czesc moja samiczka złozyła dziś w nocy jaja niestety jedno tak w 70% jest przysypane ziemią :( czy to moze wpłynąć niekorzystnie na rozój malca?
Wersja do druku
czesc moja samiczka złozyła dziś w nocy jaja niestety jedno tak w 70% jest przysypane ziemią :( czy to moze wpłynąć niekorzystnie na rozój malca?
Nie
Stary to chyba dobrze ze je zasypala niekorzystnie moze wplynac to ze tego drugiego nie przysypala bo mogla byc za niska temperatura i wilgotnowsc!!
ja mam jeszcze pytanie czy należy jajka odkopać?? Czy młady gekon wykluwając się pod ziemią sam to zrobi??
i jeszcze jedna sprawa zrobiłyem inkubator ale miseczka z ziemią i z jajkami dryfuje sobie na widze nie usztwiniałem je moge tak zostawić czy poprawić?
dzieki za posty
jajek nie ruszaj !!!1 nie wolno bo embrion obumiera
samica ukłąda tak jajko ze gekonik mały bez problemu z niego wyjdzie
skoro mówią tu ze nie szkodzi ze jajko jest zasłoniete wiec wydaje mi sie ze nie ma sie czym przejomwać
ale moje są całkowicie zakopane w sumie to nawet ich na oczy nie widziałem bo ich nie odkopywałem tylko przełożyłem pojemnik do inkubatora i czekam nawet nie wiem czy jest na co
więc??
a napewno tam sa?? :)
Jak chcesz sie dowiedziec to bez broblemu mozesz je delikatnie odkopac nawet mozesz je sobie wziasc i zobaczyc tylkozeby nie obrucic ich w zadna strone chodzi o to zeby "gora" zawsze byla na "gorze".A jak nie chcesz to nie musisz ich odkopywac tylko utrzymuj temp. i wilgotnosc!! :) Powodzenia
Tak bo samica się zachowywała w sposób który wskazywał że złożyła jajka :
przyesypała cały piach w tera na jedno miejsce
dzień wcześniej widziałem jak w tym pijemniku były dwa wykopane dołki
Czesc
jaja złozone przez mojego gekona są od 2 -3 dni w inkubatorze , niestety sa nieco zapadnięte !
czy oznacza to ze sa niezaplodnione czy jest szansa ze jeszcze sie cos z nich wykluje !?
temperatura jest non-stop 30,5 st. C
raczej nic z nich nie bedzie, na dniach zapadna ci sie calkowicie:(