Tak sobie przeglądam forum i widzę że już sporo działów ma FAQ , no i zastanawiam się czy na straszykach nie przydałoby się takie coś ?
Wersja do druku
Tak sobie przeglądam forum i widzę że już sporo działów ma FAQ , no i zastanawiam się czy na straszykach nie przydałoby się takie coś ?
To może zajrzysz na www.phasmodea.prv.pl to jest typowa stronka o straszyach :D
Głupie pytanie<lol>!! co to jest to całe FAQ??
Lol :D http://www.modliszki.com/faq.php np to jest FAQ najczęstsze pytania :]
Tylko ze FAQ na stronce www.modliszki.com jest o modliszkach. A M.I.R.A.S. to jest nawet dobry pomysl:)
No jest www.pchasmodea.prv.pl ale to jest inna strona ;) . Tak samo typowo "węzowe" jest www.snakes.pl a , "pająkowe" www.arachnea.prv.pl. Nie wszyscy wiedzą o www.phasmodea.prv.pl . A to jest www.terrarium.com.pl i mysle że Faq może się przydać :)
Na pewno się przyda . Niestety ludzie zrobili się tak leniwi, że zbyt trudno jest większości sprawdzić forum i piszą to samo pytanie po 10 razy. Może FAQ spełni swoje zadanie i nie będzie już powielania pytań a przynajmniej ,może ich częstotliwość się zmniejszy.
Więc nie ma na co czekać :)
Proponuje abyście podawali pytania które najczęściej powtarzały się , oraz te które powinny znaleść się w faq , razem coś napewno zdziałamy :)
Tysiące razy pada pytanie o pokarm choć w każdym opisie jest to ujęte.
Często są pytania typu czy mogą być trzymane razem czyli trzeba napisać że zależy jaki gatunek jakie duże terra i że wtedy muszą mieć dużo żarełka.
A może jedeno pytanie (np. treści: Czy to mój straszyk?) i wrzucić do działu z opisami i niech puszczą wodze fantazji a nie wszystko podane na talrzu ?????
Jak coś więcej mi z rzeczy pilnych się przypomni to dopiszę.
Ja proponuje pyt. takie: Dlaczego mój patyczak chodzi po całym terra jak szalony;-) czy cosik w tym stylu. Odp. Prawdopodobnie jest chory i blablabla.... Takich pytan jest naprawde duzo a STRASZYKOWE FAQ jest super pomysłem.
No to więc tak .
1. Czy można utrzymywać terrarium wielogatunkowe ?
2. JAkie pokarmy są polecane ?
3. Co to za zielona wydzielina jest na moim patyczaku /straszyku ?
4. Jak odpowiednio dobrać rozmiar terrarium do wymagań straszyków/patyczaków?
5. Dlaczego mój straszykowaty ma "sflaczały odwłok"?
6. Jak często mam spryskiwać terrarium?
7. Ile kosztują straszykowate ?
8. Jak powinna prawidłowo przebiegać wylinka ?
9. Dlaczego mój patyczak zgubił nogę i czy to coś poważnego ?
10. Jakie straszyki są odpowienie dla poczatkującego hodowcy ?
11. Dlaczego mój straszyk chwieje się , czy to coś złego ?
12. Z czego najlapiej zrobić terrarium dla straszyków ?
13. W czym najlepiej inkubować jajka ?
14. Jaki jest procent wyklucia ?
15. Przez jaki okres czasu może nie jeeść patyczak /straszyk ?
16. Jakie są oznaki wylinki ?
17. Ile żyją straszyki/patyczaki ?
18. Co nalezy zrobić by nasz pupil cieszył nas jeszcze długo po śmierci (preparowanie)
19. Jak nalezy odpowiednio wysyłac owady (mogę zrobić instrukcję z fotami ;) )
20. Co to jest partenogeneza?
21. Czy wszystkie patyczaki rozmnażają się partenogenetycznie ?
To sa takie pytanie które najczęsciej widziałem i one mi się nawinęły tak na szybkiego. Sorry że nie są uporządkowane ale spiesze się ;) mały chaos ale da się ogarnąć .
Piszcie dalej propozycje !!!
No to sa bardzo dobre pytania!!! Według mnie powinnismy zrobic straszykowate FAQ!!!!!!!!!!!! kto jest za??? hehe
Ja bym jeszcze dodał.
22.Czy jak spryskam straszyka to mu nic nie będzie.
Wszystko ładnie pięknie i wogóle tylko wpierw trzeba modów przekonać ;P Proponuje ten temat przenieść/umieścić w dziale o serwisie. Lub wysłać do modów terrarium.com.pl lecz przynajmniej u mnie opcja "napisz do nas" nie działa :/
Najpierw trzeba napisać Faq tzn pytania w miare okrojone są, ale trzeba na nie odpwoiedzieć.
Później nalezy sprawdzic ortografie i literowki, a na koncu chyba mozna wyslac do serwisu..
MAło razy o tym było ???:D Ja bym wolał wpierw się spytać modów czy to wypali niż pisać coś na próżno :/
Nic na prózno, to FAQ mozna wyslac na stronke www.twrrarysta.com.pl
sorki za bład w w adresie stronki miało być www.terrarysta.com.pl
Wspólnie z kolegą fibusem13 postanowiliśmy zrobić faq o owadach, tutaj jest zarys jak mniejwiecej chyba poinno wygladac, prosimy bardziej doświadczonych o korekty i o pomoc w niektórych odpowiedziach. KAżda uwaga będzie bardzo cenna :)
JEżeli amcie także nowe pytania to proszę pisać !
1. Czy można utrzymywać terrarium wielogatunkowe ?
2. JAkie pokarmy są polecane ?
3. Co to za zielona wydzielina jest na moim patyczaku /straszyku ?
4. Jak odpowiednio dobrać rozmiar terrarium do wymagań straszyków/patyczaków?
5. Dlaczego mój straszykowaty ma "sflaczały odwłok"?
6. Jak często mam spryskiwać terrarium?
7. Ile kosztują straszykowate ?
8. Jak powinna prawidłowo przebiegać wylinka ?
9. Dlaczego mój patyczak zgubił nogę i czy to coś poważnego ?
10. Jakie straszyki są odpowienie dla poczatkującego hodowcy ?
11. Dlaczego mój straszyk chwieje się , czy to coś złego ?
12. Z czego najlapiej zrobić terrarium dla straszyków ?
13. W czym najlepiej inkubować jajka ?
14. Jaki jest procent wyklucia ?
15. Przez jaki okres czasu może nie jeeść patyczak /straszyk ?
16. Jakie są oznaki wylinki ?
17. Ile żyją straszyki/patyczaki ?
18. Co nalezy zrobić by nasz pupil cieszył nas jeszcze długo po śmierci (preparowanie)
19. Jak nalezy odpowiednio wysyłac owady (mogę zrobić instrukcję z fotami ;) )
20. Co to jest partenogeneza?
21. Czy wszystkie patyczaki rozmnażają się partenogenetycznie ?
1. Tak, można trzymac w jednym terrarium większość dostępnych gatnków. Jednakże zbiornik powinien mieć odpowiednie wymiary i wystarczającą ilość jedzenia. Nie poleca się łączenia ciężkich straszaków (Eurycantha spp.) z patyczakami. Jednak w praktyce wygląda to trochę inaczej- zarówno patyczaki i straszyki zasiedlają inne partie terrarium.
2. Najlepszym pokarmem dla straszykowatych są liście malin, jeżyn i truskawek. Są to sprawdzone pokarmy. Oczywiście nie należy podawać pryskanych liści , ponieważ można otruć patyczaki czy straszyki.Innymi pokarmami które z powodzeniem stosuje się są dęby, róże. Sałata , pietruszka i bluszcz to ryzykowny pokarm – dla patyczaków jest nieszkodliwy, ale za to niektóre starszymi mogą po nich paść .
3. Proszę tu o porady bardziej doświadczonych , bo nie chce głupot napsiać
4. Najlepiej jest przyjąć taki przelicznik – długość : 3x wielkość straszyka bez odnóży , szerokość 2x wielkość straszyka , wysokość 3x wielkośc straszyka. W takim terrarium można z powodzeniem trzymać do 3-4 przedstawicieli danego gatunku. Kolejny osobnik to zwiększenie każdego wymiaru o ok. 20%
5. Owad może być odwodniony, trzeba dać mu pić. Może być także świeżo po wylince.
6. Spryskiwanie zależy od wentylacji, ogólnie rzecz biorąc dla wilgotnolubnych trzeba dwa razy dziennie, a dla pozostałych raz dziennie – najlepiej pod wieczór.
7. Cena zależy od gatunku, młode patyczaki można dostać już za 0.5zl, ale za to droższe starszymi mogą kosztować 30zl za L1
8. Tutaj także prosimy o pomoc ;)
9. Patyczak może zgubić nogę gdy :
- w terrarium jest przegęszczenie owadów i wzajemnie nadgryzają się
- podczas wylinki wilgotność powietrza była zbyt mała
- Po prostu została naderwana
Nie należy się tego obawiać , gdyż brakująca kończyna odrośnie w przeciągu 2-3 wylinek.
10. Praktycznie każdy gatunek nadaje się dla początkującego, wystarczy dokładne poczytać opisy . Dla początkujących nie polecam liśćców bo potrzebują troszkę więcej uwagi, jednak po solidnym teoretycznym przygotowaniu , można stawić czoło każdemu gatunkowi.
11. Straszakowi czy patyczakowi nic nie jest, po prostu w chwili zagrożenia może udawać suchy liść na wietrze.
12. Tu także proszę o pomoc , moje propozycje to :
- szkielet drewniany i gaza, czy jakaś siatka
-akwarium z przykrywką
-faunabox
-terrarium
-różne plastikowe pojemniczki
13.Największy procent wyklucia jest w inkubatorze , no i tutaj można by poprosić Adama Popiela o udostępnienie instrukcji z phasmodea,
14.Tutaj proszę o pomoc
15.Jest to zależne od gatunku i wieku, młode patyczaki bez żadnej szkody dla siebie mogą nie jeść 2-3 dni, mniej więcej tak samo jest u starszyków. Dorosłe mogą nie jeść około tygodnia.
16. Owady staje się mniej aktywny, siedzi „do góry nogami”, przestaje jeść 1-2 dni przed wylinka, trochę ciemnieje.
17.To także jest zależne od gatunku, patyczaki przeważnie od 4-6miesięcy po ostatniej wylince. Straszyki od 6miesięcy do 1,5roku po ostatniej wylince (h.dilatata)
18. Tutaj prawie w ogóle nie mam pojęcia, proszę o wypowiedz doświadczonych w tym
19. Jeżeli można ze zdjęciami to zrobię później , a jeżeli bez fotek to wieczorkiem dopiszę
20.Partenogeneza inaczej dzieworództwo- odmiana rozrodu płciowego polegająca na rozwoju nowego organizmu zwierzęcego z nie zapłodnionej komórki jajowej zachodzić naturalnie (m.in. u wrotków, nicieni, roztoczy) lub sztucznie (za pomocą bodźców mechanicznych lub chem., np. potarcie szczotką lub zanurzenie w kwasie siarkowym zwiększa u jedwabników liczbę osobników, rozwijających się z nie zapłodnionych jaj); rozróżnia się kilka rodzajów p. naturalnej: przygodną (zachodzi np. u jedwabników); fakultatywną (samce niektórych gat. mogą pochodzić z nie zapłodnionych jaj, np. trutnie u pszczół), stałą (gatunek reprezentowany jest wyłącznie przez samice, czasami samce istnieją, ale nie uzyskują dojrzałości płciowej; w jej ramach wyróżnia się m.in. p. geograficzną - polegającą na tym, iż w ściśle oznaczonym obszarze gat. rozmnaża się tylko partenogenetycznie) oraz cykliczną (przemiennie występują pokolenia rozmnażające się obupłciowo i partenogenetycznie, np. mszyce ).
Tutaj proszę o pomoc w ogarnieciu tematu :P
21.Nie, nie wszystkie :P No i tutaj też się przyda pomoc
14.Wszystko jest zalezne od gatunk,temperatury wilgotności i warunków trzymania jajek.Tem nie powinna przekraczać 28 st. , wilgotność ok 60-70% no i jak juz wspomniane bylo inkubator skonstruowany przez Adama Popielę.Przyjmuję się że
-wysoki stopień wyklucia to 70-90%
-średni stopień wyklucia 40-70%
-slaby lub bardzo slaby 0-40%
Oczywiscie pod wzgledem gatunkowym straszykowate roznią się i nie ma gwarancji 100% ze przy idealny warunkach stopięn wylęgu wyniesie 90-100%