Witam.Mam prośbę mianowicie poszukuję informacji na temat hodowli modliszki Popa spucra.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Wersja do druku
Witam.Mam prośbę mianowicie poszukuję informacji na temat hodowli modliszki Popa spucra.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
moge ci powiedziec oogolnie wszystkich pop:
temperatura 25-30*C
terra spryskujemy 1x w tygodniu
Kopulacja:
samice sa agresywne
zaniepokojone upodobniaja sie do otoczenia i trudno je zajac godami
samica kokon co tydzien (5x)
z kokonu wyklowa sie ok. 100nimf po 5-7tyg temp. 30*C i raz w tyg spryskiwac
maja 5-7mm i sa smolisto czarne
Dięki.Powiedz mi jeszcze czy terrarium jak u innych ma być o układzie pionowym?
oczywiscie i jak najwiecej galezi
A jaka wielkosc osiagaja (samice)? Gdzies czytalem ze 6,5cm a moja przed wylinka imaginalna ma 7cm.
Dzięki za info! Moja też jest przed imaginalną i ma ok.8 cm.
ile taka modliszka kosztuje??
Ja dałem 60 zł za samice i 40 za samca.Nie tanio!
Ale warto bo ciekawy gatunek ;)
Jadlem 25zl za taka 3,5-4cm, czyli gdzies po 4-5 wylince, tez mam parek. Twoja ma 8cm, duza jakas Ci sie trafila:) moja ma dokladnie jakies 6,7cm.
Poprawka moja też ma dokładnie 7 cm.,ale ma bardzo małe zaczątki skrzydeł. To mnie dziwi.Twoja też takie małe ma?
moja tez ma, ale na 100% nie jest na przedimaginalnej
A ile ma cm.też 7?
moja ta nie wiadomy gat. kupiony w biofilu i osiaga 12-13cm, a ma narazie 8cm i jest na 6wyl. (ma juz widoczne male skrzydelka)
Ja też kupowałem w Biofilu więc mamy te same tylko niewiadomo czy one faktycznie dorastają do 12-13 cm.Bo widziałem na jakiejś stronce identyczne fotki i tam pisało ,że one rosną do 6-7 cm.chociaż to też się nie zgadza bo te już mają 7 cm.Moja teraz obraziła się na jedzenie więc najprawdopodobnie będzie wylinka.
I jednak miałem rację!Dzisiaj w nocy przeszła wylinkę imaginalną ,pojawiły się skrzydła do połowy odwłoka i nie ma więcej niż 8 cm.Więc ten opis w biofilu jest błędny.
napisz do biofila, ja tez myslalem ze bledny wiec to moze byc batesi!!!
Wszystko na to wskazuje,że to P.batesi bo i wygląd się zgadza i wielkość>
Wiedzialem ze to bledny opis, patrzylem na wszystkie afrykanskie modliszki Popa sp., macrodanuria sp. i danuria sp. Wszystkie mialy male skrzydla nie zakrywajace odwloka. Dlatego jak zobaczylem zawiazki u mojej na ktorych bylo widoczne uzylenie a miala ona dopiero 7cm wiedzialem ze cos w biofilu pokrecili. Moja ma teraz grube zawiazki i niebawem bedzie duza. Gdyby to nie byla wylinka imaginalna, zawiazki nie pecznialyby przed wylinka:)
No coz, 12cm miec nie bedzie ale i tak swietny gatunek.
Ja moja kupilem w sklepie w czestochowie ale porownujac asortyment zauwazylem ze oba sklepy maja owady z tego samego zrodla. Wlasciciel sklepu tez poinformowal mnie ze bedzie ona miala ponad 10cm.
Aha-nie ma juz popa batesi. Wedlug nowej systematyki sa juz tylko 2 podgatunki: popa spurca spurca i popa spurca crassa.
KIng i serafin, jakie modliszki jeszcze hodujecie?
hodowalem jeszcze Cerobroter pictipennis samca ale pare dni temu zdechl, ale w sobote jade po 2paradoxy lub po pajaka.
PULSAR czym sie rozni P.s. spurca od P.s. crassa?
Wkurzyłem się trochę z tą Popą spurca bo Sułek powiedział,że samica ma do imago jeszcze ze dwie wylinki i dokupiłem młodszego samca licząc ,że zdąży jeszcze podrosnąć do samicy,a tu po paru dniach fruu... wylinka imaginalna i wygląda na to,że znowu zostałem bez samca dla niej.Niewiem co teraz zrobić.
hehehe a ja mam samca na 100% a moj kolega samice
zadzwonić do mnie - jakie to proste :))
King a tego samca masz dorosłego???