.gov.pl, Joanna.Kaminska@mos.gov.pl, Zygmunt.Krzeminski@mos.gov.pl, Stanislaw.Kucharski@mos.gov.pl, Aleks.Kuczorra@mos.gov.pl, Andrzej.Langowski@mos.gov.pl, Krzysztof.Lissowski@mos.gov.pl, Magdalena.Mikitiuk-Ziolek@mos.gov.pl, Arkadiusz.Nowicki@mos.gov.pl, Wanda.Olech-Piasecka@mos.gov.pl, Dariusz.Piechowski@mos.gov.pl, Joanna.Pijanowska@mos.gov.pl, Karolina.Powalka@mos.gov.pl, Jolanta.Rodziewicz@mos.gov.pl, Malgorzata.Rudzinska-Sajdak@mos.gov.pl, Joanna.Rybak@mos.gov.pl, Teresa.Stolarska@mos.gov.pl, Joanna.Strzelecka@mos.gov.pl, Ryszard.Suminski@mos.gov.pl, Emmanuel.Thiry@mos.gov.pl, Agnieszka.Twarog@mos.gov.pl, Krystyna.Wojciechowska@mos.gov.pl, Malgorzata.Wozniak@mos.gov.pl, Barbara.Zbiegieni@mos.gov.pl, Krystyna.Wojciechowska@mos.gov.pl, Marta.ZAK-Wolynko@mos.gov.pl,
-
cztery osoby chyba zmieniły mail bo ie doszedł
-
dowiedzieliśmy sie tylko w pierwowzorze nie było napisane o pająkach a o gadach głównie a ponoć teraz dodali pająki - w tym problem
nie trzeba było pisać bez uzgodnienia ale zobaczymy - moze cos z tego będzie ..
-
tak czytam i troche mnie to bawi. Ale i płakac mi sie chce.Chyba nie myslicie ze ktos przejmie sie opinią terrarystów?U nas prawo stanowi sie zza biurka i zaden buc z ministerstwa nie przejmie sie tym co napiszemy.Nie mieszkamy w Szwecji tylko w Polsce i tu nikt nie zwarza na opinie ludzi tylko pisze prawo tak zeby było prosto ,łatwo i przyjemnie.Pisac sobie mozna a i tak oni posłuchają nie terrarystow tylko np Salamandry bo za nami nie stoi nic a za nimi Kasa z Unii.Moge sie podpisac nawet i 100 razy pod społeczną listą a i tak nic to nie zmieni i połowe naszych zwierzakow trzeba bedzie do ZOO oddac.Moze wy jako młodsi wierzycie ze społeczne protesty cos zmienią ale ja zawsze powiem-w naszym kreju to nierealne!!!!No ale probowac mozna.Moze kiedys ruszymy z posad bryłe swiata :)
-
To wszystko zaczyna przypominać paranoję.. *****!! Gdzie ja żyję??
Nie ma innego wyjścia, jak robić cokolwiek. Przynajmniej "przyjmie" się "przepisy" ze świadomością że co się dało to się zrobiło!! W miarę możliwości oferuję swoją pomoc.
-
kaarol, troche w tym tym liście błędów, no ale już trudno. Może stworzyć własną liste gatunków które uważamy za niebezpieczne (to jest kierowane dla terrarystów ogólnie, nie tylko dla pajęczarzy) i wysłać ją chociażby salamandrze. Z tą listą bedzie problem, wiec uważam, że najlepiej jakby jej sporządzeniem zajęło sie grono ludzi którzy wnieśli najwięcej w poszczególne fora, inaczej wytworzy sie jedna wielka kłótnia. Wypowiedzcie sie prosze. Można sporządzić dział z ankietami dla poszczególnych gatunków (chociaż zapewne na pytanie: "czy uważasz, że gatunek xxx jest niebezpieczny?" wiekszość odpowie, że nie).
No to tyle, staram sie tylko jakoś pomóc.
PS. może plakaty? :P
-
Hodowcy gadow swoje wywalczyli, my tez powinnismy. Z tego co wiem, to maja na owej liscie byc:
Czarne wdowy TheridiidaeLatrodectus spp.Steatodea spp.
Tarantule LycosidaeLycosa spp.
Pająki z rodziny SicariidaeLoxosceles spp.Sicarius spp.
Pająki z rodziny DipluridaeTrechona spp.
Pająki z rodziny HexathelidaeAtrax sppMacrothele spp.
Pająki z rodziny CtenizidaeConothele spp.
Pająki z rodziny CtenidaeCupiennius spp.Phoneutria spp.
Pająki ptaszniki TheraphosidaeAphonopelma spp.Ceratogyrus spp.Pamphobeteus spp.Poecilotheria spp.Pterinochilus spp.
Skorpiony z rodziny Scorpionidae Buthus spp.Centruroides spp.Androctonus spp.Leiurus spp.Mesobuthus spp.Parabuthus spp.Tityus spp.
Pareczniki Scolopaendra spp.
Conus geographus
Ośmiorniczki Hapalochlaena spp.
-
Materiały dotyczące listy napłynęły w zeszłym roku (sierpień) z Departamentu Ochrony Przyrody. Niestety link do listy nie działa.
Pamiętam, że na wstępie nie wyminiano ani jednego gatunku ptasznika (tylko kilka "true spiders"). Pod tym względem było zbieżne ze stanowiskiem PST (przynajmniej wg. pliku, który umieścili na tej stronie).
O ile wiem, listę, poszerzoną o wymieniane tu gatunki wystosowała "nasza kochana" Salamandra (a przynajmniej z organizacji biorących udział w konsultacjach, tylko do ich materiałów dotarłem).
Pomimo poszukiwań, nie dookopałem się do materiałów o znowelizowanej ustawie. Więc chyba jeszcze nie wiadomo jak to wygląda. Ale sądząc i znając siłę przebicia Salamandry (i organizacji do niej podobnych), oraz kondycję stowarzyszeń terrarystycznych, nie wygląda to najlepiej.
Słowem, dobrze byłoby wciągnąć w to jakichś przedstawicieli ogrodów zoologicznych, bo chyba im nie zależy na zalaniu ich pająkami :]
-
Za niedługo to w tym kraju nie będzie można nawet hodować zbożówki bo stwarza zagrożenie dla chomika sąsiadki.Jeżeli tak dalej będzie to nie pozostaje nic innego jak tylko uciekać z tego kraju.Szkoda że robieniem takich ustaw zajmują sie ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia o tych pięknych zwierzętach.
-
Dołanczam się do akcji. Te podanie ma troszkę, za dużo kolokfializmów (wiem, że łatwo komenytować) Coś w stulu prośbę moją motywuję.... itp.
-
nie ?? to czemu pytona i boa zdjeli z listy ?? a w pierwowzorze był :]
lepiej sprubować popierdolić niz umrzeć nieprubując ...
-
jestem za oraz jakbyscie zbierali takie podpisy to pewnie udałoby mi sie zebrac ich dosc sporo na uczelni
-
Jeśli chodzi o bezkregowce to po sieci krązy lista z załacznika. W stosunku do pierwotnego projektu jest trochę zmieniona. Lista zakrawa na absurd.
Nie wiem na ile pokrywa się to z oficjalnym stanowiskiem ministerstwa, proponuje spytac człowieka, ktory odpowiedzialny byl za zbieranie opinii w ramach tzw. konsultacji spolecznych. To chyba on zajmowal sie opracowaniem (a w kazdym razie maczał w tym palce) listy od strony MS.
Facet ten nazywa sie Adam Jawiński pracuje w departamencie ochrony przyrody:
Adam JAWIŃSKI
(22) 57 92456
Adam.Jawinski@mos.gov.pl
Przede wszystkim podkreslilbym w tego typu liscie fakt, ze w UE nie ma tego typu przepisów odnosnie ptaszników i to, ze nie ma udokumentowanych przypadków smiertelnych ukaszenia przez ptaszniki.
Poza tym trzeba by napisac, ze w polskich hodowlach jest zapewne kilka - kilkanascie tysiecy osobników ztych rodzajów i wydanie niniejszego rozporzadzenia (to nie ustawa ale rozporzadzenie) spycha nagle poza margines prawa kilkutysieczna grupę osób.
Ja moją opinie na ten temat wyraziłem w sierpniu i wtedy tez przeslalem ją z obszernym komentarzem do ministerstwa.
-
Musicie wziac pod uwage ze ta lista nie jest do momentu opublikowania oficjalnym stanowiskiem MS. W tym momencie teoretycznie wiec nie mozna sie na nią powoływać, nawet jesli jej kopie krązą w sieci...
-
ja sie postaram o podpis mojego Dziekana i paru osób zaqjmujących sie zoologia ,, ty terz byś mugł ,, ale niech ktoś napisze jakieś podanie - ja bym naprawde sie zato wziął ale nie umie pisać takich zeczy + dysselekcja to ja dziękuje :P:P
napiszmy to na podstawie tego co napisało pst w sprawie listy ,, zn napiszmy o kazdej z tych podrodzin ze nie jest szkodliwa i takie tam , i inne aspekty ,, i zrubmy to dokonca tygodnia bo czas nas goni .. jak zasypiemy ich listami to napewno coś to wpłynie ..
dajmy im coś .. wpiszmy na liste pare gatunków - niech mają coś dla siebie ...
ja bym proponował dać jako najbardziej szkodliwe :
s calcatum - nie lubie ich :P:P
P.smithi - i tak nikt hyba tego nie ma i mieć nie będzie ..
H.rabustum - wzorzec gatunku zaginą - nie ma go więc mozna zakazywać ...
P.spinifer - i tak ich nie ma :]
dodtego bym atraxy napisał ( ale i tak chyba są )
napiszmy dotego ze to są gat jedyne które mogą stanowić potencjalne zagrozenie i ze nie są podobne do innych przedstawicieli swojej podrodziny więc ich identyfikacja nie stanowi problemu ,,,
jak dla mnie to wszystkie są nieszkodliwe , ale trzeba im cos dać ... - hć to tylko taka propozycja - poprostu niech ktoś coś napisze i publikuje na forum propozycje podania , coś wymyślimy wtedy razem ...