-
do mordda
Wątek: Szukam porady chcę kupić węża
Chyba troche przesadzasz, nie dosyć, że forum umiera to jeszcze je dobijasz.
Co w tym dziwnego, ze ktoś nie ma miejsca na duże terrarium więc szuka małego węża. U mnie było podobnie i od dwóch lat mam pończosznika.
Wiecej takich "ambitnych moderatorów" i koniec forum bliski.
P.
-
Re: do mordda
Być może, ale kupowanie węża pasującego do rozmiaru wnęki w pokoju nie wróży mu dobrego życia. Następnym krokiem jest kupienie węża pasującego do koloru zasłon. To nie jest forum młodych dekoratorów wnętrz a na wolne miejsce można sobie postawić figurkę z gipsu. Nie zauważyłem procesu konania forum. Pytanie o małe węże było już tyle razy, że odpowiedź da się znależć bez trudu. Opisy gatunków są wiadomo gdzie i tam też można się dowiedzieć jakiego węża należy kupić, choć to zainteresowanie gatunkiem powinno być pierwsze, a nie pomysł na zagospodarowanie wolnego miejsca za pomocą terrarium. Teraz ma być mały wąż, potem są pytania ile najmniej świecić i ile karmić żeby nie urósł.....mnie się już od tego robi słabo. EOT.
-
1. Rok temu "ruch' na forum był wyraźnie większy i myślę że łatwo to sprawdzic np. w ilościach nowych postów / dzień (mam na myśli forum węże)
2. Zamykanie i usuwanie wątką powino być ostatecznością a to raczej było nadużycie,
3. Jak uważasz że ktoś "błądzi" to mu pomóż i wytłumacz - w końcu od tego jest forum.
4. Jest tam chyba jeszcze ze dwóch moderatorów, może by sie wypowiedzieli.
Pozdrawiam,
P.
-
Taa, niech się wypowie Fryzjer najlepiej, to ten co kasuje posty nie czytając nawet treści. Na pewno jego glos będzie interesujący.....
-
Ja kasuje posty tylko w ostateczności. Moderatorów jest więcej, są osoby moderujące całe forum, nie są przypisane bezpośrednio do list. Każdy moderator działa sam i nie konsulutuje się z innymi. Nie mam wpływu na dycyzje Mordda. Każdy z nas wypełnia naszą funkcje tak jak uważa to za stosowne.
-
Ja w końcu też w ostateczności....... Po prostu nie uważam, że każdemu, komu zabłyśnie myśl o terrarium trzeba koniecznie pomagać, wręcz przeciwnie, sporą część należy zniechęcać bo takie podejście jak dopasowywanie węża do własnego widzimisię to nie jest terrarystyka i nie ma na to miejsca na tego rodzaju forum. Na forum akwarystycznym też nikt nie doradzi jaką rybkę można trzymać w słoiku bo akurat tylko słoik mieści się komuś w pokoju......
-
Właśnie przestudiowałem regulamin szukając punktu:
"Zabrania się mieć zdanie inne niż moderator."
znalazłem coś jeszcze lepszego:
"Zastrzegamy prawo do moderowania, kasowania wypowiedzi użytkowników korzystających z naszych list dyskusynych bez podania przyczyn."
Wyborne, mam nadzieję , że kolega mordd jest teraz w szkole i chociaż parę osób przeczyta ten post zanim zostanie usunięty "bez podania przyczyn".
Pozdrawiam,
P.
-
Wcale nie zotanie usunięty. Szkołe skończyłem wiele lat temu, jedną, drugą, trzecią.....a i kawałek czwartej. Zdanie można mieć dowolne - setki postów wyrażające zdanie odmienne od mojego zostaje nie tknięte palcem. Ten wcale nie zawierał "zdania". Nie chce mi się przenosić dyskusji pomiędzy jednym forum a drugim a chyba do tego zmierzasz.......
-
Karla jeżeli ty uważasz ze kasuje posta go nie czytając hmmm to widze ze dobra jestes ze jestem w moim ciele i wiesz co robie.
-
>Zdanie można mieć dowolne - setki postów wyrażające zdanie odmienne od >mojego zostaje nie tknięte palcem. Ten wcale nie zawierał "zdania"
A musiał? Forum chyba jest po to aby również i pytać, a może przede wzystkim po to.
Miałem nadzieję, że odpowiedzią na mojego posta będzie wskazanie punktu regulaminu, który został naruszony.
>Nie chce mi się przenosić dyskusji pomiędzy jednym forum a drugim a chyba do >tego zmierzasz.......
Zmierzam do ustalenia jasnych zasad, a to dotyczy każdego forum.
Pozdrawiam,
P.
-
ja też uważam, ze kasowanie postów typu "jakiego węża mogę mieć w terrarium...." jest bez sensu. jak ktoś nie chce odpowiadać, to nie musi. a jeśli pytający chce sie dowiedzieć o taką rzecz, to naprawde zależy mu na zwierzaku, bo jeśli by to nie yła prawda, to kupiłby sobie byle jakiego stwora i trzymał w za małym terra. jak się pyta, to widać mu zależy.
-
Mógłbym powiedzieć, że chodziło mi o ten punkt: 5). Przed zadaniem pytania na forum, należy różnymi metodami (różne kombinacje liter) przeszukać całe archiwum poprzez wyszukiwarkę. Jest bowiem mnóstwo postow na ten temat:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=17177&t=17177
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...74#reply_16606
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=9612&t=9612
Nie ukrywam jednak, że nie to mną kierowało. Kiedy kilka dni temu pojawił się identyczny post, nie było jakoś tłumów chetnych do pomocy, jedyne odpowiedzi jakie się pojawiały to mniej wiecej: chłopie z takim podejsciem daruj sobie.....poczytaj opisy....może w końcu moderatorzy zaczną kasować....itp. Nie padła ani jedna konkretna odpowiedź. Tak się złożyło, że przynajmniej z pierwszym typem odpowiedzi zgadzam się w 100%. Nie żeby kategorycznie NIE, ale na pewno nie przed lekturą kilku chociaź opisów i 20 minutami poświęconymi na lekturę forum, po których takie pytanie na pewno by nie padło. Tak się niestety składa, że kierowanie się własnymi przekonaniami jest niezbedne, mógłbym w prawdzie (a może powinienem?) kasować połowę postów jako niezgodne z regulaminem, wolę jednak np pracowicie poprzerabiać tematy. Mogę też poprawić część błędów dla uniknięcia bezsensownych awantur. Tak więc nie tylko regulamin mną kieruje, gdyby tak było zostałbym zlinczowany.
Myslę, że to objaśnia zasady.
-
Ja już sie na ten temat nie wypowiadam bo to rzucanie kamyk do suchej studni żadnego odgłosu !!!!
-
zostawiania postow z takimi pytaniami tragicznie obniza poziom forum.
Jezeli ktos szuka powaznych informacji, musi sie brzebic przez stek bzdur i niedorzecznych pytan.
Czy tego naprawde chcesz piotr??
Dzial weze, to nie forum towarzyskie, a informacyjne. Jak komus sie nudzi, to ma dzial "na kazdy temat".
-
To co innym wydaje się bzdurą dla innych może być istotne, a może podzielić forum na:
- dla zaawansowanych,
- dla nowicjuszy
każdy kiedyś zaczynal i miał masę "głupich" pytan.
Pozdrawiam,
P.
-
Ja tez zaczynalam i przepraszam bardzo ale zanim zadalam az tak kretynskie pytanie, to troszke poczytalam. Mi osobiscie by bylo wstyd pytac o takie rzeczy. Tym bardziej, ze odpowiedzi do licha sa jak na talerzu podane w opisach. Wystarczy kilka z nich przeczytac.
A przepraszam Ciebie bardzo, czy Ty też kupujesz np kota pod kolory dywanu?? To jest dokladnie to samo.
-
Kotów nie, ale węża kupiłem małego bo miałem mało wolnego miejsca na terrarium i nie widzę w tym nic kretyńskiego.
Jak mi się czyjeś pytanie na forum nie poboba to nie odpowiadam ale jak ktoś inny ma chęc to jego sprawa i tak drastyczne ingerencje powinny mieć miejsce tylko w szczególnych przypadkach: maile stwarzające niebezpieczeństwo, obraźliwe spam itp.
Pozdrawiam,
P.
-
No i posty zasmiecajace forum. W koncu jest ograniczone miejsce na forum.
-
Ja pisze mejla do Nooka, że rezygnuje z moderowania tym forum. Moim zdaniem fora przeznaczone są dla WSZYSTKICH terrarystów, również tych którzy rozpoczynają swoją przygodę z terrarystyką. Jeżeli pytanie jest proste, mozna wysąłc do takiej ososby mejla lub odpowiedziec na forum i po 2 dniach skasować. Sam pamiętam jak zaczynałem wiele lat temu, nie wiedziałem 1% tego co wiem teraz.
-
nie chce nic mowic, ale z tego co pamietam, to forum wezowe tutaj zawsze bylo "ostro" prowadzone.... wiec teraz odczepcie sie od mordda.
Coolary tak, to forum jest dla wszystkich, ale nie dla leniow. To pytanie o malego weza bylo juz 10000 i wystarczy korzystac z wyszukiwarki.
Jakos 1000 razy sa takie posty kasowane, a wlasnie jak jeden zostal zamkniety to sie krzyk podniosl... bo go bylo widac. Po tych co po cichu znikaja nikt nie placze.
-
Przejrzyj ostatnie kilka stron postów, jak wyrzucisz problemy z karmieniem i ucieczki zbożówek to niewiele zostanie, trudno nawet będzie mówić że to jest Forum.
P.S. Nie masz przypadkiem chęci spróbować swoich sił jako moderator - miejsce się zwalnia.
Pozdrawiam,
P.
-
Nikt nie mówi,że moderowanie jest niepotrzebne, ktoś powinien usuwać np. wulgaryzmy czy głupie dowcipy. Ale przy obecnym przyroście nowych postów na tym forum, trzech moderatorów to trochę za dużo. Może szkoda, że to Ty podjąłeś taką decyzję, osobiście widziałbym kogoś innego do dymisji.
Pozdrawiam,
P.
-
Jeśli masz na mysli mordda to sie z tobą nie zgodze , moim zdaniem to najlepszy moderator z węzy , a coolary pewnie tak tylko gada a i tak zostanie...
-
Moim zdaniem również, ponieważ wywala (może tego nikt nie zauważyl) posty nie na temat, pelne bluzgów, pisane przez ludzi którzy nie mają nic lepszego do roboty. Nie wiem, o czym dyskusja.
-
czy propozycja moderowania wyszła od Ciebie do mnie??
Wiesz, jak by Ci tu powiedzieć. Mysle, że jeżeli już to kto inny powinien to proponować. A tak nawiasem mówiąc już moderuje jedno wężowe forum. :)
-
Broń Boże, to tylko moje sugestie. Nie czuję sie tu obsolutnie gospodarzem.
P.
P.S. a które forum moderujesz, chętnie zajrzę
-
Jak zwykle: o gustach :-)
P.
-
to nie są żadne gusta tylko lojalna ocena , jeżeli ty oceniasz moderatorów wedugł gustu , hmm no to potem masz takie problemy jakie masz.
-
Może od "lojalnej" lepsza byłaby "obiektywna".
P.
-
Jest obiektywana , żle napisałem..