Re: wtopa...!:/-ostrzezenie!
negatywa mu !!!!!!!!!!!
<FONT size=3><FONT face="Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif"> LIŻ BENY??!! BHUAHAHAHA :]</FONT></FONT></P>
a to jest link do aukcji....na ktorej kupilem u niego pajaczki! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50541904
wielkość ok, są za małe, ale nie rozumiem o co masz pretencje odnośnie wysyłki? dogadaliście, że ma wysłać paczką a nie listem? to ile pieniędzy bierze za wysyłkę to jego sprawa, jeśli ma kaprys to może zażyczyć sobie 190zł za wysłanie listu priorytetowego i jeśli się zgodzisz to nie widzę problemów. natomiast jeśli obiecał wysyłkę paczką to wysmaż mu sporego negatywa.
ja wysłałem już trochę ponad sto listów z pająkami i innymi robalami, a nikt się nie skarżył. po prostu nie dogadałeś z nim wszystkiego pewnie.
Chodzi o to, ze zamiast poleconym wyslal paczke zwyklym listem, wrzucanym do skrzynki.
tez uwazam, ze odnosnie wysylki nie masz co sie go czepiac, sam dostawalem pajaczki w podobny sposob i wszystko bylo OK. pierwszy raz widze, zeby ktos mial pretensje, ze przesylke otrzymal nastepnego dnia po tranzakcji ;)
ale mu chodzi że pszyszedł mu zwykłym listem który listonosz przynosi do skrzynki a nie odbiera sie osobiscie
jesli to priorytet to czy listonoszowi sie chce wrzucac do szkrzynki czy zaniesc do kogos do raczek to juz bardziej kwestia dogadania sie z listonoszem, ja takze mialem taka sytuacje ze zostawil mi w skrzynce ale pozniej powiedzialem mu ze czesto zamawiam pajaczki przez allegro i prosilbym o przynoszenie mi do domu przesylek w takim wypadku i zadnych problemow wiecej nie bylo....
Tasiemiec, mylisz dwie sprawy. jezeli jest to priorytet polecony to jest mozliwy tylko i wylacznie odbior osobisty, poniewaz odbiorca musi podpisac swistek. Natomiast priorytet laduje w skrzynce...
jest jeszcze jeden przypadek - paczka, tej tez listonosz nie zostawia w skrzynce
Proponuje zapoznac sie z panujacymi zasadami co do dzialania poczty...
Tak jak powiedziala Awikularia priorytet nie musi byc doreczony osobiscie natomiast "polecony" to nie jest jak kiedys w potocznym rozumieniu liscik z jakims tam pierwszenstwem czy czyms tylko usluga dosc droga polegajaca na doreczeniu do rak z POTWIERDZENIEM ODBIORU ladujacym u nadawcy; a co do "paczek" - te rowniez nie musza zostac doreczone dokladnie do rąk - to wszstko wielki biznes poczty za kazdy duperel kaze sobie placic - generalnie zeby wlasciwie przeslac przesylke i miec PEWNOSC ze w ogole dojdzie i to nie ograbiona trzeba lącznie sporo zaplacic... a to wszystko przeciez prawidlowo zagwarantowane powinno byc w ramach normalnej oplaty... tak jak i priorytet - to zwykle naciaganie - listy i przesylki naturalnie powinny dochodzic nastepnego dnia (mamy XXIwiek to nie poczta konna) wiec to wszystko naciagactwo poczty - bo dlaczego by nie zdzierac..."jak mozna"...
Co do wlasciwego tematu dzis dopieru pierwszy raz udalo mi sie otrzymac przesylke (priorytetowa) z pajeczakami ktora szla tylko 1 dobe do tej pory otrzymalem kilka przesylek ktore szly 3 doby i jedna ktora szla 5 dni - zwykle sa to koperty babelkowe jednak raz byla to zwykla szara koperta z golym pudelkiem po kliszy i to w lutym gdy jeszcze byly sniegi - robale wszystkie zawsze przezywaly (faktycznie zawsze jestem zaskoczony ale skoro to dziala nie mam nic przeciwko)
Co do lądowania przesylek w skrzynce - jesli to skrzynka zewnetrzna to slabo lecz jesli to np skrzynka na klatce schodowej - to dla mnie byloby lepiej gdzyz zwykle nie mozna u mnie zastac nikogo i do skrzynki laduje awizo - dziabongi sa wytrząsane ponownie spowrotem na poczte - mija dodatkowy czas jaki jest potrzebny abym ja tam dotarl i jakbym sie nie staral pajeczaki sa wytrzasane jeszcze raz gdy je biore do domu - DLATEGO WOLALBYM GDYBY JESLI MNIE NIE MA LADOWALY W SKRZYNCE bylyby tam bezpeczniejsze (skrzynka nie jest na dworzu!)
Pobieranie zwiekszonych oplat za przesylke na Allegro to jeden ze sposobow dodatkowego zarobku dla niektorych sprzedajacych polaczkow!!!!! - wg mnie cena przesylki powinna byc podana uczciwie a kwoty za pakowanie i takie tam powinny byc ujete w cenie przedmiotu - wtedy kazdy mialby przejrzystsza mozliwosc decyzji czy faktycznie decyduje sie na ten wlasnie zakup a nie inny rzeczywiscie tanszy!
Sculptor, na poczcie mozna sobie zazyczyc,zeby przesylki (chya listy polecone) zostawiano ci w skrzynce, zamiast awizo.
Wystarczy, aby sprzedający na allegro wyraźnie określił warunki wysyłki i nie ma problemów.
Kupujący widzi ile kosztuje przedmiot i ile wysyłka.
Jeszcze lepiej dać kupującemu możliwość wyboru.
Ja zawsze doliczam do ceny wysyłki koszty opakowania (np. pudełko z tworzywa sztucznego, w którym wysyłam owady), ale o tym można przeczytać właśnie w warunkach sprzedaży. Kupujący ma świadomość za co zapłaci i co otrzyma, pudełko zawsze może wykorzystać, papieru pakowego nie doliczam, a są tacy, którzy to robią ;)
Co do wysyłki listem poleconym, spotkałem się z sytuacją, gdy pani w okienku na poczcie nie chciała przyjąć listu poleconego, gdyż "w poleconym liście nie można przesyłać towarów przemysłowych", a za owady to wogóle chciała policzyć jak za przesyłkę na specjalnych warunkach (15 zł).
Ciekawe jest to, że list polecony to nic innego jak list zwykły, tylko, że rejestrowany.
Jest to o tyle ciekawe, że na poczcie nigdy nie można się dowiedzieć, czy określony list dotarł do mnie jako odbiorcy, gdyż pani nie orientuje się, w którym komputerze został zarejestrowany, ale cóż mamy monopolistę, a każdy monopol rządzi się swoimi prawami.
Rozwiązaniem jest więc paczka priorytetowa (6zł) lub przesyłka listowa priorytetowa (czyli właśnie zwykły list, który trafi prawdopodobnie do skrzynki - 2,20 zł).
Z tą świadomością daję wybór kupującemu, czy zapłaci za przesyłkę, której ma oczekiwać w skrzynce (chyba, że listonosz pokwapi się pod drzwi), czy woli paczkę.
Wielkimi czerwonymi literami napisałem, aby przed zakupem zapoznać się zwarunkami sprzedaży i wysyłki. Jeżeli komuś nie pasują warunki nie licytuje, lub pisze wiadomość i negocjuje, ale to już kwestia chęci.
A jeśli ktoś jest napalony i nie czyta opisów aukcji, gdzie wszystko jest wyłożone kawa na ławę, przysyła pytanie na mejla, odpowiadam na nie szczegółowo, pomimo, że to samo znajduje się w opisie aukcji, koleś kupuje, a potem rezygnuje, bo okazuje się, że musi doliczyć koszty wysyłki.
Jako kupujący nie biorę udziału w aukcjach, które dają mi niejasny obraz towaru i warunków sprzedaży, a sprzedający nie chce ich wyjaśnić.
Oczywiście post ten nie ma na celu usprawiedliwianie tych, którzy przysyłają nie to co było przedmiotem aukcji. Niestety kupując na allegro kupujemy kota w worku i trzeba mieć tego świadomość.
Tacy sprzedający niestety podważają autorytet uczciwych, ale taki jest już świat.
Witam wszystkich
na początek pytanie do pana DjLexera:
Dlaczego nic nie wiem o niezadowoleniu z przesylki a wiedza juz o tym wszyscy na tcp???chyba do mnie pierwszego powinien pan sie zwrocic z pretensjami a nie od razu na forum!!!???
Teraz tlumacze wszystko dokladnie:
Pan ZUPA25(nick z allegro)zamowil u mnie pajaki na aukcji gdzie napisalem cytuje "pajaki wysylam poczta na odpowiedzialnosc kupujacego priorytetem ktorego koszt (7zl) nalezy doliczyc do ceny pajaczkow"jak kazdy widzi nie jest tam napisane ze jest to PACZKA!!!kazdemu zainteresowanemu kontrahentowi w rozmowie ze mna tlumacze dlaczego jest taka a nie inna cena ale wazne jest to ze nie napisalem ze to PACZKA!!!moim zdaniem skrzynka na listy jest po to zeby do niej zagladac a ze pana listonosz nie dostarcza priorytetow do rak wlasnych to z pretensjami prosze udac sie na poczte do kierownika poniewaz tam wlasnie dowiedzialem sie przed wyslaniem pierwszego pajaczka ze przesylka taka musi byc doreczona do rak wlasnych!!!a co do wielkosci pajakow pierwsze prosze sobie sprawdzic rozmiary w jakichs tabelach...a do tego jesli pan nie umie czytac ze vagansow L6 jest tylko 5 to juz nie moja wina:(przykro mi bardzo ze mam z panem do czynienia:(jak mozna pomylic vagansa z kedziorem:(a do tego kupuje u mnie mnostwo ludzi i jakos nie mialem z nimi problemu:/vagans jest wiekszy z tych 2 pajakow ktore panu wyslalem!!!tak dla pana informacji....prosze nie robic ze mnie jakiegos imbecyla ktory pisze na aukcji ze sprzedaje Vagansa L5 i kedziora L4 i wysyla je w odwrotnych proporcjach!!!szczyt chamstwa!!!nie wiem dlaczego dostane negatywa ale pewnie tak sie stanie:(no coz bedzie to moj pierwszy:(ale odwdziecze sie z nawiazka...
pozdrawiam wszystkich pajeczarzy
Witam,
kupowałem już wiele razy od Charliiego i wszystko było w jak najlepszym porządku.
Naprawdę bardzo wątpie aby DjLexer miał rację.
Z tego co pisze można odczytać że na pająkach sie za bardzo nie zna.
Poza tym na aukcjach Charliiego zawsze dokladnie są określone warunki przesyłki więc w czym problem??
Ludzie opanujcie sie i pomyślcie dwa razy zanim kogoś oskarżycie.
Charlii jest na prawdę godny zaufania i szczerze go POLECAM.
W pelni podpisuje sie pod Jacku87 wiele razy kupowalem od Charliiego i rzeczywiscie towar byl taki jai mial byc nierozumiem DjLexera i na pewno nie bede z nim robil interesow z zamknietymi oczami wybiore CHARLIIEGO!!!
JEST TAK: zupa25 to ja :] ja zamawiałem pajączki dla kolegi bo on nie ma konta na allegro !! pajączki nie są takie małe jak pisze DjLexer , otwierałem pudełeczka i nie były takie małe ..., Jak w opisie aukcjii L4 albopiloska i vagans L 5/6 ... wszystko było ok , tylko nie wiedziałem ze będą w skrzynce, NEGATYWA NAPEWNO NIE BĘDZIE - PRZECIWNIE POZYTYW !! a co do kosztów przesyłki - > w aukcjii było dokładnie napisane ile co i jak... , mi jak nie pasują koszty to nie biore ...proste ... nikt nikogo nie zmuszał do kupienia .. ja jako sprzedający tez ustalam koszty wysłki i nie zmuszam nikogo do kupna ... !! pajączki zyją i jest wszuystko ok nie wiem po co to zamieszanie !!
Mój pierwszy pająk którego miałem to B.vagans napewno jak był L5 nie był większy od tego co przyszedł od charliiego !! Wielkosc napewno sie zgadza z opisem z aukcjii ... zaświadczenie o urodzeniu w niewoli jest .. a co do wysyłki za pobraniem jak to pisze DjLexer że:'' po drugie to gosciu niechcial wysłac za pobraniem ''> Nie każdy wysyła za pobraniem a zwłaszcza zwierzęta !! sam nie wysyłam za pobraniem ( chyba ze jest to jakis wyjątkowy przypadek) , więc chodzi chyba o to że przesyłka spóźniła sie jeden dzien ;/ i kwota za przesyłke 7 zł była za wysoka ... ale nie wiem po co zaraz pisac posta i psuc komus opinie ... (która jest dobra) Tak to jest ... i później kupuj komus cos z all , ajj ..;/
Wątek zamykam, wydaje mi się że sprawa jest wyjaśniona.