Pierwsza samica a.geniculata.
Wiadomość zmieniona (17-02-05 18:12)
Wersja do druku
Pierwsza samica a.geniculata.
Wiadomość zmieniona (17-02-05 18:12)
dorosly samiec a.geniculata
druga samica a.geniculata , świeżo po wylince
dorosła samica b.boemei
znów ta sama samica b.boemei
ostatnia fotka samicy b.boemei
Ta boemei nie powinna być bardziej czerwona ?
Ogólnie pajączki niezłe, zdjęcia także.
do tej bohemei to bym polemizował ale wydaje mi się że to niejest ten gatunek który myślisz że jest
wyglonda jak dziwna Bicoloratum morze takie zabarwienie ??
rzeczywiście ,można byłoby się pomylić ,ale zabarwienie pająka jest zalezne od wielu czynnikow (odleglosc od wylinki,warunki srodowiskowe jak np swiatlo etc)
ale to boehmei :)
Jak na moje to nie jest b.boehmei, tylko b.bicoloratum albo krzyżówka b.boehmei x b.smithi czyli b.baumgerteni. Boehmei to nie jest na 100%
Ja stawiam na bicoloratum bo baumgarteni nie pamietam juz dokładnei jak wygląda.
baumgerteni :) a moze to jest w ogole smithi ?
Czlowieku masz tutaj zdjecie tego pajaka i porownaj sobie http://gutt.sg.free.fr/Images/jp4.jpg
Kolory ma wyblakle bo jest przed wylinką i zdjecie tez nie oddaje ich w pelni
A tutaj masz boehmei ktory w ogole ma inny kolor jakby rozowy http://gutt.sg.free.fr/Images/boehmi3.jpg
takze wg mnie tutaj nie ma ścisłosci a granice miedyz gatunkami sa cienkie
a i ten gatunek nie zwie sie b.bicoloratum tylko a.bicoloratum :)
Nie sledze na bierzaco systematyki. Zostalo przeniesione do aphonopelma.
wszyscy sie czegos czepiamy:)
Dobra ale sa jakies granice tych jak to nazywasz "wyblaklych kolorow przed wylinka". Mam kilku znajomych, ktorzy maja boehmei, zarowno samice jak i samce, duze i male, sam tez mialem i mam boehmei i nigdy czegos takiego nie widzialem. Takze trzymajmy sie tego ze wyszla tak na zdjeciach :) Ale ogolnie i tak jest ladna.
może wygląda jak boehmei tylko te "nacięcia" dobrze widoczne na 1 fotce boehmei.
yo ziomy
Ja mam pytanie :jaka jest wlaściwie roznica miedzy tymi gatunkami i jaka jest różnica w ich cenie
POzDrO
To boehmei na 100%.
Boehemka spasiona i zawodowo łysa dupa
SebastianE jak masz kilku znajomych, "ktorzy maja boehmei, zarowno samice jak i samce, duze i male" to zapytaj ich o dorosłego samca boehmei bo by mi się przydał ;)
leviatan : "może wygląda jak boehmei tylko te "nacięcia" dobrze widoczne na 1 fotce boehmei"
'nacięcia' to raczej norma - tak mi się wydaje, bo mam samiczkę która juz ma 'nacięcia', oraz samca któremu zaczynają się pojawiać - zresztą na poście wyżej, na pierwszym zdjęciu można je dojrzeć; a już tak abstrahując od tematu to te nacięcia dodają dużo uroku pajączkowi ! :D
sam też chętnie bym się dowiedział czym różnią się baumgerteni i boehmei, czy nawet smithi i annitha :), ale to może lepiej do działu ptaszniki dać posta, a nie na zdjęcia :P
lejcie sie :D