-
Żeź !!
Wczora na National Geografic leciał film o szerszeniach to są urodzenia mordercy,napadają na pszczele gniazada grupkami tak po 30 osobników te 30 osobników w ciągu 3 godzin potrafi zabić 30 000 pszczół !! potem wybierają larwy i poczwarki i karmią nimi swoje larwy przez pare tygodni aha a przy tej wojnie szerszenie ponosza minimalne straty !!
-
Re: Żeź !!
normalka, daleko szukać nietrzeba w Polsce również kilka sztuk szerszeni potrafi zdziesiątkować pszczoły dzieje się tak dlatego ponieważ zarówno szerszenie jak i osy to owady ''mięsożerne'', pszczelaze stosuja specjalne zabezpieczenia w ''wylotki'' sa wkładane takie kratki dzięki którym pszczołom jest łatwiej się bronić....
Pozdrawiam
Serpent
-
niewiem co to jest żeź??????????????? :-)
-
-
-
Faktem jest, że szerszenie są bardzo drapieżne. Mięsa wymagają jednak tylko ich larwy. Dorosłe jadą na glukozie. Ich wady to zagrożenie dla człowieka, niszczą też owoce i korę drzewek w sadach. Robią też dużo dobrego. Przede wszystkim tak jak i osy i pszczoły zapylają kwiaty (w bardzo dużych ilościach). Po drugie zabijają tak wiele "szkodników", że ich "dodatkowa" działalność jest tylko marginesem.
Zwróćcie też uwagę, że programy popularnonaukowe (jak i wiele artykułów w prasie) opieraja się na sensacji by przykuć uwagę widza. Doskonałym przykładem są właśnie filmy o owadach, gdzie kreuje się je na urodzonych zabójców itp. itd. Jak żywo przypomina to w dużym stopniu sytuację z filmu "Lemur zwany Milo".
PS. Właśnie startuję z hodowlą królowej szerszenia. Zobaczę co z tego wyjdzie (choć sądzę, że raczej nic).
-
(a nie lemur zwany Rollo??)
-
Dark Raptor masz szerszenie ??
-
Jeden z japońskich gatunków pszczół broni się przed szerszeniami i to bardzo skutecznie. Polega to na tym, że jak w pobliżu gniazda os znajdzie się szerszeń "zwiadowca" (szukający ofiar) pszczoły te uciekają do gniazda. Gdy szerszeń zbliża się wyalatyją całą grupą i obsiadają napastnika. Pociarają odwłokami o szerszenia i jego temperatura wewwnętrzna wzrasta. Szerszeń ginie z "przegrzania".
-
Dokładnie. Pszczoły wykorzystują bardzo niewielkie różnice w wytrzymałości termicznej pomiędzy nimi, a szerszeniami. Cały rój decyduje się zaatakować zwiadowcę, dzięki czemu reszta szerszeni nie dowiaduje się o bliskiej obecności ula.
-
no "żeź" bo sie odmienia na "zez". kurte, i rzeby jerzcze pisaci żeź w tytóle posta... nic ćiwnego rze mauo luci go pszeczytauo. sam tytuy odżóca.
-
hehe .
ciekawe co by sie stało jak by przy ulu szerszeni dać kilka tysiaków modliszek -ale by miały uczte hehe
-
no, szerszenie by sie najadly za wszystkie czasy :]
-
Pepre buahahahahhaahhahahahahahah o w morde dobre dobre, poziom jezyka polskiego w niektorych szkolach jest zatrwazajacy:P
-
E tam, poziom jezyka polskiego niektorych szkol.
Raczej poziom wiedzy o jezyku polskim u niektorych uczniow.
-
małe sprostowanie do Dark Raptor, szerszenie tak jak i osy to mięsozercy i szerszeń nie tylko jego larwa żywi sie pszczołami, osy i szerszenie pod względem pracowitości z pszczołami nie maja nic wspólnego i nie biorą udziału w zapylaniu kwiatów, również nie gromadzą zapasów miodu tylko zapadają w sen zimowy podobnie jak muchy.
Pozdrawiam
Serpent
-
Szerszenie sa bardzo fajne... zwlaszcza jak ma sie ich gniazdo gdzies na scianie/dachu domu.. gdy robi ie juz cieplo a ja otworze okno to do wieczora mam juz na bank 1-3 szerszeni. Tylko pozazdroscic.
-
wiem, widziałem to też :( ale chciałbym trzymać takiego jednego szerszenia w domciu :P
-
Tak. Na razie tylko królową.
-
O ile dobrze się doczytałem w literaturze szerszenie do dalszego rozwoju nie wymagają już dużych ilości białka, a raczej węglowodanów (ze wzgl. energetycznych). Są więc głównie "cukrożerne". Larwy większości żądłówek są bardzo żarłoczne i drapieżne (wiele to pasożyty) i wymagają mięsa. Szerszenie i osy właśnie takim pokarmem faszerują larwy (u pszczół są to specjalne wydzieliny produkowane przez robotnice).
Nie mogę się zgodzić, że nie zapylają kwiatów, bo zapylają (popatrz np. na kwiaty bzu lub jabłoni i innych drzewek owocowych, a najlepiej barszczu). Faktycznie nie robią tego na taką skalę jak pszczoły, a ich negatywne działania raczej nie pozwalają im zyskać w tych innych "dziedzinach" rozgłosu.
Podobnie jak u większości błonkówek u os i szerszeni przeżywają na jesieni tylko zapłodnione królowe. Chowają się w różnych zakamarkach, butwiejącym drewnie (tam znalazłem "swoją królową") i na wiosnę zakładają nowe kolonie.
-
książki swoją drogą wiedza praktyczna swiją porozmawiaj z pszczelarzem, ja swoje widziałem i stąd moje zdanie na temat konsumpcji pszczuł przez dorosłe szerszenie, kwiaty to najwyzej zapylają przypadkowo o ile mozna to nazwać zapylaniem....
Pozdrawiam
Serpent
Ps. z tym cukrożerstwem to przesada, to głównie mięsożercy zersztą bedziesz hodował gniazdo to zam zobaczysz ;-)
-
omfg, gniazdo szerszeni w domu to juz nie slabe cojones trza miec
-
Mam pszczelarzy w rodzinie i wśród znajomych :)
To, że zjedzą mięso nie znaczy, że nie przekażą go larwom jako przemieloną papkę metodą "usta-usta" (miałem gniazdo założone na szybie, więc mogłem dokładnie oglądać co się dzieje w kolonii). Co do zapylania obstaję przy swoim. Np. taka śnieguliczka jest prawie wyłącznie zapylana przez osy. Szerszenie widziałem na kwiatach barszczu, drzewek owocowych i paru innych (zjadały pyłek i nektar, czasem też kwiaty:), ale przy tej pracy zapylają kwiaty). Pszczoły też przez przypadek zapylają kwiaty, nie robią tego celowo.
Moja królowa (do czasu, aż dostała nakaz eksmisji :((((( jak miała do wyboru, decydowała się na produkty słodkie. Mięsa "normalnego" i owadziego nie ruszyła.