-
Wiem, ze to dzial raczej terrarystyczny, ale...
Nie pisze tu nigdy o moich zwierzakach, chociaz nie raz zdarza sie, ze mi padnie pajak, ale...
Wczoraj mialam urodziny. Wczoraj tez znalazlam mojego ukochanego szczura - Puchatego - niezywego, w jego ulubionym miejscu pod regalem... Nie zyl juz... Myslalam, ze tak mocno spi - zdarzalo mu sie - ale zaniepokoilo mnie to, ze w nocy nie zabral swiatecznego ciastka, ktore mu zostawilam... Znalazlam go w pozycji, w ktorej zwykle spal, wiec mam nadzieje, ze odszedl nie meczac sie... Mial dopiero rok i 4 miesiace... Podejrzewam, ze byl to zawal... na poczateku tego roku moj maly futrzasty glupek przegryzl kabel i zostal porazony pradem - tu zamieszczam moje gorace podziekowania dla dr Jarka, ktory go uratowal... Widocznie mial arytmie od czasu tamtego zdarzenia.... Wiem, ze trzeba sie z tym pogodzic, ze to "tylko" szczur... Ale to tak boli.... Mialam nadzieje, ze dozyje do mojego slubu i bedzie uwieczniony na mojej i Armala slubnej fotografii.... Niestety....
Ci, ktorzy go znali wiedza, jaki byl.... Ze szczura mial tylko lek przed otwarta przestrzenia... Chodzil za noga, uwielbial pieszczoty, przychodzil na swoje imie... Kiedy bylam chora, siedzial przy mnie, jak nikogo nie bylo, z wlasnej woli....
Pisze to, poniewaz jest mi strasznie smutno... Kiedy slysze szelest od strony terrariow mam nadzieje, ze wychynie spod regalu puchaty pyszczek z ogromnymi wasami i pytaniem w oczach: czesc, masz dzisiaj cos pysznego dla mnie?..........
-
Re: Wiem, ze to dzial raczej terrarystyczny, ale...
wielka szkoda szczurka :( tez mam szczurka wiec wiem jakie to mile i madre zwierzatko..
-
Wiem co czujesz bo mój kochany szczuras też padł na zawał serca.One są po prostu osłabione genetycznie i zyja dość krótko. W każdym razie moje kondolencje:(
-
mam takie pytanko bo sobioe mysle czy by niesprawic sobie szczurka ;) ale boje sie ze mi jakos wlezie do terra z agamka (drewniane) trzymalas go bez klatki czy bez czegos w tym rodzaju?
-
moja Mysia (Jabber) zmarła na jakiś nowotwór czy przepukline - nikt nie mógł tego stwierdzić. objawiło sie to tym, ze nagle pewnego dnia wyskoczyl jej jakis maly babelek. babelek po paru miesiacach powiekszyl sie do guli wielkosci pileczki golfowej. czurka nigdy na niego nie narzekala i nie plakala, ciagle byla wesolym szczurem, tylko z ..tym czyms :/ weterynarz nie mogl mi pomoc, poniewac nie umial robic mikrooperacji. w koncu szczurka zmarla na moich oczach, w wieku stosownym do szczurzego zycia. pochowalam ja nad jeziorem
-
dokładjie wiem co czoujesz.... mam to samo... własnie zdechła moja ukachana fretka z która miałęm tak samo duży kontakt a miałem ją już 3 lata ;( Chciałęm żeby miała teraz młode... sam sie teraz zastanawiam nad szczuraskiem
-
dokładjie wiem co czoujesz.... mam to samo... własnie zdechła moja ukachana fretka z która miałęm tak samo duży kontakt a miałem ją już 3 lata ;( Chciałęm żeby miała teraz młode... sam sie teraz zastanawiam nad szczuraskiem
-
Awikularia, to nie 'tylko' szczur, a 'az' szczur... naprawde mi przykro z powodu smierci puchatego... w tej chwili mam 3 ogonki, a niedawno pochowalam dwa - zatem podejrzewam, co czujesz... do szczurka naprawde mozna przywiozac sie tak bardzo, jak do psa... trzymaj sie cieplo... moze w twoim domu znajdzie sie kiedys kacik dla innego puchatego malenstwa, ktore bardzo nie chce umierac w paszczy weza...
-
Ja mojego malutkiego pochowam na swoistym cmentarzu naszych zwierzat, na mojej gospodarce... mamy tam specjalne miejsce...
Dziekuje wszystkim za slowa wspolczucia i otuchy.
Dzisiaj zanioslam szczurasowi ugotowany makaron... W polowie drogi uzmyslowilam sobie, ze go nie ma... Dla klusek dalby sie oskubac na sucho... No i znowu sie poryczalam.....
AGAM, moj szczuras zyl sobie luzem w mieszkaniu, a mam mnostwo terrariow. Nigdy nie przejawial zainteresowania nimi. Oczywiscie mial tez klatke, ale zamykalam go tam wtedy, kiedy wyjezdzalam na co najmniej 2 dni. Obrazal sie wtedy na jakis czas... Alez bez niego jest pusto..... mam nadzieje, ze kiedy przeboleje strate, bede miala jakiegos szczura.... Ale na razie nie.....
-
Ja równiez bardzo współczuje :(
Nigdy nie mialem szczurka, ale wiem jaką czuje sie pustkę i smutek po stracie ukochanego czworonoznego domownika :(
-
wspolczuje Ci straconego zwierzecego przyjaciela, ja do dzis pamietam jak plakalem po stracie chomika i malcyh glonojadkow w czasie ospy :(
-
Awikularia, niezbyt to Cię chyba pocieszy, ale jak tak piszesz to chcę mieć szczura.
Greg
-
Awi moja fretka też latła luzem... i też chciałęm jej już mięsko szywkowac... wogóle to sporo odróchów mi pozostało.. nawet jak siadam na łóżko to sprawdzam czy jej nie ma w pościeli....
-
...to naturalne z czasem te odruchy mina.
ehhh :(
-
pozwol, ze cos dodam... szczurki maja bardzo rozne osobowosci - do tej pory mialam 5 i kazdy byl zupelnie inny... owszem, calkiem mozliwe, ze twoj szczurek bedzie taki kochany i przymilny, jak puchaty, ale wcale nie musi tak byc... jesli naprawde planujesz zaopiekowanie sie szczurkiem, polecam strone www.szczury.prv.pl, zwlaszcza forum dyskusujne... :)
-
Wspolczuje. Sam tez przezylem strate dwoch szczurzyc, obie mialy raka. Jedną znalazlem przy moim łozku (czesto wskakiwala) Niestety ostatniej nocy nie miala juz sily wejsc. Fakt, ze szczurki potrafią bardzo szybko stac sie czescią zycia..
-
Puchaty byl moim drugim szczurasem. Przedtem mialam jego ojca, Klarensa... Obaj byli tacy sami, przylepni, kochani.......... ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..... Nadal odczuwam straszna pustke i ciagle mysle, ze maly szczuras siedzi gdzies pod regalem...... :(
-
Awiku... wspolczuje bardzo! pomimo tego ze nie znalem go osobiscie tak jak Klarensa to bardzo go polubilem po twoich opowiadanich o nim i po tym jak poprawil mi humor w ciezkiej chwili!!! Bardzo mi przykro i nie jestem w stanie tego wyrazic ani przez telefon ani tutaj... wspolczuje!!!!
-
takze przylanaczam sie do kondolencji,kiedys takze mialm szczurka,ktor byl czarny jak go kupilam,a jak dorosl byl siwiutki:) Nazywal sie Oskar - wiem jakie to madre zwierzatka,az dziw,ze sa tak niedoceniane przez ludzi i traktowane bardzo przedmiotowo jako karma.Dobrze,ze Puchaty znalazl sie w rekach kogos,kto zapewnil mu opieke i milosc,a nie skonczyl jako pokarm dla weza i o tym pamietaj!
-
jest mi bardzo przykro awi wiem co przerzyłaś :(
-
3 lata temu milem szczura, padl jako duzy, stary szczur, a byly z nim juz różne sytuacje, nigdy przykre, raczej zabawne, a pozatym byl wesolym szczurkiem, chociarz miesiac przed smiercia stal sie ospaly i tak jakby oslepl. Brakowalo mi go bardzo przec cale 2 lata. Niestety szczur mojej siostry to nie to samo =(
All good rats of this world, Rest In Peace
-
Ja też miałem pare szczurków , były bardzo fajne noi bogate w białko i składniki mineralne , wężykom chyba smakowały .To miłe zwierzaki .Pozdro
-
Dejot, strasznie mile... Mam nadzieje, ze te "bogate w skladniki mineralne i bialko fajne szczurki" stana twoim wezom koscia w gardle :>:>:>
-
chlopcze, nastepnym razem dobrze sie zastanow, zanim cos napiszesz... zmartwie cie, ale nikomu nie zaimponowales ani oryginalnoscia, ani powalajaca bezposrednoscia...
-
właśnie! albo żeby rozwolnienia dostały :P
-
O co wam chodzi? Nie wiecie że gryzonie to zwierzęta karmowe? Niestety taka jest natura ,że drapiezniki pożerają swoje ofiary .... Jak jecie kurczaka to pewnie sie nie zastanawiacie jaki to byl fajny kurcxzaczek kiedys jak hasał po kurniku:) Dzisiaj z bolem serca musialem podac wezom po myszorku, ale tak to neisetty jest i tak trzeba jak hoduje sie węże ..... Odbijcie! Mimo wsyzstko wole węże niz szczury i rpzy tym pozostane:)
Do krwiopij : mimo wszystko prosiłbym ,żebyś nie mówił do mnie "chłopcze" !!!
-
primo: to, ze weze karmi sie gryzoniami, wszyscy juz wiemy... nie znaczy to jednak, wlasnie w tym celu gryzonie powstaly i smierc w gadziej paszczy jest ich przeznaczeniem... nie staraj sie to nikogo uswiadamiac, bo to ty masz klapki na oczach... szczura mozna pokochac - wysatrczy sprobowac...
secundo: od ponad 4 lat jestem wegetarianka, wiec argument z kurczakiem do mnie nie trafia...
tetrio: 'chlopcze' to najlepszy zwrot, jaki moge do ciebie odniesc... to, czy szanujesz zwierze, to juz twoja prywatna sprawa... jesli tego nie potrafisz, uszanuj chociaz czlowieka i jego bol po utracie zwierzecia, z ktorym dzielil zycie... nikt ci nie kazal wypowiadac sie w tym temacie... twoj kometnarz byl bardzo niedojrzaly i bardzo nie na miejscu... dlatego tez jeszcze raz zwracam uwage - najpierw dobrze sie zastanow, dopiero potem pisz...
-
Dejot przeczytaj wszystko jeszcze raz, może zrozumiesz o co chodzi w tym wątku, potem skonfrontuj to z tym co napisałeś. Tutaj nie musisz nikogo uświadamiać że szczury i myszy to zwierzęta karmowe... szczególnie w wątku osoby która cierpi po stracie swojego pupila. Awi współczuję, szczurki to naprawdę świetne stworzenia.
Pozdrawiam
Bartek
-
krwiopij - dalej nalegam zebys zaprzestala zwracania sie do mnie "chlopcze" - jeśli tego nie szanujesz to o czym my tu w ogole rozmawiamy. Naucz się najpierw szanować ludzi a później pisz tu o szacunku dla zwierząt , a to ,że przeznaczam gryzonie na karme nie znaczy ,że nie szanuje tych zwierzątek , pomyśl....
-
"to, ze weze karmi sie gryzoniami, wszyscy juz wiemy... nie znaczy to jednak, wlasnie w tym celu gryzonie powstaly i smierc w gadziej paszczy jest ich przeznaczeniem..." nie zaprzeczam, że lubię szczury, ale nie nawracaj ludzi na siłę. wyobraź sobie, że gryzonie u hodowców węży właśnie po to powstały i takie ich przeznaczenie.. przecież dejot ich świerszczami nie będzie karmił.. a jego tekst powinnaś potraktować jak awi, której nie trzeba tłumaczyć, że to tylko szczeniacki wybryk.. też było by mi żal karmić prymitywne węże, inteligentnymi stworzonkami, ale mam świadomość, że większości ludzi nie jest żal i nie mam zamiaru im o tym ciągle truć, dlatego krwiopij.. wyluzuj :)
-
Rozumiem, ze weze sie karmi gryzoniami, nie nawracam tez nikogo na sile.
Ale ten post napisalam po stracie przyjaciela, mojego kochanego szczurasa, wiec nie na miejscu sa tutaj teksty w stylu "fajne szczurki, smakowaly wezowi". I tylko o to chodzi mnie, krwiopijkowi i kilku innym osobom.
Jezeli to tak trudno zrozumiec, to juz nie wiem, co rozumiecie. To tak, jakby wasz ulubiony pies umarl, a ja bym napisala "tak, rzeczywiscie, mily psiak, tak fajnie piszczal, gdy go przejezdzalam kolami na drodze".
-
ten post nie był do Ciebie awi.. prawidłowo potraktowałaś dejota.. to krwiopij robi z tego awanturę..
-
zostalam zle zrozumiana... rozumiem, ze weze cos jesc musza i rozumiem, ze tym jedzeniem sa czesto szczury szczury... nie moge tego potepiac i nie potepiam... nie chce nikogo na sile nawracac... jednak przyklad Awikularii, moj i kilku innych osob pokazuje, ze szczur moze byc czyms wiecej, niz tylko obiadkiem... w tym temacie mowimy wlasnie o szczurze-przyjacielu i na to chcialam zwrocic uwage Dejota... zwierzeta karmowe mozna omowic sobie w innym dziale, czyz nie?
Dejot, na szacunek czasami trzeba sobie zasluzyc... twoja wypowiedz mocno mnie zrazila... zwrotu 'chlopcze' zamierzam uzywac ze kazdym razem, kiedy zauwaze podobny brak wyczucia i watpliwe poczucie humoru... jesli bedziesz wypowiadal sie na poziomie, ja nie bede miec powodow, zeby miec do ciebie jakiekolwiek pretensje... nie powiedzialam, ze nie szanujesz zwierzat - pozostawilam te kwestie otwarta, choc twoja wypowiedz owszem, sugerowala brak szacunku... powtorze jeszcze raz - przyczepilam sie do ciebie, po twoj komentarz byl po prostu chamski... tyle...
-
Im bardziej poznaję ludzi tym bardziej lubię zwierzaki.
Cytat, nie pamiętam za kim
-
JA slyszalem inny cytat: "Jedyna wada zwierzat jest to,ze ufaja ludziom"
3m sie Awi..szokda szczurka
-
Witam,
Wiem, że żal po stracie przyjaciela (choćby był nim szczurek, a nie człowiek) powodują, że człowiek musi trochę odczekać, zanim uczucie pustki minie. Wiem coś o tym bo i mi przydarzyła się taka strata... Mimo wszystko, Avi proponuję Ci coś na pocieszenie. Miesiąc temu mojej koszatniczce urodzily się maluchy - chetnie ci oddam jednego. To co prawda nie szczurki, ale też bardzo pocieszne. Jak będziesz zainteresowana - proszę o kontakt. Podrawiam.
-
Dziekuje za propozycje, ale na razie nie chce miec kolejnego zwierzaczka. Moj bol po stracie Puchatego jest jeszcze bardzo mocny. Bylam z nim bardzo, bardzo zwiazana...... Nie chce miec zwierzecia, w ktorym widzialabym ciagle tego mojego.... Oczekiwalabym po nim zachowan mojego szczura... A wiec na razie nie....
-
Na twoim miejscu nie pisał bym tego tutaj oficjalnie. Założe się, że jest tutaj przynajmniej kilka osób gotowych nakłamać, by dostać darmową karmę dla węża.
Nie chcę nikogo obrazić, ale słyszałem już gdzieś o podobnej sytuacji.
-
Zawsze to miło wiedzieć, że są koło nas szczerzy ludzie ("szczerzy" a nie "się szczeżą")...
-
a ja kupilem 2 szczurki mlode 4 tygodniowe
i nie wiem czy sie bawia czy sie gryza
w kazdym razie ran nie widze
koles od ktorego kupilem 3ymał dorosłe i małe po kilkanascie sztuk w jednej klatcec i sie nie gryzły
mowil ze moje tez nie beda
wiec juz nie wiem czy moje sie gryza czy nie
na szczescie mam poza klatka dla szczurow klatke po papudze
wiec jak sie beda gryzły to jeden zostamnie w klatcec dla szczorow a drugi powedruje do klatki po papudze...
bo juz mi szkoda sie jednego pozbywac ( sprzedawac )