myszy śmierdzą (setny raz na forum)
Wiem, że ten temat był już wiele razy poruszany, ale co mogę jeszcze zrobić (prócz wysypania dna torfem i wiórami oraz częstego wietrzenia), aby myszy mi nie śmierdziały? Może są jakieś preparaty przeciwzapachowe (prócz dezodorantu ;D)?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Michał
P.S. Nie ochrzaniajcie mnie za to, że po raz setny, ale o preparatach jeszcze nie słyszałem.
Re: myszy śmierdzą (setny raz na forum)
Samice mniej śmierdzą. Jeśli to chodowla myszy karmowych, zostaw sobie tylko jednego samca. Nadal będą śmierdzieć, ale mniej.
Tak jak mowi radek skarmiaj w pierwszej kolejnosci samcami to one tak sisaja! Ja teraz mam pecha bo na 50mlodych mam tylko 8samic... dobrze ze jak sie rozsiusiaja to juz bedzie cieplo w altanie ;P :)
Niestety, nie ma takiego srodka:(
Zawsze beda smierdzialy, nawet wymienianie podloza non stop nie zapewni ci przyzwoitego zapaszku.
pozdrowionka
Szkoda. W sumie przez lato nie powinno być problemu, bo będe miał cały czas otwarte okna, ale w zimie zrobi się sajgon :). Myślałem nawet o tym, żeby mieć tylko 3-4samice, a dorosłego samca dokupywać co 3 tygodnie do zapłodnienia i potem do węża, ale nie wiem, czy po stresie po podróży będzie chciał się rozmnażać. Czy to dobry pomysł?
No napewno nie tak odrazu zabierze sie do pracy, bedzie musial troszke posiedziec, ale raczej nie powinno byc z samcem problemow.
Zawsze mozesz kupowc mrozonki i problem z glowy ;) Ja mam myszy po 2 zl i woze do Wawy:) wiec jakby co to daj znac.
pozdrowionka
do wawy masz troche daleko :P
Częsta wymiana ściółki i jak najmniejsza ilość samców.
Myszy leją po domkach, rurach, miskach itd więc te rzeczy trzeba ograniczyć ;)
wrbirds - jeździsz z Elbląga do Wawy? a można Cięczasem troszeczkę wykorzystać do transportu jakiegoś zwierza? :D
Cathycash zalezy jaki to zwierz ;)
Jakby co to pisz na maila.
Pozdrowionka
Najwiekszy zapach wydziela mocz. Tak jak u innych zwierząt, myszy(samce) zaznaczają terytorium. Jeśli obok jest inny samiec, nawet w drugiej klatce(akwarium), to... ci nie poszło:). Nawzajem będą czuły swój zapach i bez przerwy zaznaczały terytorium(czyt. LAŁY). Rada: nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na myszy, ale najlepiej zrób harem 1samiec + samice(od 1 do 6). Nie wytępi to oczywiście całego zapachu, ale zmniejszy intensywność. Torf + trociny to b.dobre rozwiązanie, jeśli o podłoże chodzi(ja stosuje 2częsci torfu kwaśnego na 1część trocin). Pozostało wspomnieć o regularnej wymianie...
pozdrowionka
a gdyby tak postawić po jednym akwarium w różnych częściach pokoju ?=]
wrbirds - najczęściej jakiś gryzoń ;) Ale nie w ujęciu karmowym, absolutnie nie ;-)
He,he... Nie doceniasz tych małych dziabšgów! Większoć ssaków zaznacza terytorium(w wyżej opisywany sposób :)), po to przede wszystkim, by pokazać granice swojego panowania innym osobnikom swojego gatunku(taki specyficzny kod). Jeli ty wyczuwasz mocz myszy(a jeste innym gatunkiem), to pomyl, jak go czuje to samiec, znajdujšcy się obok (do którego zapach ten jest kierowany)!! Mam naprawde dużo myszy, eksperymentowałem z nimi, i...NIC! Zmusiły mnie do tego, ze wygospodarowałem im osobne pomieszczenie :) Zwierzštka takie już sš! No, możesz samce wykastrować, ale to mija się z celem...
pozdrowionka :)
Istnieją jakieś ściółki do kuwety dla kotów pochłaniające zapachy, ale z pewnością tanie one nie są i nie wiem czy dla myszy nadawałyby się, choć może jakby dodać trochę torfu...jednak nie, po co przepłacać. Za tą cenę lepiej kupić trochę myszek;-))
są tanie chyba 5 kilo za 13 zł więc dla takich myshek shybko nie pójdzie widziałem że w zoologiku stosowali to też u myszy frete króliczków itp. tyle że wymieszane z trocinami. To jest myśl :]
czyli mamy nowy patent;-))
Granulat dla królików to jak na razie najlepsza ściółka jaką trafiłem :) 1,4 - 1,6 za kilogram i swietnie chłonie wilgoć...
nie no na serio czeba wypróbować :]
nie chodzi o dla królika tylko dla kota chociaż pewnie toi jest to samo tylko pod inną nazwą :P
patent nowy jak nowy, bo ja stosuję np. super cat'sa czy cat's dream już dobre parę lat ;)