Prośba o pomoc w rozpoznaniu gatunku modliszki - kupiona jako Creobroter Meleagris ale ktos mi powiedział ze to Creobroter pictipennis - no i teraz sam nie wiem co mam
Wersja do druku
Prośba o pomoc w rozpoznaniu gatunku modliszki - kupiona jako Creobroter Meleagris ale ktos mi powiedział ze to Creobroter pictipennis - no i teraz sam nie wiem co mam
jest to creobtoter
jesli masz go z polski to najbardziej prawdopodobne ze to creobroter pictipenis
(wyglada na samice)
Witam pięknie:)
Na 100% jest to Creoboter...
Porównując to zdjecie ze zdjęciem w mojej encyklopedi terrarystyki wynika że jest to meleargris.
no mi sie wydaje że to melagris
hmm
cos mi sie zdaje ze tego sie nieda rozpoznac "na oko"
Piki mozesz zrobić zdjęcie od tyłu??
Tzn całego odwłoku od tyłu, dopatrzyłem sie jednego szczegłółu który moze rozwazyc jaki to jest podgatunek...
tak porób pare zdjeć(z boku, odnozy chwytnych, odwłoka), poradzimy:)-ale mysle ze to meleagris(i nie jaki podgatunek tylko gatunek:)
Witam pieknie:)
No tak chodziło mi o gatunek:P
to chyba nie pictipennis- na zdjeciu z www.modliszki.com C. pictipennis wyglada tak:
http://modliszki.com/foty/c_pictipen_sec1.jpg
Ta ma kropke i chyba jedna plamke, a ocellata z koeli ma jeszcze inna plamke (z obwodka) wiec to chyba tak jak mowia inni meleagris chociaz nie jestem pewien jak meleagris wyglada ;)
mam nadzieje mantid, ze nie przeszkadza ci to, ze umiescilem tu zdjecie z twojej i kudlatego strony?
saurus -wiem z doswiadczenia ze ten gatunek ma rozne plamki, ja zarazem mialem c.pictipennis z taka plamka jak na zdjeciu i jeszcze mniejsza w srodku niej!
to w takim razie pewnie ty masz racje- ja nie mialem tego gatunku, sugerowalem sie tym co wiem. Oczywiscie najlepiej by bylo gdyby mantid lub kudlaty sie wypowiedzieli.
tez tak sadze - oni mieliz pewnoscia znacznie wiecej osobnikow tych gatunkow ...
Hmmm, trudno powiedzieć co to za gatunek, mam samice C. pictipennis i samca. Samica wyglada identyko jak na zdjeciu, ale przydałyby sie dodatkowe fotki. Myśle, że to C. pictipennis
Proponuje wejsc na te strony, tam sa przynajmniej zdjęcia obu gatunkow. Ale na ten temat powinien sie wypowiedzieć ktoś kto sie na tym zna np. mantid albo PULSAR.
http://ttwebbase.dyndns.org/mantid/view/15.html
http://ttwebbase.dyndns.org/mantid/view/16.html
Pytanie do Piki czy to jest samica???? (przydałoby sie wiecej zdjec)
Tak to samica - postaram sie dorobić kilka zdjęć - myśle że na jutro coś będzie.
Pozdrawiam wszystkich
To, że samica to widać na pierwszy rzut oka. Czy meleagris czy pictipennis czy inny gatunek podejrzewam, że trudno będzie stwierdzić. Przede wszystkim napisz jakiej jest wielkosci?
Poza tym jakiego koloru ma skrzydła II pary i jak wygląda grzbietowa część odwłoka?
Mantid własnie o to samo mi chodziło:)
Zaułwazyłem taki szczegół ze pictipennis ma zieloną "szyje" a meleagris taką brązowawą w białe centki...
Niewiem moge teraz pisać bzdóry ale takich róznic dopatrzyłem sie w mojej Encyklopedi Terrarystyki.
To daleko nie zajdziesz patrząc w te swoją "encyklopedię terrarystyki"... Część o modliszkach mozna z czystym sumieniem oddać na przemiał...
Mantid ale zdjecia chyba nie kłamia?
Przed wylinką tak wyglądała
Jeżeli w tekście sa totalne bzdury nie nalezy łudzić sie, że wszystkie zdjęcia sa dobrze podpisane przez kompetentną osobę.
zgadzam sie -czesc o modliszkach za ogólna i kijowa
Witam pieknie:)
Na cuż widac kupiłem bubla... za 64zł...
Zostawmy juz temat tej Encyklopedi i skupmy sie na najwazniejszym.
Trza pomóc chłopakowi w identyfikacji modlichy..:)
Tak samo wyglada moj samiec subimago.Jego konczyny chwytne sa zabarwione na kolor fioletowy (tylko część, tak samo jak na zdjęciu) Przydaloby sie wiecej fotek.
Ja kupowalem moje modliszki jako meleargris ale stwierdzilem ze sa to pictipennis.
Ma jakies zanaczenie kolor na konczynach chwytnych??? Moj samiec (subimago) ma na konczynach chwytnych troche koloru fioletowego(rozowego), tak samo jak ta samica na zdjeciu???
Mam tez samice ale imago i juz nie ma koloru fioletowego na konczynach.
Czy po przejsciu w stan imago to niektore kolory zanikaja??
Dołozone zdjecie - nie za wyraznie bo strasznie sie kreciła
Dołozone zdjecia - nie za wyraznie bo strasznie sie kreciła