Re: ....:::::::TRANSPORT-GRANICA::::::::::............
OoOoO nie ladnie tak przemycac :D
Zlikwidowali kontrole na granicach?
Od kiedy?
Powiedz cos wiecej.
Co do przewozu zwierzat w samolotach w opisany przez Ciebie sposob : jest to absolutnie zabronione i jak Cie zlapia to bedzie taka afera, ze ja pierd#$^.
Bedziesz w czolowce Wiadomosci i Faktow.
Od kiedy nie ma kontroli celnej? wyjaśnij mi skąd masz takie informacje :) To ze nie ma celnika na granicy nie znaczy ze ich nie ma :) straz graniczna moze otworzyć ci bagaznik na przejsciu a celnicy mogą cie skontrolować na terenie całego kraju i robią to chętnie :) . Nie tak dawno widziałem słuzbe celną trzepiącą auto dostawcze w centrum Krakowa. Granice zostaną dopiero zniesione po przystąpienu Polski do układu z Schengen co nastąpi najwczeniej w 2007 o ile pamietam. Ale będzie to dotyć wyłacznie granic z krajami unijnymi.
Poza tym :)
Kraje mogą czasowo powrócić do kontroli na granicach wewnątrz Uni mimo podpisania tego układu - vide: Francja od piątku. - po zamachach w Londynie
Samolotem nie próboj :)
mnie na JFK kazano wywalić bułki zrobione przez mamusie bo były na nich nasionka nieznanego gatunku roślin i za ch.... nie wytłumaczysz ze to kminek :) A co tu mowić o zwierzakach :)
Hehe.
To tylko sugestia, nie miałem zamiaru prubować tego na własnej skurze :)
A co do tej kontroli to przyznaje racje, chodziło mi o to że nie sprawdzają karzdego po kolei, skupiają się bardziej na autach dostawczych.
ale nadal nie mam odpowiedzi na moje podstawowe pytanie: jak zrobić żeby było legalnie??
To chce wiedzieć :)
Jak legalnie to daj se siana.
Witam,
Jeśli lecisz samolotem, to żywe zwierzęta powinny być w pojemniku przewozowym spełniającym wymogi IATA-Live Animals Regulation opisane dla różnych gatunków i grup gatunków. Książeczkę tę powinni udostępnić do wglądu tam, gdzie załatwiasz bilet lotniczy, i w każdym biurze linii lotniczych zrzeszonych w IATA.
Pzdr.
Czyli jednak da się przewieźć zwierzęta samolotem!!
Na reszcie ktoś coś sensownego napisał, dzięki wielkie :)
Tylko jak taki pojemnik wygląda??
I gdzie moge taki dostać, i czy jest drogi ??
i jesze chce wiedzieć jak stoi sprawa z przewozem takiego gada przez granice (samolotem).
Trzeba mieć jakieś zaświadczenia od weta czy jak??
jakaś kwarantanna??
I jakie ilości można przewozić.
Oczywiscie, ze mozna.
Wszystko mozna, tylko gotowke trzeba miec.
samolot bardziej klopotliwy bo musisz tak je umiescic zeby ci nie bylo ich widac jak wydrzesz wszystko z kieszeni,bo niewatpliwie musisz je miec na sobie.
Wszystko zależy skąd chcesz przywieźć zwierzaka, tzn z UE czy z krajów trzecich.
Pzdr.
zgadzam sie, celnicy moga kontrolowac samochody na terenie calego kraju, ale i tak osobówek praktycznie nie trzepia.
Trzepią, trzepią, zaufaj mi, trzepią, i to więcej niż może Ci się przyśnić.
Pzdr.
a co do tego samolotu to chyba teoretycznie da się to jakoś przemycić.
Mają na bramkach X-ray'a??
Byłem na wielu lotnickach i raczej nigdy się nie spotkałem z czymś takim na bramce (nie chodzi mi o bagarz tylko o samego siebie :)
Witam,
To masz niewielki problem. Poczytaj w dziale "Rejestracja, Cites"
Pzdr.
no wiec nie ma czegos takiego jak promieniowanie rentgenowskie w bramce dla ludzi :)))
nie moze byc,bo to promieniowanie uszkadza zywe komorki,wiec nie moga cie zmusic zebys przez takie cos przelazil :))))
Teoretycznie sie da; kaza ci wyjac wszystko z kieszeni i objada cie takim fiutkiem (detektor metalu),a to czy pod jajkami cos masz lub gdziekolwiek indziej,hmmm, zalezy czy jestes w stanie zachowac zimna krew i odpowiednio to ulozyc coby widac nie bylo.
Ale jak sam powiedziales...to wszystko to tylko glupie gadanie z rodzaju co by bylo bdyby :)