witam
szkoda ze w opisach gatonkow brakuje kajmanow itp. sa to bardzo interesujace zwierzeta
a tak przy okazji chetnie po emailuje z kims kto choduje jakies kajmany
Wersja do druku
witam
szkoda ze w opisach gatonkow brakuje kajmanow itp. sa to bardzo interesujace zwierzeta
a tak przy okazji chetnie po emailuje z kims kto choduje jakies kajmany
fajne
a ja bym został przy braku tych opisów, jeżeli teki opis skłoni chćby jednego dzianego 14 latka to zakupu tego stworzenia to będzie porażka serwisu
nie tylko serwisu porazka ale uszczerbek na zdrowiu tej osoby i byc moze zyciu kajmanka....
ale przeciez terrarium.com.pl jest serwisem informacyjnym, nawet jakbym chcial to nie moge o nich poczytac , co to jest jakis zakazany temat,? Zreszta za jakis wypadek z kajmanem odpowaidal by sprzecawca
Może po prostu brakuje ludzi, którzy napisali by opis kajmana?
Za wypadek z kajmanem odpowiadal by sprzedawca??????????????? To znaczy ze jak sprzedam ci kajmana, a on ci za rok odgryzie noge, to JA bede za to odpowiadac???????????????? Chyba z Saturna sie urwales..... :/
tak? sprzedawca a nie kupujący, nikt go do tego nie zmuszał, a ja uważam że nie nalezy zachęcać, a taki opis napewno y kogoś zachęcił
z drugiej strony juz na tcp sa opisy dwoch jadowitych wezy i nikt sie ich nie czepia, a opis kajmana mozna by napisac dla ciekawych informacji, ale z dupnym ostrzezeniem o "groźności" tego zwierzecia i jego ogormnych wymaganiach
Double przecież takie ostrzeżenie to będzie najlepsza reklama! a opisy jadowitych uważam że nie powinny mieć tuatj miejsca, inną sprawą jest to że jadowite nie jest tak łatwo dostać, a kajmanki są w wielu sklepach zoologicznych
np w takim sklepiku w Katowicach na ul. Mariackiej leżał sobie kajmanek w akwarium zapełninym do połowy wodą, z żarówką na głową i podpisem (markerem) na szybie: korokodylek 1200zł, :-)
pozdrowienia dla właściciela sklepu ;-)
ech no niestety dla kretynow to faktycznie bedzie tylko zaproszenie do kupna takiego gada :/ a kretynow jest bez liku.
to nic, w moim znajomych sklepie zoologicznym jakies 3 lata temu tez byl malutki kajman, za 600 zł (tej ceny nigdy nie zapomne :>)
o co ci chodz z ta ceną? przebice tylko 100% ;-)
heh zrobi się opis to pojawi się mase dresów (nie tyle z ubrania co z mentalności) co będą chcieli trzymać kajmana na zasadzie no bo chłopaki mają pitt bule to jak będzie lepszy i sobie krokodyla sprawie. Ile razy jeszcze ten temat ma się przetaczać przez forum ?? krokodyle, kajmany, jadusy, nasze rodzime gady co chwile pojawia się ktoś co chciałby trzymać coś innego niż wszyscy . . . :(
Ja tam jestem za takimi opisami można sie czegoś ciekawego dowiedzieć sam troche sie interesuje:). Bez przesady po zamieszczeniu jednego opisu np. najpopularniejszego kajmana okularowego nie pojawi sie chmara 14 latków, którzy beda chcieli kupić nie jesteśmy tak bogatym narodem chyba. Co do ,,dresów,, to którzy zobaczą w sklepach i łykną kit który wcisną im sprzedawcy i tak kupią jeśli będą chcieli a jak wejda i zobacza opis ze zwierze dorasta do 2,5 metra i jakie są problemy z utrzymaniem takiego gada może sie zastanowia poważniej.
Jadowite weze to już co innego sa one w polsce nielegalne nie ma ich w sklepach i lepiej zeby nie było też opisów:)
szczeże mówiąc to nie widze niczego złego w opisie kajmana... MataManX, to jest tak jak z wężem. Dres może sobie kupic węża bo 'nikt nie ma'.
oj zdziwiłbyś się z tymi 14 latkami, spro by ich się zjawiło... to lepszy szpan niż dragi ;-)
a ty Mareq nie widzisz różnicy między np: regiusem a duuuużym kajmanem?
OJ ludzie niezla zamotke wywolalem, ale nadal bede sie upieral przy swoim, terrarium.com.pl to serwis informacyjny!!! powinno tu byc jak najwiecej opisów roznych terraryjnych zwierzat, dlaczego mamy byc ciagle zacofani , znalazlem tylko kilka polskich stron z kajmanami na wiekszosci wymieniona byla ich nazwa i nic wiecej , a strony zagraniczne "kwitną", a tak pozatym za wypadek z kajmanem odpowiadal by sprzedawca ( mowie o sprzedazy kajmana 14-latkowi) bo co za ***** sprzedal by takie zwierze nieletniemu? Wiem ze takich debili z pewnoscia by nie brakowalo, ale to nasuwa drugi temat: dlaczego nie ma zakazu sprzedazy zwierzat niebezpiecznych nieletnim?? I dlaczego przez tych wszystkich ludzi ja nie moge sie niczego dowiedziec o kajmanach???????
Pozdowionka i az zal dupe sciska w jakim ja mieszkam kraju :(((((
owzem jest zakaz, przetrzymywania zwierząt niebezpiecznych dla życia i zdrowia, a moim zdaniem nadrzędnym celem serwisów terrarystycznym jest nie informowanie a popularyzowanie terrarystyki, a napewno popularności terrarystyce nie dodadzą artykół w super expresie o tym że kajman odgryzł komuś ręke, tak jak nie przynoszą jej artykuły o tym że kogoś ukąsił grzechotnik pod mostem...
jestem na brakiem opisu kajmana i usunięciem opisów węży jadowitych
nie no, bez przesady, tyle to jeszcze widze :P Ale to tak jakbyś porównywał z kolei regiusa i np. coleonyx mitrattus albo elegans :) I moglibyśm sie przegadywac... Wogóle uważam że ogólnie gady nie powinny być trzymane dla szpanu. Zresztą, umówmy się, pożądny dres kupi sobie pożądny dres i odjechaną komóre za taką kase co miałby kajmana i mieszkanko dla niego ;)
co do węży jadowitych to zgadzam się z Tobą w 100% !!! To jest chore umieszczać opisy zwierząt jadowitych. A o kajmanie mogę polemizować :P W przeciwieństwie do węża, kajmana musisz jednak trzymać w sporym zbiorniku, gdyż jego 'budowa' nie pozwala na skondensowanie go do czegoś co jest od niego jakieś wa razy mniejsze. Węża wpakujesz do terra, on sie pozwija i mimo że mu tam ciasno i nie wygodnie to on jednak tam jest... Więc sam widzisz, są tez bariery nie do przejścia dla zwykłego zjadacza chleba...
Moorii, z twojego profilu wynika, ze sam jestes "niepelnoletni gowniarz"... :>
ale chyba nie myslisz że to kajmanowi będzie ciasno w 200l akwarium będzie dla tej kategori klientów o których mówimy, jakimś problemem ;-)
hehe, no wiesz, w sumie to racja ;) Widze że skutecznie mnie blokujesz :P Ale zaraz coś wymyśle nowego :P
O, mam. Skąd TA kategoria klientów o której mówimy dowie sie że wogóle jest coś takiego jak terrarium.com.pl ? Oni w necie szukają jedynie utworów Bacha, Chopina, Beethovena bo goście piszą fajne melodyjki do komórek :P
wiecie, o groznosci zwierzat terrarystycznych mozna dlugo polemizowac... przeciez pajaki tez sa jadowite i osobe uczulona moga doprowadzic do takich samych rezultatow, co ugryzienie przed jadusa zdrowego czlowieka. jak sie ktos uprze, moze sie zabic albo okaleczyc patyczakiem ;-) ale rowniez jestem za usunieciem opisow jadusow (bo rzecz polega na tym, ze kajman kosztuje z 1000zł, a mlody trimek u hodowcy ktorego mozna bez najmniejszego problemu dorwac na tym forum - nawet 50zł)
Double, uszkodź sie patyczakiem a masz skrzynke pifka ;) bezalkoholowego :P albo dowolnie wybranego napoju :D
Co do jadowitych to masz racje. Natomiast przypuszczam że kajmana kupisz taniej niż 1000zł... Ale w tej kwestii nie dam sobie ręki uciąć bo nigdy nie interesowałem sie dokładnie cenami kajmanów. Wiem tylko że jak sie zapłaci 700zł za takiego zwierza to już jest za dużo :P
"szukają jedynie utworów Bacha, Chopina, Beethovena bo goście piszą fajne melodyjki do komórek :P"
Chyba z zaswiatow.... Ale podejrzewam, ze nie maja na to czasu, bo sie non stop przewracaja w grobach.....
Awikularia, był kiedyś taki żart, stąd moja aluzja. Ale oczywiście nie każdy musi to rozumieć :P
Awikularia
chce czegos sie dowiedziec o kajmanach ale nie mam mozliwosci, wlasciwie co nieco juz wiem bo przegladalem zagraniczne strony, polskich nie mozna bo takich nie ma i jak zwykle Polacy sa do tylu
twierdzisz ze jestem "gowniarz" ale jesli mialbym kupic kajmana to kupilbym z rodzicami, bo maja do mnie zaufanie, i napewno niedalbym sobie reki odgryzc, bo wczesniej przeczytalbym setki artkolow i porozmawial z hodowcami...
W Czestochowie Kajman okularowy kosztuje 500,-
moorii napisał(a):
> chce czegos sie dowiedziec o kajmanach ale nie mam mozliwosci,
> wlasciwie co nieco juz wiem bo przegladalem zagraniczne strony
no jak się chcesz dowiedzieć to się chwali ale przecież istnieje literatura, kanały przyrodnicze na których jak dobrze poszukasz znajdziesz coś o krokodylach i kajmanach przynajmniej 2 razy w tygodniu jak szukasz informacji jak je hodować to fakt znajdziesz je na zagranicznych stronach ale tam nie ma praktycznie wspomniane ile w samych stanach jest problemów z krokodylowatymi, poprzerastanymi pytonami siatkowanymi i innymi zwierzętami o których ludzie myśleli że mogą je spokojnie trzymać w 3 pokojach gdzie mieszkają z rodzicami i młodszą siostrą pełzającą jeszcze po podłodze
> polskich nie mozna bo takich nie ma i jak zwykle Polacy sa do
> tylu
wg mnie na szczęście że do tyłu (mniejszy popyt na zwierzęta więc mniej z nich cierpi)
> twierdzisz ze jestem "gowniarz" ale jesli mialbym kupic kajmana
> to kupilbym z rodzicami, bo maja do mnie zaufanie, i napewno
> niedalbym sobie reki odgryzc, bo wczesniej przeczytalbym setki
> artkolow i porozmawial z hodowcami...
a kajmana by to gówno obchodziło z kim ty gadałeś i co czytałeś jakby chcial to by cię ugryzł wielu już takich było co twierdzili że są szybsi od węża teraz możemy podziwiać ich nagrobki z kajmanem tak źle nie będzie ale kilka szwów możesz sobie załatwić lecz mi tu nie chodzi o twoje dobro a dobro zwierzęcia ciekawe jak długo będzie mógł mieszkać z tobą w domu czy znajdzie się miejsce dla 2,5 m kajmana ??
> W Czestochowie Kajman okularowy kosztuje 500,-
>
no i sprzedawca podpada juz pod ilejś tam paragrafów bo:
nie ma na niego pewnie papierów
inspekcja sanitarna by sie na 100% przyczepiła do warunków i zabezpieczeń
nie wydaje się pozwoleń na wwóz kajmanów w naszym kraju wiec na 100% jest to przemyt
chmm gdzie to moje patyczaki, taś taś............. AAAAAAAAA rzucil sie na mnie! ałaaaaaaa z zebami!!! ło jezu odgryzl mi oko! :) patyczaki to byl przyklad, ze w rekach "szarożownika" albo niedoswiadczonego hodowcy nawet byle taki owad moze przyniesc niebezpiecznestwo swemu opiekunowi
PO pierwsze to ja nie chce kajmana ktory uroslby do 2,5 m , nie jestem w stanie zapewnic odpowiednich warunków takiemu bydlakowi, ale z tego co wiem kajmany z rodzaju paleosuchus dorastaja do 1,2 gora do 1,5 m sa to gatunki "bezpieczniejsze"
a z tym pozwoleniem na wwóz kajmanów do naszego kraju to niejestem taki pewien , moj kolega zna goscia ktory przywiozl (ponoc legalnie) kajmana prosto z amazonki, Masz racje ze sa programy o kajmanach i aligatorach ale nie ma w nich wiele o hodowli danego zwierzecia...
MataManx napisał(a):
>wg mnie na szczęście że do tyłu (mniejszy popyt na zwierzęta więc mniej z nich >cierpi)
Z takim nastawieniem to proponuje ci zmienić branże naprzykład na zbieranie znaczków, a terrarystyke sobie odpuścić bo nieługo dojdziesz do wniosku że wszystkie zwierzęta męczą sie w terrariach i wszyscy jesteśmy sadystami.
Reszty nie komentuje bo widze ze jestes bardZo przewrazliwiony i robisz z siebie matke terese.
PS. : moorii fakt sa mniejsze kajmany ale one niestety już nie takie tanie... :)
moorii napisał(a):
> PO pierwsze to ja nie chce kajmana ktory uroslby do 2,5 m , nie
> jestem w stanie zapewnic odpowiednich warunków takiemu
> bydlakowi,
jedno co popieram to to że sam wiesz że nie jesteś w stanie mu zapwenić warunków ale powiedz mi kto prędzej kupi kajmana czy terrarysta który wie ile zachodu wymaga to zwierze i wie że może mu nie zapewnić w pewnym momencie warunków czy bogaty gnojek który ma chwilowy kaprys
> ale z tego co wiem kajmany z rodzaju paleosuchus
> dorastaja do 1,2 gora do 1,5 m sa to gatunki "bezpieczniejsze"
może i bezpieczniejsze są ale u nas głównie kajman okularowy jest sprzedawany, czasem aligator się trafi
> a z tym pozwoleniem na wwóz kajmanów do naszego kraju to
> niejestem taki pewien , moj kolega zna goscia ktory przywiozl
> (ponoc legalnie) kajmana prosto z amazonki,
ostatnio wpadł mi w ręce dokument na temat handlu zwierzętami egzotycznymi i tam jest stwierdzone jasno że lagalnego wwozu NIE MA więc raczej kolega kolegi kajmana przemycił
powiem ci tak jak cię serce boli że ja swoje zdanie zabieram to ci mogę odstąpić dział znaczki i karty telefoniczne żebyś nie czuł konkurencji jak dla mnie sprowadzanie zwierząt które nie będą miały dobrych warunków jest bez sensu zwłaszcza jeśli są to zwierzęta objęte citesem (dla jaj nikt tego nie robi)
skad wiesz ze nie bedą miały warunków? nawet małe gekony nieraz nie mają warunków i jakos opis jest :]
Dla jasnosci moorii to on ;-).
z tymi bogatymi gnojkami masz racje, dlatego powinny znajdowac sie opisy takich zwierzat na tej stronie aby odstraszac tych "terrarystów" . Są to bardzo ciekawe zwierzeta i temu nie mozna zaprzeczyc, na szczescie znam troche angielski wiec moge o niech poczytac , ale to nie znaczy ze je kupie, bo ceny jak na moja kieszen sa bardzo wygórowane. MatamanX: wiele zwierzat jest trzymana w zlych warunkach , ale zmniejszajac popularnosc terrarystyki, nie zmienisz tego.
skrzynke jakiego napoju sobie życzysz? Na jaki adres wysłać? Chyba że wolisz żebym Ci do domu przywiózł :P
używaj kropek, przecinków i innych takich, proszę...
taaaak, przeczytanie artykułów, daje ci 100% gwarancje na to że 2 metrowe zwierze w przypływie złego humoru nie rzuci się na ciebie, i oczyiwście zapewnisz mu akwa terraiurm o tak gdzieć 5 metrów na 5 metrów, bo co to dla ciebie za problem...