prosze o pomoc 2kokonów ;/
cześć
prosze o fotki opisy jak zrobic inkubator i fotki inkubatora tu na forum . bo mam 2 kononów dostałęm za darmo od kolegi i nieiwm co z nimi zrobić. prosze o pomoc .
Ikiedy sie moga kluć moddliskzi jaka temperatura wsztko !!
pozdarwim z góry dziekuje miło i serdecznie
Re: prosze o pomoc 2kokonów ;/
najpierw sie dowiedz co to za gatunek. a inkubator mozna zrobic nawet z obcietej butelki po 2,5l napoju. warunki inkubacji podobne jak warunki które panuja w terrarium z modliszkami. a najlepiej to poczytaj na modliszki.com
pozdrawiam
Może to Ci pomoże choć niech wypowiedzą się spece :) Ja dzisiaj zbudowałem ;) taki inkubator dla mojego kokonu gastricy :) w górnej pokrywie zrobilem areodynamiczne wloty powietrza zaslonięte drobną metalową siatką, po bokach szeregi malych dziureczek, na dnie wilgotny torf :) i jemioła co by miały na co spadać młode modliszunie.
odległość od końca kokonu do dna 8cm
http://www.frezy-andrzejewski.com/knocker/in1.jpg
http://www.frezy-andrzejewski.com/knocker/in2.jpg
http://www.frezy-andrzejewski.com/knocker/in3.jpg
uwazam ze calkiem spoko zrobiles ten inkubator ale ja dal bym chyba inna roslinke jemiola jakas mi nie pajuje
hmm
ja inkubuje swoje kokony w walcach z biofila!!
sa poprostu idealne do tego!!
wystarczy zrobic wentylacje (ja zrobilem takie kolko o srednicy ok. 10cm i zaslonilem gaza)
uwazam ze niewarto sie bawic w zadne torfy i jemioly bo to strasznie utrudnia odlapywanie mlodych!! oraz latwo moga zrobic sie tam gdzyby!!
ja daje na cale dno szmatke ! staram sie aby byla ona ciagle wilgotna (kokon zraszam bezposrednio raz na ok. 2 dni) daje lampke nad to tak aby temperatura byla ok. 30*C i jest piekniutko!
niema duzo zabawy!
Moge stwierdzic iz jest skuteczny!!
KnoskeR- zrob troche lepsza wentylacje w twoim inkubatorze ! :)
pozdrawiam :)))
Wentylacja moze byc za slaba i w kokonie moze rozwinac sie plesn. Zrob wieksze otwory. Torf nie musi byc mokry, wystarczy jak bedzie lekko wilgotny. Prawde mowiac sphodromantisy swietnie kluja sie w kazdych warunkach, wiec bedzie dobrze:) W takim inkubatorze delikatne spryskiwanie raz na tydzien powinno wystarczyc.
PROSZE O FOTO JAKIEŚ
PPPPPPPRRRRRRRRRROOOOOOOOOOOOSSSSSSSSSSSSSSSSZZZZZ ZZZZZZZZEEEEEE
piteer a ile kosztuje taki walec z biofila ? i jak to sie oryginalnie nazywa ?:>
niewiem jak to sie oryginalnie nazywa ale kosztuje ok. 10 zl zalezy od wielkosci!
zobacz- www.biofil.pl
a czy przy temperaturze 20*C mozna inkubowac kokon? i mniej wiecej po ilu dniach wylegaja sie maluchy przy tej temperaturze?
a tak 25*C??????
i po ilu dniach wyleglyby sie mlode???
i ile przecietnie wylega sie mlodych z kokonu gastricy???
po 40 dniach powinny byc -a wykluwa sie roznie-poszukaj nizej