Jak rozpoznać płeć u dorosłych patyczaków .
Wersja do druku
Jak rozpoznać płeć u dorosłych patyczaków .
Samce praktycznie nie zdażają się :] , a jeśli to są mniejsze od samic i mają na końcu odwłoka takie zgrubienie.
a i oczywiście zależy od gatunku
Zależy jaki gatunek. U najpopularniejszych (indyjskie, wietnamskie, skrzydlate) wszystkie dostępne w handlu osobniki to samice. U innych samiec jest mniejszy i chudszy. Poczytaj w opisach poszczególnych gatunków.
Sungaya
Jesli pujde kupić to wstawie tutaj fotke , kupie jednego , i wtedy po zdjęciu moze ktoś mi powie jaka to płeć i jaki gatunek bo u mnie w zoologicznym nie pisze , na patyczakach sie nie znam , ale jak ostatnio byłem po świerszcze dla moich ptaszników to zauważyłem patyczaki i jakoś tak mówie "kupie chyba sobie" , no i dzisiaj chyba pujde i kupie .
Czy taka fotka wystarczy do wskazania gatunku i płci . Mi się wydaje ze to patyczak rogaty bo ma takie różki .
Fotka nie najlepsza ale sadze ze to ramulus thaii. te konczyny przednie sa dlugie a ten gat. takie ma
Jezeli ma rózki to samica rogatego:] - zdjecie slabej jakości
Jak mówił Paweł to samica rogatego,ma rogi i widac charakterystyczne wyrostki na drugiej parze odnuży.
Na 100% jest to samica patyczaka rogatego Medauroidea extradentata.
Wygląda na to że jest to już imago albo ewentualnie jeszcze nimfa (ma cienki odwłok).
Lepsza Fotka
Jak dla mnie rogaty
Dla porównania fotka z biofila
http://www.biofil.pl/Zwierzeta/Owady/Pictures/Maxi/patyrog_2!.jpg
To jest samica patyczaka rogatego. Na drugim zdjęciu widać to doskonale.
Pozdrowiaski
dorosła samica
za jakieś 2, 3 tygodnie możesz spodziewać się jaj
Jaca co masz na myśli za dwa tygodnie mozesz spodziewać się jaj . Przecierz nie mam samca , skąd widzisz ze jest ona dopuszczona . Ile będę miał takich jaj ?? .
Patyczaki rogate rozmanażają się skutecznie przez partogeneze samica nie potrzebuje jajek. Daltego wie że będziesz miał jajka i to nie mało gdzieś około 200 szt .Tak że się przygotuj odpowiednio.
Cieszy mnie to bardzo ;) . Moze troszke zarobie , chętnie odspszedm wszystkie razem :D .
kokosów raczej nie zbijesz:P
tu nie chodzi o kokosy , tylko powiedz mi po co mi te jajeczka
Można zrobić np.jajecznice :P
Samiec występuje jeden na kilka tysięcy, samica składa jaja niezapłodnione i wyleeja sie same samice !! pozdro
Czibi Pułtusk napisał(a):
> Samiec występuje jeden na kilka tysięcy...
Nie prawda!
Z rozmnażania partenogenetycznego straszyków nigdy nie otrzyma się samca.
Jaca ma racje z rozmnażania partenogenetycznego nie uzyska się samca.
Pozdrowiaski
Z zapłodnionych jajek o ile wiem wylegają się samce (ale czy tylko samce??). Mam samca i jest w terrarium z samicą, wiec chyba moge sie spodziewac gromadki facetów :P Pozyjemy zobaczymy :)))
A i prosiłabym bez komentarzy typu "samiec jest rzadki, napewno go nie masz.." bo nie proszę nikogo żeby mi wierzył....
z zaplodonionych i tak w wiekszosci beda samice sęk w tym że z niezapłodnionych niema samców wogóle