-
Problem z UV, a może nie...
Witam wszystkich!
Jak to w końcu jest: potrzebuję tej świetlówki UV czy nie bo zdania są bardzo różne. A gdybym tak zamiast świetlówki naświetlał co jakiś czas Gekony Lamparcie lampą UltraVitalux? Czy jest to dobry pomysł? A jeśli tak to jak naświetlać, co ile i kiedy przerwć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!
\m/(^___^)\m/
-
Re: Problem z UV, a może nie...
Wita
Ja bym dal Repti Glo 5.0 lub 8.0. Zawsze lepiej zapobiegac krzywicy.
Pozdrawiam
-
Moim zdaniem gekonom nie potrzebne jest UV ponieważ są to zwierzęta nocne.
Pamiętaj tylko o witaminach. Polecam firmę SERA
-
Witam
Hmm to dlaczego czesto laza w dzien?? Gekony ogolnie sa zwierzetami nocnymi, ale lampraty nie zawsze sie chowaja w dzien :)
Pozdrawiam
-
popieram Silenta, gekony mimo iż są nocnym gatunkie często łażą po terra, a co do UV jest na tak i stosuje świetlówkę.
-
Oczywiście UV im nie zaszkodzi ale gekony z natury są nocne i w naturze w dzień sie chowają wiec ich system syntezowania witaminy D jest inny niż u gadów typowo dziennych.
W terrariach są zazwyczaj aktywne wtedy kiedy im sie podaje pokarm.
-
Ale po co wydawać nieziemskie pieniądze na coś co jest niepotrzebne. Gekony lamparcie to jaszczurki nocne które nie mają w zwyczaju przyswajać promieni UVB w stopniu takim aby trzeba bylo specjalne oświetlenie montować w terrarium.
-
Zapotrzebowanie UV u gekonow jest moim zdaniem 50%, poniewaz sa to zwierzeta nocne ale w terrarium po pewnym czasie przyzwyczajaja sie do swiatla dziennego i czesto wychodza sie poogrzewac(czesto starsze osobniki), tak wiec przydala by sie w tym czasie swietluwka UV(witaminy rowniez nalezy podowac, bo niektorzy mysla ze jak maja UV to witaminy nie potrzebne). Z drugiej strony jak zwierzaki sie nie przystosuja do swiatla(a tego nie wiemy przed kupnem, lub przed wylegiem) to nie potrzebujemy swietlowki bo i tak zadko kiedy dojdzie do nich promieniowanie UV. Jesli jednak chcesz kupic swietlowke to polecilbym Repti Glo 5.0, bomoim zdaniem ta swietlowka najlepiej sie nadaje to oswietlania tych gekow.
-
Silent z tym 8.0 to dowaliles. Trzeba pamietac ze nadmiar promieniowania UV a co za tym idzie witaminy D3 moze doprowadzic do hiperwitaminozy co jest znacznie gorsze niz awitaminoza do ktorej ciezko jest doprowadzic gada o nocnym trybie zycia.
-
zgadzam sie z raffee jezeli chcesz dawac gekowi promienie uv to repti glo 2.0 bo 5.0 to juz jest troche duzo
-
nie przesadzajcie 2.0 jest dla plazow a nie dla gadow. A 5.0 jest chyba dla gadow ale o biotopie tropikalnym.
-
Pozatym z tych promieni 5.0 dojdzie do gada jakies 0-20% promieniowania wiec to nie za duzo. Z 2.0 tez tak dojdzie wiec nie za bardzo gad sie naswietli i ta lampa nioc nie da.
-
N I E P O T R Z E B U J E S Z Ż A D N E J Ś W I E T L Ó W K I U V !!!!!!!!!!!
-
Witam
Ja uzywam Repti Glo 2.0 dla chwytnic kolorowych, a Ty mi mowisz ze bedzie dobra dla lampartow?? Przeciez one czesto wygrzewaja sie w dzien(gekony nie chwytnice) (znam tylko takie ktore w dzien laza bo sie przyzwyczaily) Repti Glo 5.0 conajmniej. Moj kolega stosuje 8.0 i sa zdrowiutkie, nie maja krzywicy i maja ladne kolorki :)
Pozdrawiam
-
To gekony nocne, więc nie potrzebują świetlówki UV! a to, że w dzień się wygrzewają to zupełnie co innego
-
a nie wystarczy im np. w lato czesto je naswietlac przy sloncu po np 15 minut a w zime dawac witaminy ?? (latem też )
-
Moje geki laza prawie wylacznie w dzien bo tak sie przyzwyczaily. Zapewne dlatego ze podaje im pokarm w dzien :)
Uzywam swietlowki ReptiLight z 4% UVB, witaminy rowniez podaje i zwierzeta sa w doskonalej kondycji.
-
Nie potrzebuje. Ale nie zaszkodzi stosowac.
-
Już raz pisałem że gekony z natury są zwierzętami nocnymi i do syntezy witaminy D nie potrzebują promieni UV. Radzą sobie w inny sposób.
Oczywiście że im nie zaszkodzi ale jest to calkiem zbyteczne. Tak samo nie zaszkodzi jeśli będziesz miał platynową miseczkę w terrarium ale jest to ZBYTECZNE !!!
W terra wygrzewają sie w dzień bo jest im zwyczajnie zimno a nie potrzebują światła. Pokarm zapewnie tez najczęściej dostają w dzień wiec sie nie chowają całymi dniami.
-
Witam wszystkich!!!
Właśnie przeczytałem wszystkie posty i teraz to już mam mętlik w głowie. A co z tą lampą UltraVitalux była by chyba dobra na zasadę "zbyteczne ale nie zaszkodzi".
Co wy na to? Jaka jest wasza opinia?
-
Ultravitalux jest tak mocny ze przy zlym czasie naswietlania moze powaznie zaszkodzic, zwlaszcza gekonowi, ktory w naturze raczej nie pobiera promieniowania UV ze wzgledu na pore swojej aktywnosci.
-
No dobra, a mógłby mi ktoś powiedzieć czy droga jest taka lampa (chodzi mi o UltraVitalux oczywiście)? Ile kosztuje? Czy jest bezpieczna dla Gekonów Lamparcich? A jeżeli tak to jak naświetlać zwierzak? Ile ma trwać jedno naświetlenie i w jakich odstępach czasu naświetlać? I kiedy przerwać cykl naświetlań?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
CZY NIE MOZECIE POJAC ZE GEKON LAMPARCI NIE POTRZEBUJE PROMIENI UV!!!
NIWE MACIE CO ROBIC Z PIENIEDZMI??? Po co kupowac cos co nie jest wymagane. Wystarcza odpowiednie witaminy a bedzie wszystko ok.