-
Zróbmy porzadek ze sprzedajacymi!!!!
W zwiazku z pojawiajacymi sie podejrzanymi typami, umieszczajacymi ogloszenia w dziale sprzedam proponuje zrobic tak. Zorganizowac jakis zlot na czacie np. Po kolei z kazdego dzialu, Pajaki, straszyki, weze itd.
PO wspolnej decyzji hodowcow na poszczegolnych dzialach umiescic w kazdym z dzialow liste lojalnych i godnych zaufania sprzedajacych. Mozna zrobic limit, ze np.piec glosow za, nobilituje czlowieka do bycia na takiej liscie.
Mysle oczywiscie o glosach ludzi ktorzy juz jakis czas odwiedzaja forum, by nie dopuscic do sytuacji ze nagle jakis kolo sie odzywa ktory zamiescil dwie wiadomosci na forum bo to moze byc blef.
Do tego jednak potrzebna jest organizacja (tu wniosek do adminow) , kiedy poszczegolny dzial moglby zrobic taka dyskusje, zeby nie bylo balaganu.
Co sadzicie o moim pomysle ??
Wydaje mi sie ze to ulatwilo by sprawe i nie bylo by awantur...
Pozdrawiam
Nazar
-
Re: Zróbmy porzadek ze sprzedajacymi!!!!
No ale przypuśćmy, że pojawia się nowa, uczciwa osoba z ciekawą ofertą na forum sprzedam... Odrazu ją wykluczyć? Bez przesady
-
troszke bez sensu propozycje ale koncepcja dobra, lepsze było by uruchomienie nowego forum z ograniczonym dostępem, tzn ogłoszenia mógł by dawać tylko ten kto pokaże serwisowi ksero dowodu i będzie sprzedawał pod swoim nazwiskiem a oglądac to forum mogliby wszycy, w momencie w którym ktoś by podpadł kupującym, to szybka reakcja adminów i gościa nie ma...
-
KORSAKOW - dobry pomysł :):)
-
Falszywy dowod osobisty to drobnostka, osobiscie bym sie na takie ksero nie zgodzila. Ochrona danych osobowych... Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi. Mozna np. dawac im punkty, no czy ja wiem, co jeszcze......
-
Znacie zapewne rating Phasmodea. Może cos w tym guście okaże się skuteczne http://www.mga.com.pl/~adampl/rating.php
-
Wszystko zależy od kupujących czy chcą kupić od kogoś którego nick jest juz dobrą marką samą w sobie czy lubią ryzykować kupując z firmy kogucik która się pojawia na kilka lewych transakcji i znika .
Pozdrawiam
Witold Plucik
-
Dobry pomysł ma Reveille, bo taki "rating Phasmodea" jest nie do oszukania. Lecz jak wszystko również i owy "rating Phasmodea" ma minusy, mianowicie osobnik który np. dowiedział się o terrarium.com.pl może nie być oszustem, a pojawiajac sięjest nieklasyfikowany przez jakiś czas, aż ktoś od niego nie kupi i nie będzie z transakcji zadowolony. Ale przy tym "ratingu Phasmodea" kto się odważy kupić u takiego człowieka, który nie ma żadnych plusów??
to jest sprawa do polemizowania. Ale myślę że ludzie którzy chcą handlować zwierzętami byli by skorzy dać adminom swoje pełne dane, razem z peselem i "numerem buta":) - zart z tym butem. No i dowód osobisty też da rade zeskanować i wysłać adminom.
Sam nie wiem co lepsze. Ale mimo wszystko lepiej kupować we własnym mieście, żeby zwierze odbierać osobiście - to jest moje zdanie, dzięki temu nas nikt nie wydyma.
Pozdrówka for all :)
-
"Lata" temu padła też propozycja zmaterializowana dzisiaj jako allegrowskie Escrow. Funkcję pośrednika pełniłby wówczas jakiś gadzi, pajęczy, forumowy autorytet. Transakcja upłynnia się kosztem czasu, a nie upublicznianiu danych osobowych; nie dyskryminuje nikogo, jak działoby sie to w podobnym "rankingu popularności". Należy naturalnie wziąć pod uwagę znaczący minus - czas często wiele waży.
-
Może w profilu była by możliwość zaznzczenie, że jest sie sprzedawcą i możliwość zamieszczania komentarzy przez innych uzytkownikow forum, albo chociaz ocemy + lub -. Nie byłoby dyskryminacji nowych sprzedawców. Każdy mógłby sie zarejestrować jako sprzedający, ale na zaufanie musiałby sobie zasłużyć (nazbierać plusów od klientów)
-
Mysle ze to nie za dobry pomysl, jak ktos chce zbierac punkty to odsylam na allegro albo BP, a co do sprzedazy na forum mysle ze potrzebna jest odrobina zaufania do sprzedajacego, to sa minusy kupna przez internet ze zawsze jest ryzyko ze cos sie stanie i nie otrzymamy przesylki ale ci ktorzy sie boja to pozostaja im sklepy zoologiczne. Pozatym tzw "czarnych typow" jest naprawde niewiele w porownaniu z iloscia ogloszen sprzedazy na forum i transakcji ktore mialy miejsce, sporadycznie zdazylo sie ze ktos zostal oszukany. Wiec nie uwazam by cos takiego bylo potrzebne a zaloze sie ze zrobiloby to duze zamieszanie. Znalezli by sie pokrzywdzeni ktorzy by uwazali ze sa uczciwymi sprzedajacymi i tez chca dostac plusy.
Pozdrawiam Nazer.
-
a jak wygladala by sytuacja, jak ktos chcialby sprzedac jednego zwierzaka.
bo np. chce sobie kupic inny gatunek, a z jakis przyczyn (brak kasy, miejsca itp itd) musi sprzedac jakiegos powiedzmy weza i chce sprzedac jednego to go niepsrzeda bo niebedzie mial skanera rzeby zeskanowac dowod osobisty ani niebedzie mial plusow wiec zostana mu ogloszenia w "jarmarku"
bezsens. moim zdaniem to najlepiej kupowac od zaufanych sprzedawcow (wtedy mozna z daleka brac w ciemno) lub od podejrzanych lub nowych osob kupowac osobiscie
-
Awikularia "Falszywy dowod osobisty to drobnostka, osobiscie bym sie na takie ksero nie zgodzila. Ochrona danych osobowych... Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi"
- Ja jestem przeciwko takiemu posunieciu , bo oczywiscie Awikularii jEst to na reke bo zapewne na tej liscie by sie znalazla , a tu nie chodzi o reklame starych hodowcow , bo to wlasnie chce sie zrobic ...... Wszyscy ziomale ktorzy sprzedaja teraz pajaki by sie cieszyli, bo likwidowaliby w ten sposob nową konkurencję ..... Mamy wolny rynek i kazdy powinien miec prawo do sprzedazy , a rzetelnosc sprzedajacego mozna latwosprawdzic, albo po prostu nie kupowac od osob ktore uwazamy za niepewne . TAKA LISTA BYŁABY TYLKO REKLAMĄ DLA STARYCH PAJĘCZYCH WYJADACZY .
pRZYPUŚĆMY ,ŻE KTOŚ CHCE SPRZEDAĆ PARĘ MŁODYCH GEKONÓW , BO AKURAT MU SIE WYKLULY , ALE NIE EJST ZADNYM STAŁYM HANDLARZEM , NIE MA GO NA LISCIE WIEC BEDZIE MU CIEZKO JE SPRZEDAC .
Niektórzy sprzedawcy boją się konkurencji i beda popierac takie postulaty .
Ostatnio widze duzo postów w których ludzie typu Awikularia bardzo narzekają ,że smithi teraz koszztuje 16zł a nie 40 zl tak jak bylo kiedyś i że ludzie teraz wszystko by chcieli mieć bardzo tanio . Niestety terrarystyka w Polsce caly czas sie rozwija i zwierzeta beda taniec, to jest normalne . Niech każdy hodowca robi swoje i tyle.
Osobną kwestią jest sprawa oszustów , ktorzy czasami sie pojawiają i robią wały , po prostu trzeba być ostroznym , zwierzaki odbierac najlepiej osobiscie , brac domowy nr tel itp ....
Wedlug mnie lepszy,m pomyslem jest czarna lista (na ktorej znajdowaliby sie wałkarze ktorzy juz raz kogos oszukali , podane ich numery kont itp , bo dane mozna miec falszywe ......)
-
Dejot, zejdz ze mnie, dziecko...... Jak juz napisalam w jednym poscie, mam gleboko gdzies to co myslisz.....
-
Ja tylko stwierdzam fakt i nie chcialem cie urazic bo to nie tyczy sie tlyko ciebie , a akurat przegladalem posty w ktorych sie udzielalas i stad taki prosty wniosek
Wystarczył jeden post a Awkikularia od dzieci mnie już wyzywa i ma gleboko gdzies .....
Zresztą każdy sam wyciagnie sobie wnioski, pewnie bede tu jeszcze zbesztany przez kogoś bo zawsze sie znajda szczesliwi klienci (obroncy) ... :)
Wyrazilem tylko opinie w temacie na temat listy supersprzedawcow ( tym samym ich reklamy ) bo napewno nie uchroniłaby nikogo przed oszustwami a napewno nabijałaby w kieszen wiadomo komu.......
-
P.S Myślę ,że każdy inteligentny człowiek domyśli się dlaczego osoba z nickiem ********** chce aby stworzono listę "najlepszych" sprzedawców , a nie listę oszustów i krętaczy (ktora napewno by ostrzegala przed wałami ).
To chyba wsyzstko z mojej strony , teraz napewno zostane obrzucony błotem , ale cóż taka jest cena prawdy :-) Pozdrawiam
-
Oj, dziecko, dziecko..... Jaki bylby sens robienia "czarnej listy", skoro latwo mozna zmienic sobie i nick, i adres meilowy? I jaki bylby sens zmieniania przez uczciwych sprzedawcow takowych danych?
Poza tym nie chce, aby stworzono liste "uczciwych". Nigdzie tak nie napisalam. Osobiscie jest mi to obojetne, chociaz wolalabym, aby oszustwo nie bylo.
Dejot, masz jakas manie wyzszosci, ze mysisz o tym, ze kazdy cie chce blotem obrzucac? Nie jestes az tak wazny, smiem twierdzic... Poza tym co widze, czyzby nutka zazdrosci i zagladanie po kieszeniach? Oj nieladnie, nieladnie... Zamiast narzekac, wez sie za prace, tez bedziesz mial, jak ty to ujales, nabita kieszen.....
-
1. Mówilem ze na tej czarnej liscie moznaby wpisać ich numery kont , bo to jest trudniej zmienic niz dane osobowe ktore mozna sciemnić ... Tylko najwytrwalszym oszustom chcialoby sie robic coraz to nowe konta bo zakladanie konta w mbanku przykladowo troszke trwa ...Wiadome ze oszustw nie da sie pozbyć w 100% , ale pewnie by to pomogło
2.Twierdzisz ,że nigdzie tka nie napsialas? Nieladnie tak kłamać , ja pozwole sobie zacytować twoje slowa ktore napsialas kilka postow wyzej
"Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi. Mozna np. dawac im punkty, no czy ja wiem, co jeszcze......"
Nie rozumiem czemu wypierasz sie i kłamiesz ..... i w sumie nie bede sie nad tym rozwodził , (każdy ma oczy)
3.Nie mam zadnej manii wyższości .... mówie co myślę , bo prawda jest taka ,że wystarczyło że coś napsialem to Awikularia jedzie po mnie i mowi jak do gówniarza ... Teraz gdy zwracam jej uwagę to już próbuje sie opanować i tym razem nazywa mnie maniakiem wyzszości .....
Nie chce mi się tego komentować już ...Choć zapewne zajrzę tu jeszcze żeby sprawdzić jak Awikularia tym razem odbije pałeczkę bo napewno nie pozostawi tego bez odpowiedzi:)
P.S nie chcialem tutaj wywolac zadnego osobistego konfliktu ... nie to bylo celem wypowiedzi .
Pozdrawiam
-
2. Oczywiscie, ze nie klamie. Nie napisalam "chce, zeby zrobiono liste sprzedawcow", tylko rzucilam propozycje, ktorej zreszta nie ja jestem pomyslodawca. Przede mna uczynil to takze np. Nazer. Jemu tez zarzucisz autoreklame? Nie jest to pierwszy temat dotyczacy walki z oszustami, poszukaj sobie, pomysl z lista rzetelnych sprzedawcow pojawial sie juz, i to nie raz......
-
Skoro rzuciłaś taka propozycje jest to jednoznaczne z tym ze popierasz tkai pomysł , a to co teraz psizesz to obracanie kota ogonem.
ale OK , czyli wycofujesz sie z poparcia pomyslu o uczciwych sprzedawcach - widze ze słowa "dziecka "jakim mnie nazywasz nie były wcale takie bez sensu i potrafily sprawić ,że rezygnujesz ze swojego zdania. Bo ja nie twierdze wcale ze bylas inicjatorką pomysłu , lecz go popierasz, a pomyslodawca nie przemyslal do konca tej kwestii , majac na celu eliminacje oszustw i nie biorac pod uwage nieuczciwej konkurencji jaką by to wywołało.
Nazer rzucil pewien pomysl , moze nie za dobry ale tez mial na celu ograniczenie liczby oszustw , a z teog co wiem to nie jest "handlarzem PAjeczakow ", ktory chcialby znalesc sie na owej zaszczytnej liscie.
Mozliwe ze pomysl sie juz pojawiał , ale ja komentuje go w tej chwili , bo wczensiej widocznie nie mialem okazji ......
Nie ma co juz dyskutowac w tym temacie, kazdy juz chyba wyrazil swoja opinie, chyba ze ktoś nowy chce zabrac glos:) Pozdrawiam
-
Aha, wlasnie, numery kont..... Co z tego, ze taki numer bylby podany? Zaden bank nie ujawni jego wlasciciela. Poza tym czesc sprzedajacych nie ma konta...
Nie wycofuje sie z poparcia uczciwych sprzedawcow ani nie rezygnuje ze swojego zdania. Skad ten dziwny pomysl?? Jakos na allegro sa komentarze i nikt przeciwko nim nie protestuje, wiec dlaczego mialoby ich nie byc i na terrarium... Poza tym nie tylko ja bym sie znalazla na tej liscie (mam nadzieje ;), ale takze ogromna wiekszosc sprzedawcow oglaszajacych sie tutaj.
Pomiedzy popieraniem a chceniem jest jednak roznica, prawda?
"Chce liste!" a "Popieram liste" - jest subtelna roznica, prawda?
Caly czas twierdze, ze cos trzeba zrobic z oszustami, no ale co? I temu sluza rozne propozycje (m.in. ta nieszczesna lista uczciwych sprzedawcow), a to ze kogos oburza "napychanie kieszeni" to juz jego problem - nawiasem mowiac, nikt ci nie kaze napychac mojej........
-
Ja jestem za ograniczeniem oszustw a nie reklamą Sprzedawców , pzoa tym nie wyobrazam sobie jak wygladalaby weryfikacja cyz ktos jest uczciwy czy nie -utrudnialoby to sprzedaz osobom ktore sprzedaja cos poradycznie.
Bank nie musi ci podac danych , ale wystarczy ze widze numer konta na liscie ktory nalezy do oszusta i wiem zeby nie wplacac na nie zadnej kasy to chyba logiczne ...
Jezeli popierasz utwoprzenie listy tkaich sprzedawcow jak ty , innymi slowy chcesz aby ona powstala, myślisz ze nikt teog nie zrozumial? myślisz ,że jestes madrzejsza od innych i chcesz robic tu lekcje jezyka polskiego ? ...
Nudzi mnie juz ten dialog wiec nie pisz juz wiecej tkaich glupot bo nie chce mi sie juz teog komentowac.
Pozdro
-
Tak jest, sierzancie!!!!!!
-
Heh Oszuści są już od wieków na naszej planecie :), nie wiadomo jak będziemy się starać uda się zdemaskować 1 a na jego miejsce przyjdzie 2 następnych i tak w kółko, ten cały wasz spis może jedynie troszke to zminimalizować ten cały syf ale i tak i tak ludzie beda nadal nabijani w butelke. (nie widze wogole sensu tej kłutni czy jakoś tak, powstanie lista czy nie i tak będą robione wałki na ludziach i tak)