witam mam naspępujące pytanie. JAk się układa kabel grzewczyw terrarium 60/40/30 dł/szer/wys pod terrarium czy w terrarium??
Wersja do druku
witam mam naspępujące pytanie. JAk się układa kabel grzewczyw terrarium 60/40/30 dł/szer/wys pod terrarium czy w terrarium??
Wszystko zależy jaką temperaturę chcesz uzyskać i czy ten kabel jest w stanie zagrzać do pożądanej temperatury. Napisz jaką ma moc grzewczą, ,jaką chcesz temperature i z jakiego materiału masz terra.
Możesz go wyłożyć w środku i dobrze zabezpieczyć np. płytkami tak, żeby nie był dostępny dla zwierzaka, a na to warstwa podłoża.
kabel jest 25v I chce uzyskać temp 28C , terrarium jest ze szkła i obite korkiem
ja bym na Twoim miejscu zrezygnował z kabla grzewczego.
Spokojnie zagrzejesz takim kablem od zewnątrz i wewnątrz. Jeśli by miał problem z zagrzaniem to możesz położyć go na folii aluminiowej wtedy bedzie bardziej odbijała ciepło do góry.
MareQ... z jakiego powodu odradzasz kabel ?
kabel odradzam z takiego powodu, że grzanie zwierzaka od dołu jest sprzeczne z tym co sie dzieje w naturze. Niema czegoś takiego jak grzanie zwierzęcia 'od dołu'. Ciepło dociera z góry, od słońca czego imitacją w terrarium ma być żarówka grzewcza (dodatkowym uzupełnieniem powinno być UVB, niektórzy uważają że nie jest konieczne, ja mam inne zdanie na ten temat). Jezeli w terrarium nie utrzymuje sie wystarczająca temperatura należy poprostu zmienić żarówke na mocniejszą.
Tłumaczenie z jakim sie już kiedyś spotkałem, a mianowicie że przecież ziemia sie nagrzewa od słońca i po zmierzchu grzeje zwierzaków od dołu też wydaje mis ie być nie uzasadnione, ponieważ w warunkach panujących w terrarium, kamienie czy inne elementy wystroju tez sie nagrzewają i po wyłączeniu żarówki przez jaki czas jeszcze są ciepłe.
Wiadomo, że ile hodowców tyle szkół na trzymanie zwierząt, w każdym razie ja jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju kabli grzewczych, gorących kamieni i innych tego typu rzeczy.
Mam nadzieje że przedstawiłem to w zrozumiały sposób ;)
W każdym razie oszczędźcie sobie krytyki, jeżeli komuś sie nie podoba to co napisałem - trudno, takie jego prawo.
Ja z kolei uważam że grzanie kablem grzewczym w nocy jest bardziej naturalne niż grzanie żarówką, a jak sam powiedziałeś że kamienie nagrzane od żarówki dają ciepło przez jakiś czas, to dlaczego by nie stosować na noc kabla grzewczego który imituje grzanie w ciągu nocy przez kamienie?
konradkers nie powiedział że chce dołożyć kabel bo ma za zimno, tylko pyta jak go zamontować. A co do promieni UV jestem jak najbardziej za.
Przeczytaj co sam napisałeś, co w tym nieuzasadnionego ??
Poza tym żarówka nie jest w stanie nagrzać kamienia w taki sposób jak promienie słoneczne.Cytat:
Tłumaczenie z jakim sie już kiedyś spotkałem, a mianowicie że przecież ziemia sie nagrzewa od słońca i po zmierzchu grzeje zwierzaków od dołu też wydaje mis ie być nie uzasadnione, ponieważ w warunkach panujących w terrarium, kamienie czy inne elementy wystroju tez sie nagrzewają i po wyłączeniu żarówki przez jaki czas jeszcze są ciepłe.
ziemia od słońca tez nie jest ciepła całą noc tylko jakiś czas po 'wyłączeniu' słońca :)
Ciesze sie że przynajmniej w kwestii UV sie zgadzamy, bo w przeciwnym wypadku dalsza dyskusja nie miała by najmniejszego sensu ;)
Anyway, uważam że UV + żarówka to jest optimum wyposażenia i dla zdrowia, kondycji i dobrego 'samopoczucia' gekona nic więcej nie trzeba.
dobra ale ja mam żarówke i UV ale dalej temperatura jest za mała A dla moich kochanych gekó zrobie wszystko żeby miały ciepełko
No to może poprostu zwiększ moc żarówki jak masz za zimno, poza tym temperatura musi być zróżnicowana, ,więc nie musisz w całym terra mocno grzać.
MareQ... skoro nie kablem grzewczym to w jaki sposób podnosisz temperaturę w nocy ? o ile ją podnosisz wogóle.
już niemam takiego problemu. Jak terrarium stało na ziemi, wówczas stosowałem na noc albo czerwoną albo niebieską żarówke 15W. Teraz jednak terra zmieniło miejsce położenia i temp utrzymuje sie na poziomie 22st więc jest ok.
Ja bym radził wewnątrz pod podłożem! Osobiście używam słabszego kabla ale mam też kamień grzewczy. Ale taki kabel ak masz bedzie OK.